Οι καλύτερες τροφές για γυναίκες μετά τα 40

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό μιας γυναίκας στα 40… Ποιες είναι αυτές;
Οι καλύτερες τροφές για γυναίκες μετά τα 40
Η γυναίκα, αφού περάσει τα 40 – και ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση και την εμμηνόπαυση – αποκτά λίγο διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά γίνονται πιο αναγκαία από ποτέ, και αυτό σημαίνει πως οι συνήθειες στο φαγητό καλό θα ήταν να αλλάξουν.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι ό,τι καλύτερο για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Αυτή είναι μια λίστα με μερικές από τις πιο ωφέλιμες τροφές για εσάς…

Κόκκινες πιπεριές
Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην αντιγήρανση. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C - η οποία είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου - οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπουμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχουν ποικίλες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες του ήλιου, τη ρύπανση και τις τοξίνες του περιβάλλοντος. Παράλληλα, φροντίζουν για την καλή υγεία των ματιών μας.

Παπάγια
Αυτή η νόστιμη σούπερ τροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Μεταξύ άλλων, βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση: βιταμίνες Α, C, Κ και Ε, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και τις πολύ σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών στην παπάγια βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης.

Μύρτιλλα
Τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς επίσης και ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτό είναι που τους δίνει το βαθύ, όμορφο χρώμα τους, και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που οφείλονται στον ήλιο, το άγχος και τη ρύπανση. Επιπλέον, παρά το μικρό τους μέγεθος, περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών, που τα καθιστά ιδανικά για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό, σούπερ χαμηλό σε θερμίδες, αλλά γεμάτο με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Για την ακρίβεια, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο «φορτωμένα» λαχανικά από άποψη διατροφικής αξίας. Μέσα σε μια κούπα θα βρούμε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, μαγνήσιο, φυτικό σίδηρο και λουτεΐνη. Η βιταμίνη Α που παρέχει μπορεί να προάγει δυνατά, λαμπερά μαλλιά, ενώ η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στα κύτταρα.

Ξηροί καρποί
Πολλοί ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα) είναι μεγάλη πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, να διατηρήσει την υγρασία του και να προστατεύσει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα καρύδια περιέχουν ακόμα και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μεμβρανών των κυττάρων του δέρματος, στην προστασία από τον ήλιο αλλά (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) στην σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Γλυκοπατάτες
Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται κι αυτό από την βήτα-καροτίνη, ένα από τα καροτενοειδή που αναφέραμε πιο πάνω, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος. Αυτό το νόστιμο λαχανικό είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμινών C και Ε - και οι δύο βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από βλαβερές ελεύθερες ρίζες και να διατηρήσουν την φωτεινότητά του.

Σπόροι ροδιού
Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως θεραπευτικό φρούτο. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως και σε μια ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών. Μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας.

Με στοιχεία από το iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v