Τα ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά είναι σούπερ θρεπτικά

Η ελληνική γευστική παράδοση του καλοκαιριού, πέρα από πλούσια γεύση μας δίνει και μπόλικα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν σημαντικά την υγεία.
Τα ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά είναι σούπερ θρεπτικά
Έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε μια από τις πιο θρεπτικές κουζίνες του κόσμου και είμαστε ευγνώμονες για τα καλούδια αυτού του τόπου. Η μεσογειακή κουζίνα εξαίρεται για την καλή υγεία και την μακροζωία που προσφέρει, χάρη στην πληθώρα λαχανικών, ποιοτικών κρεάτων και καλών λιπαρών.

Το καλοκαίρι μάλιστα, η γευστική παράδοση της Ελλάδας φέρνει στο τραπέζι μας δεκάδες πιάτα που ξεχωρίζουν τόσο για τη νοστιμιά τους όσο και για την πλούσια θρεπτική τους αξία.

Γεμιστά

Από τα πιο αγαπημένα λαδερά στην Ελλάδα, τα μαμαδίσια γεμιστά πέρα από πεντανόστιμα είναι και αρκούντως θρεπτικά. Το ρύζι περιέχει καλούς υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσιο και σε μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά, όπως το κολοκύθι, το κρεμμύδι, και ο μαϊντανός μέσα στη γέμιση, αυξάνουν σημαντικά την περιεκτικότητα του πιάτου σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ αν αντί για σκέτο ρύζι προσθέσουμε άπαχο μοσχαρίσια κιμά, έχουμε ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β.

Ντάκος

Το παξιμάδι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αρκετές φυτικές ίνες, αμινοξέα και μαγνήσιο, ενώ η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, B6, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχει και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο δρα ενισχυτικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στα «καλά» του λιπαρά, ενώ τέλος η μυζήθρα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και θειούχα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη και η κυστεΐνη.

Γίγαντες φούρνου

Οι γίγαντες είναι απ’ τα πιο θρεπτικά και νόστιμα πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης (21 γρ. ανά 100 γρ.), σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι απορροφώνται αργά διατηρώντας σταθερό το σάκχαρο, μπόλικες φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ είναι αρκετά χαμηλοί σε λιπαρά και απλά σάκχαρα.

Χόρτα βραστά

Ο ταπεινός θησαυρός της ελληνικής γης, τα χόρτα έχουν ελάχιστες θερμίδες και περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων: είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο,  σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνη C, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ αν συνδυαστούν με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι ενισχύονται με ωφέλιμα λιπαρά και βιταμίνη C.

Σαρδέλα Ψητή

Άκρως οικονομική όμως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η σαρδέλα που απολαμβάνουμε ψητή στα κάρβουνα σε κάθε ελληνικό νησί ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, μαζί με το σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο κ.α. και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχει τα ωφέλιμα για την καρδιά ω-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, συνένζυμο Q10, ασβέστιο και φώσφορο.

Μοσχαράκι

Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα το απολαμβάνουμε κοκκινιστό ή στιφάδο, και μας παρέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και φυσικά πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί κύρια πηγή σιδήρου, περιέχει και τα 9 αμινοξέα, και γενναίες ποσότητες ψευδάργυρου και βιταμίνης Β12.

Χωριάτικη σαλάτα

Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, η παραδοσιακή χωριάτικη είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C λόγω της ντομάτας, η οποία επίσης προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και λυκοπενίου. Όσον αφορά τη φέτα, αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, ωστόσο δίνει και αρκετά λιπαρά επομένως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Το ελαιόλαδο, όπως αναφέραμε είναι ένα «σούπερ» λιπαρό, ενώ η πράσινη πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά και το κρεμμύδι όπως και το σκόρδο ανήκει στα λαχανικά που είναι γνωστά κυρίως για την αντισηπτική τους δράση.

Μπριάμ

Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας σωστής διατροφής, και πιάτα όπως το μπριάμ τα έχουν…. και με το παραπάνω. Μια μερίδα μπριάμ στο φούρνο λοιπόν, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μας δίνει αρκετά γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνης C, και όλα εκείνα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα θρεπτικά λαχανικά, τα οποία συμμετέχουν στην παρασκευή του (μελιτζάνες, πατάτες, κολοκυθάκι, φασολάκια), όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v