Δημητριακά: Ναι ή όχι;

Ποια είναι τα οφέλη των δημητριακών, τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε και, τελικά, πόσο καλή επιλογή είναι για το πρωινό μας;
Δημητριακά: Ναι ή όχι;
Μέσα από διαφημίσεις και εντυπωσιακές συσκευασίες, τα δημητριακά έχουν μπει στο σπίτι και το πρωινό μας εδώ και δεκαετίες. Για κάποιος μάλιστα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου γεύματος της ημέρας και καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωσή τους; Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι πρέπει να προσέχουμε και εν τέλει είναι τα δημητριακά η καλύτερη επιλογή για ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό;

Ποια είναι τα οφέλη τους;

Το βασικότερο όλων είναι πως αποτελούν πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, άρα ένα καλό πρωινό «ξεκίνημα» για ενέργεια, σαφώς καλύτερο από το ψωμί ή τις φρυγανιές ή τις τυρόπιτες. Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τα κανονικά δημητριακά με εκείνα που είναι ολικής άλεσης.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν ελάχιστες βιταμίνες, λόγω της επεξεργασίας τους και επίσης λίγες φυτικές ίνες. Το μόνο που προσφέρουν είναι υδατάνθρακες. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης, περιέχουν περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε σε σχέση με τα επεξεργασμένα, μιας και διατηρούν τον φλοιό του κόκκου το σιταριού. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγνήσιο, σε εξίσου μεγαλύτερες ποσότητες από τα «απλά» δημητριακά.

Τι να προσέχω;

Είναι πολύ σημαντικό όταν επιλέγετε δημητριακά να κοιτάτε τη συσκευασία τους, αρχικά, για το κατά πόσο είναι ή όχι επεξεργασμένα, και εν συνεχεία για το τι βιταμίνες και πόσες φυτικές ίνες έχουν. Επιλέγετε δημητριακά με τουλάχιστον 3 γρ. φυτικών ινών ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Επίσης, αρκετή προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στη ζάχαρη, γιατί ακόμα και αν είναι ολικής άλεσης μπορεί να έχουν αρκετή. Ιδανικά, ανά 30 γραμμάρια, θα πρέπει να έχουν κάτω από 5 γρ. ζάχαρη.

Επίσης, μην ξεχνάτε πώς ακόμα και τα πιο υγιεινά δημητριακά έχουν θερμίδες και οι θερμίδες μετράνε στην αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια δημητριακών τύπου Bran δίνουν περίπου 350 θερμίδες και 100 γραμμάρια νιφάδων βρώμης δίνουν 389 θερμίδες.

Όσον αφορά την επιλογή των δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό, η Διατροφολόγος Χριστίνα Αλεξοπούλου προτείνει να τα συνδυάζουμε με κάποιο φρούτο (π.χ. μπανάνα), ή σταφίδες ή λίγα αμύγδαλα ή ακόμα καλύτερα γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή λίγο μέλι και κανέλα για να τους δώσουμε λίγη παραπάνω γεύση.

Είναι η ιδανική επιλογή για πρωινό;

Όχι και τόσο. Σκεφτείτε πως αν καταναλώσετε μια μερίδα 30 γραμμαρίων, ήτοι δύο κουταλιές της σούπας δημητριακά με γιαούρτι, το πιθανότερο είναι μετά από κάποια ώρα να πεινάσετε. Αν πάλι βάλετε παραπάνω ποσότητα, τότε ξεφεύγετε θερμιδικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθειά του να χάσει βάρος, πολύς κόσμος γεμίζει ένα μπολ δημητριακών θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι «υγιεινό». Όμως το «υγιεινό», δεν είναι απαραίτητα και χαμηλό σε θερμίδες και οι θερμίδες είναι το άλφα και το ωμέγα στη διατήρηση ή στην απώλεια βάρους.

«Δεν είναι το ιδανικό πρωινό για κάθε μέρα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουμε στην ποσότητα, κάτι που δεν βοηθά στη διαχείριση του βάρους», αναφέρει η Διατροφολόγος. «Ένα ιδανικό πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, άρα είτε επιλέγουμε να τα συνδυάσουμε με γιαούρτι ή γάλα ή τα παρακάμπτουμε τελείως και επιλέγουμε κάτι πιο πρωτεϊνικό, όπως μια ομελέτα ή βραστά αυγά», προσθέτει και τονίζει πως η πρωτεΐνη είναι η πιο ασφαλής επιλογή: και λιγότερες θερμίδες έχει, και περισσότερο μας χορταίνει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v