Τροφές- «φάρμακα» κατά του στρες

Όλοι έχουμε λίγο έως πολύ περιόδους που στρεσαριζόμαστε, και αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν.
Τροφές- «φάρμακα» κατά του στρες
Το χρόνιο στρες σχετίζεται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Αρχικά εντοπίζοντας τη ρίζα του και δουλεύοντας την ψυχολογία μας, αφ’ ετέρου επιλέγοντας συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία χάρη σε συγκεκριμένα συστατικά μπορούν να μας «χαλαρώσουν».

Ποια είναι αυτά; 

Σκόνη Μάτσα

Αυτή η σκόνη πράσινου τσαγιού είναι πλούσια σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ με ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης από το άγχος. To Μάτσα είναι καλύτερη πηγή αυτού του αμινοξέος από άλλους τύπους πράσινου τσαγιού, καθώς είναι κατασκευασμένο από φύλλα πράσινου τσαγιού που καλλιεργούνται σε σκιά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την περιεκτικότητά σε ορισμένες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της L-θεανίνης.

Σέσκουλα

Μόλις 1 φλιτζάνι (175 γραμμάρια) μαγειρεμένου σέσκουλου περιέχει το 36% της συνιστώμενης πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση του σώματος στο στρες. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού μετάλλου σχετίζονται με καταστάσεις όπως το άγχος και οι κρίσεις πανικού. Επιπλέον, το χρόνιο άγχος μπορεί να καταστρέψει τα αποθέματα μαγνησίου στο σώμα, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο σε περιόδους στρες.

Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υδατανθράκων όπως οι γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Αν και τα επίπεδα κορτιζόλης ρυθμίζονται από το σώμα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κίμτσι

Το κορεάτικο Kimchi είναι μείγμα λαχανικών σε ζύμωση, που συνήθως κατασκευάζεται με λάχανο νάπα και daikon, ένα είδος ραπανακίου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, είναι πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά και σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα προβιοτικά φαίνεται πως βοηθούν στην μείωση του άγχους, αφού επιδρούν θετικά στα βακτήρια του εντέρου τα οποία συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική μας κατάσταση.  Θα το βρείτε σε σούπερ μάρκετ με έθνικ προϊόντα.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια απίστευτα συμπυκνωμένη πηγή ινών, ιδιαίτερα πλούσια σε πρεβιοτικά, έναν τύπος ινών που τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα πρεβιοτικά, όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), που έχουν οι αγκινάρες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες. Μια ακόμα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 5 ή περισσότερα γραμμάρια πρεβιοτικών την ημέρα παρουσίασαν βελτίωση σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και ότι οι υψηλής ποιότητας, πλούσιες σε πρεβιοτικά διατροφές μειώνουν τα επίπεδα άγχους. Οι αγκινάρες τέλος, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες C και K, αναγκαία για μια υγιή απόκριση στο στρες.

Εντόσθια

Τα κάθε είδους εντόσθια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, ιδίως των Β12, Β6, ριβοφλαβίνης και φυλλικού οξέος, τα οποία είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του στρες. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. Μόλις 80 γραμμάρια μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχουν παραπάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέως, περισσότερο από 200% ριφοβλαβίνης και 2.000% βιταμίνης Β12.

Αυγά

Η πολυβιταμίνη της φύσης, αναφέρεται ως τέτοια λόγω του εξαιρετικού διατροφικού της προφίλ. Τα αυγά είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για μια υγιή απόκριση στο στρες. Τα ολόκληρα αυγά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε λίγα μόνο τρόφιμα. Η χολίνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύσει από το στρες.

Όστρακα

Τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια κ.α.) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, όπως η ταυρίνη, η οποία έχει μελετηθεί για τις πιθανές ιδιότητές της που βελτιώνουν τη διάθεση. Η ταυρίνη και άλλα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, οι οποίοι ρυθμίζουν την υγιή απόκριση στο στρες. Κάποιες μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Με πληροφορίες από Healthline
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v