Τα superfruits του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι έχει τόσα πεντανόστιμα φρούτα εποχής για να βάλουμε στο πιάτο μας, και όλα με τεράστια οφέλη.
Τα superfruits του καλοκαιριού
Η διατροφή μας το καλοκαίρι μπορεί να είναι πιο υγιεινή από ποτέ. Τα είναι όλα σούπερ θρεπτικά και με τέλεια γεύση, και μπορούμε να φτιάξουμε πολύ ενδιαφέροντα πιάτα μαζί τους. Ποια είναι λοιπόν τα superfoods του καλοκαιριού, και τι οφέλη μάς προσφέρουν;

Καρπούζι
Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Δίνει 21 θερμίδες/100 γρ, 5,3 γρ υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά ελάχιστες φυτικές ίνες. Δροσερό και ευχάριστο, αποτελεί ένα τέλειο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.

Πεπόνι
Δίνει 21 θερμίδες/100 γρ, 5 γρ υδατάνθρακε, 94,2 γρ νερό και 0.9 γρ φυτικές ίνες. Φρούτο γλυκό και σαρκώδες που επίσης χαρακτηρίζει το καλοκαίρι με τη γεύση του. Συνδυάζεται με αλλαντικό τύπου προσούτο ή με τυρί και δίνει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών.

Ροδάκινο
Φρούτο σαρκώδες με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δίνει 37 θερμίδες/100 γρ, 9,1 γρ υδατάνθρακες και 86,2 γρ νερό, όπως και 1,4 γρ φυτικές ίνες. Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία. Δίνει ωραία μαρμελάδα αλλά και κομπόστα, ενώ είναι γευστικός και ο χυμός του—αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα λίγα φρούτα που δεν χάνουν την διατροφική τους αξία με το μαγείρεμα.

Βερίκοκο
Δίνει 28 θερμίδες/100 γρ, 6,7 γρ υδατάνθρακες και 86,6 γρ νερό, καθώς και 2,1 γρ φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α. Το χνούδι στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας, οπότε προσέξτε. Πολύ καλό σε ωμή αλλά και ξηρή μορφή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Κεράσια
Δίνουν 47 θερμίδες/100 γρ, 11,9 γρ υδατάνθρακες και 81,5 γρ νερό, και 1,7 γρ φυτικές ίνες. Ισοδύναμο ενός φρούτου είναι τα 10 κεράσια και για αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσής τους αφού εύκολα ξεπερνούμε το όριο. Έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και κάλιο.

Σύκα
Δίνουν 41 θερμίδες/100 γρ, 9,5 γρ υδατάνθρακες και 84,6 γρ νερό, όπως και 2,5 γρ φυτικές ίνες. Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Φράουλες
Δίνουν 26 θερμίδες/100 γρ, 6,2 γρ υδατάνθρακες και 88,9 γρ νερό, καθώς και 2,5 γρ φυτικές ίνες. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμινών (ειδικά βιταμίνης C) και αντιοξειδωτικών, όπως και τα υπόλοιπα μούρα.

Σταφύλια
Δίνουν 63 θερμίδες/100 γρ, 16.1 γρ υδατάνθρακες και 79,3 γρ νερό, με 0,9 γρ φυτικές ίνες. Η ποσότητα θέλει προσοχή, καθώς 10-12 ρώγες είναι ισοδύναμες με ένα φρούτο. Το σταφύλι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του καλοκαιριού, και η γλυκιά του γεύση το καθιστά ιδανικό σύντροφο για γιαούρτι αλλά και ένα πρωινό με βρώμη.

Μούσμουλα
Δίνουν 42 θερμίδες/100 γρ, 10,6 γρ υδατάνθρακες και 74,5 γρ νερό, και 10,2 γρ φυτικές ίνες. Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα από τις καλύτερες επιλογές για τα άτομα με δυσκοιλιότητα (και για όλους, αντικειμενικά). Είναι πλούσια σε ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v