10 συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα

Εξίσου σημαντικός με την  σωστή επιλογή τροφίμων είναι και ο τρόπος που τα μαγειρεύουμε. Δέκα συμβουλές για υγιεινές μαγειρικές.
10 συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα
Θέλετε να κάνετε τα φαγητά σας πιο θρεπτικά και υγιεινά; Να μειώσετε τις περιττές θερμίδες και να ωφεληθείτε πλήρως από το διατροφικό τους προφίλ; Δείτε παρακάτω δέκα βασικές αρχές και συμβουλές για υγιεινά μαγειρέματα.

Φροντίστε να προσθέτετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο αφενός δεν αλλοιώνονται τα πολύτιμα συστατικά του, αφετέρου η γεύση του φαγητού θα γίνει πιο ελαφριά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμο. Επίσης, το ελαιόλαδο βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K).

Προτιμήστε να μαγειρεύετε τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας τα φυσικά «υγρά» τους και/ ή προσθέτοντας νερό, κρασί, φυσικό χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και ξύδι αντί για κάποιο έλαιο.

Τα φρέσκα λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα από τα θρεπτικά τους συστατικά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το μυστικό είναι να μην τα μαγειρεύουμε υπερβολικά και να τα αφήνουμε όσο το δυνατόν πιο «ζωντανά», ώστε να διατηρούν, χρώμα, άρωμα και γεύση.

Aν θέλετε να δώσετε περισσότερη γεύση στα ψητά κρέατα που φτιάχνετε, μία πολύ καλή ιδέα είναι το δενδρολίβανο. Είναι αντιοξειδωτικό και η προσθήκη του σας προφυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα.

Για να νοστιμίσετε τα ψητά σας με λεμόνι, προσθέστε το αφού είναι έτοιμα, καθώς η πολύτιμη βιταμίνη C που θα σας δώσει, κινδυνεύει να καταστραφεί με το ψήσιμο.

Χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά που μπορούν να μεταμορφώσουν ακόμα και το πιο απλό φαγητό σε νοστιμότατο έδεσμα. Τα αποξηραμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα και στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.

Αντί για λάδι, μπορείτε να μαγειρέψετε στο τηγάνι χρησιμοποιώντας νερό. Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε λάδι, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα και φροντίστε το τηγάνι να είναι σκεπασμένο, καθώς έτσι η οξείδωση των λιπαρών υλών είναι χαμηλότερη.

Στο ψήσιμο στο ταψί, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του τροφίμου που ψήνετε, καθώς τα λίπη παραμένουν στο σκεύος. Μια λύση είναι να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το τρόφιμο πριν το μαγείρεμα ή να επιλέξετε τρόφιμα με λιγότερα λίπη, π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα κ.α.

Μια καλή συμβουλή για το μαγείρεμα σε κατσαρόλα είναι να χρησιμοποιείτε σκεύη με χοντρό πάτο, καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ακόμα μικρότερη ποσότητα λαδιού κατά το μαγείρεμα.

Ό,τι και αν φτιάξετε μπορείτε να το συνδυάσετε με κάποια σαλάτα ή με γαρνιτούρα λαχανικών. Στην πίτσα, για παράδειγμα, βάλτε πιπεριές, στη σάλτσα ζυμαρικών μανιτάρια, στη σούπα καρότα, στο σάντουιτς μαρούλι και ντομάτα. Έτσι θα εξασφαλίζετε πως κάθε σας συνταγή θα είναι «ενισχυμένη» σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v