Οι καλύτερες διατροφικές δίαιτες για το 2021

Ποιες δίαιτες κατέκτησαν την κορυφή στη γενική κατάταξη για το 2021 και πώς μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και να παραμείνουμε υγιείς;
Οι καλύτερες διατροφικές δίαιτες για το 2021
Κάθε Ιανουάριο, το US News & World Report https://www.usnews.com/  βγάζει τη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες, οι οποίες κατατάσσονται από ειδικούς και χωρίζονται σε κατηγορίες όπως η καλύτερη συνολική δίαιτα/διατροφή, η καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς και η καλύτερη για απώλεια βάρους

Διατροφολόγοι ειδικοί για τον διαβήτη, για την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους εξέτασαν τις δίαιτες κρίνοντας πόσο εύκολες είναι στο να τις ακολουθήσει κανείς, πόσο πιθανό είναι να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους - μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, πόσο ασφαλείς είναι και πώς βοηθούν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης.

Ανεξάρτητα από το πώς κατατάσσονται αυτές οι δίαιτες, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός επομένως και η εκάστοτε διατροφή θα πρέπει να... κόβεται και να ράβεται στα μέτρα του. Η διατροφή είναι προσωπική υπόθεση και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα κάθε είδους και από όλες τις ομάδες, χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες ήταν αυτές οι δίαιτες/διατροφές που σκαρφάλωσαν στις πρώτες τρεις θέσεις στην γενική κατηγορία (Best Diets Overall), αλλά και τα χαρακτηριστικά της καθεμίας.

Πρώτη και καλύτερη: Μεσογειακή Διατροφή

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η «δική μας» Μεσογειακή Διατροφή πιάνει κορυφή! Από τις εννέα κατηγορίες δίαιτας, η Μεσογειακή κυριαρχεί σε έξι από αυτές: καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή, ευκολότερη διατροφή για να ακολουθήσει κάποιος, καλύτερη διατροφή για τον διαβήτη, καλύτερη διατροφή για υγιή καρδιά και καλύτερη φυτική διατροφή.

Η Μεσογειακή Διατροφή δεν έχει αυστηρό ορισμό, αλλά είναι ένας τρόπος διατροφής που περιλαμβάνει πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, υγιεινές πρωτεΐνες (σκεφτείτε περισσότερα ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς και λιγότερο κρέας) και λίγο κόκκινο κρασάκι. Ως τέτοια, ο καθένας καλείται να κρίνει μόνος του πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει για να χάσει ή να παραμείνει στο βάρος του, τι πρέπει να κάνει για να παραμείνει δραστήριος και πώς θα διαμορφώσετε το εβδομαδιαίο του μενού.

Προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού συνδέεται με καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι άφθονα, αλλά από ποιοτικές πηγές, γεγονός που την κάνει νοστιμότατη. Αν και κάποια τρόφιμα καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες (λιπαρά κρέατα, τροφές με πρόσθετα σάκχαρα), κάθε φαγητό επιτρέπεται, ακόμα και η πίτσα.

Ένα ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο μεσογειακής διατροφής έχει ως εξής:

Πρωινό: Γάλα 1,5% και φρυγανιές ή ψωμί ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης και καφές, τσάι ή αφέψημα
Δεκατιανό: Φρούτο ή γιαούρτι 2%
Μεσημεριανό: Ψάρι ψητό, σαλάτα εποχής με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο ή βραστά λαχανικά/χόρτα και ψωμί σικάλεως
Απογευματινό: Φρουτοσαλάτα ή 1 φρούτο
Βραδινό: Σαλάτα ντάκο με τομάτα, ανθότυρο, κριθαρένιο παξιμάδι

Πηγή

Δεύτερη και τρίτη, αλλά όχι καταϊδρωμένες: Flexitarian και Dash

Στη δεύτερη θέση έχουμε ισοπαλία μεταξύ Flexitarian και Dash.

Η flexitarian διατροφή αποτελεί ένα είδος ημι-χορτοφαγικής διατροφής, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων, χωρίς όμως να απαγορεύει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος. Ο όρος προέκυψε από το συνδυασμό των λέξεων «flexible» (ευέλικτος) και «vegetarian» (χορτοφάγος) και εμφανίζεται πρώτη φορά στο βιβλίο «The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way To Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease And Add Years To Your Life», της διαιτολόγου Dawn Jackson Blatner. 

Το βιβλίο περιγράφει ένα πρόγραμμα πέντε εβδομάδων που βασίζεται σε ένα σχήμα τριών-τεσσάρων και πέντε γευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές πρωινού φτάνουν τις 300 θερμίδες, τα μεσημεριανά γεύματα τις 400 και τα βραδινά τις 500. Τα σνακ είναι 150 θερμίδες το καθένα και επιτρέπονται έως δύο κάθε μέρα, με συνολικά 1.500 θερμίδες την ημέρα. Προφανώς, όσοι ακολουθούν πιο ενεργό τρόπο ζωής ενθαρρύνονται να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.

Ένα ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο αυτής της δίαιτας έχει ως εξής:


πηγή: Τlife

Η Dash είναι μια δίαιτα που αντιμετωπίζει την υπέρταση σταδίου I, αποτελείται από μεγάλες ποσότητες δημητριακών, φρούτων και λαχανικών (για ίνες, βιταμίνες και μέταλλα), γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας (για την μέγιστη πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς υπερβολικές ποσότητες κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης).

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ημερησίως, περιλαμβάνουν επτά έως οκτώ μερίδες δημητριακών και προϊόντων από δημητριακά, τέσσερις έως πέντε μερίδες λαχανικών, τέσσερις έως πέντε μερίδες φρούτων, δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, δύο ή λιγότερες μερίδες άπαχου κρέατος, πρωτεϊνών και ψαριών. Επίσης, το πλάνο κάθε εβδομάδα επιτρέπει τέσσερις έως πέντε μερίδες καρυδιών, σπόρων και οσπρίων.

Ένα ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο αυτής της δίαιτας έχει ως εξής:

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα + 3 κουτ. της σούπας βρώμη + κανέλα + 1 κ.γλ. χαρουπόμελο
Δεκατιανό: 2 φρούτα, 5 καρύδια
Μεσημεριανό: 120 γρ. κοτόπουλο ψητό στο φούρνο με 1 μικρή πατάτα, 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα
Απογευματινό: 1 γιαούρτι + 2 φρούτα
Βραδινό: 1 φέτα ψωμί, 1 αυγό ποσέ, 1 μεγάλη σαλάτα αγγούρι-ντομάτα

Πηγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v