5 σούπερ ταβερνάκια για μαγειρευτά στα προάστια

Από το Παλαιό Φάληρο ως τη Ροδόπολη και το Χαλάνδρι, στα πέριξ της Αθήνας δοκιμάζουμε πενταντόστιμο σπιτικό φαγητό.
Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Λιτό κι απέριττο και αυθεντικό μαγειρείο της γειτονιάς, ο Κίτσουλας έχει αναθρέψει γενιές και γενιές πεινασμένων Χαλανδραίων, με τα πενταντόστιμα μαγειρευτά του: Μοσχαράκι κοκκινιστό με φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), σπιτικές πίττες, αρνάκι φρικασέ και πάει λέγοντας. Συνοδεύετε με κρασί ή μπυρίτσες, και πληρώνετε το πολύ 12-15€ το άτομο. Αν μένετε ή δουλεύετε στα πέριξ, σημειώστε ότι κάνει και delivery. Σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας, 12.00-18.00.

Παλιά Φάβα  
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994

Η κυρία Ντίνα και τα υπέροχα μαγειρευτά της είναι λόγος αρκετός για να ξεκινήσετε από… οπουδήποτε μένετε και να έρθετε στο Παλαιό Φάληρο. Το ίδιο ισχύει και για την γλυκύτατη αυλή της, που ευωδιάζει γιασεμιά και παλιά Αθήνα. Στα πιάτα της, που εναλλάσσονται τακτικά στο μενού, εμείς ξεχωρίζουμε το λεμονάτο αρνάκι με πατάτες φούρνου, τους λαχανοντολμάδες και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια με χειροποίητο πουρέ πατάτας. Συνοδεύουμε με δροσερό κρασί και υπολογίζουμε περί τα 15€ το άτομο.

Βλάχικη Γάστρα
Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη, τηλ: 210 6210165

Ταβερνάκι από εκείνα που μας πήγαιναν τις Κυριακές στο χωριό, στα πέριξ της Αθήνας; Ναι, κι όμως, υπάρχει. Η Βλάχικη Γάστρα βγάζει τραπεζάκια έξω, στην κατάφυτη αυλή της, και τα φορτώνει με πεντανόστιμα μαγειρευτά σαν το αρνάκι που σιγοψήνεται στη γάστρα για τρεις ώρες, έτσι ώστε να λιώνει στο στόμα, αλλά και εκλεκτά κρέατα στη σούβλα και τη σχάρα –τα παϊδάκια του είναι επίσης ξακουστά. Αναλόγως παραγγελίας, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Διονύσης
Ιασωνίδου 4, Ελληνικό, τηλ: 2109618204

Μυστικό των παροικούντων τα νότια προάστια, που έχει αρχίσει τελευταία να διαρρέει, ο Διονύσης είναι το κλασικό, τίμιο μαγειρείο της γειτονιάς –χωρίς φρου φρου, αρώματα και νεοτερισμούς, με σούπερ μαγειρευτά σε εξίσου σούπερ τιμές (τα περισσότερα πιάτα κινούνται στο φάσμα του 5ευρου, και οι μερίδες είναι γενναίες): Γεμιστά, παστίτσιο, μουσακάς, μοσχαράκι κοκκινιστό ή λεμονάτο, μπριάμ, λαχανοντολμάδες, σουπιές-σπανάκι ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, είναι όλα ένα κι ένα. Αν συνοδεύσετε με κρασί και πάρετε και μία σαλάτα για τη μέση, ο λογαριασμός θα βγει κάτω από 10€ το άτομο. Σημειώστε ότι σερβίρει μόνο μεσημέρια (κλείνει στις 19.00).

Σουρωτήρι
Αλεξιουπόλεως 19, Αργυρούπολη, τηλ: 210 9929157

Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να στρώνει τα στομάχια των ξενύχτηδων όχι με burger και σουβλάκια, αλλά με σωστό, σπιτικό, «μαμαδίσιο» φαγητό: Κοκκινιστό μοσχάρι με χυλοπίτες, μοσχάρι με μελιτζάνα και τυρί στον φούρνο, γεμιστά, κόκορας κοκκινιστός, γλώσσα λεμονάτη, σαρδέλα φούρνου και παστίτσιο «παίζουν» κατά περίπτωση στο μενού του. Εννοείται ότι, ως 24ωρο φαγάδικο που σέβεται τον εαυτό του, έχει πάντα και πατσά και κοτόσουπες για τους ξενύχτηδες που θέλουν να το ζήσουν old school. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12€ το άτομο, με το κρασί που ως γνωστόν γιατρεύει το hangover.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v