Όσα πρέπει να ξέρεις για τους υδατάνθρακες

Όσα πρέπει να ξέρετε για τους υδατάνθρακες, τους «καλούς» και τους «κακούς», τη σημασία και τα οφέλη τους για την υγεία.
Θα έχετε πιθανώς ακούσει πως οι υδατάνθρακες «κάνουν κακό».
Πιθανώς να το πιστέψατε κιόλας, και έτσι αφαιρέσατε από τη διατροφή σας κάθε ίχνος τους.
Λάθος. Οι υδατάνθρακες όχι μόνο κακό δεν κάνουν, αλλά αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Μάλιστα βοηθούν και στην καύση του λίπους αν καταναλωθούν σωστά.
Απλά σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να τους αποφεύγουμε. Δείτε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς.
Τι είναι;
Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται από το σώμα για παραγωγή γλυκόζης, κάτι που μας δίνει άμεση ενέργεια. Διασπώνται από το ένζυμο αμυλάση και ύστερα σε μορφή γλυκόζης αποθηκεύονται σε συκώτι και μύες για μελλοντική χρήση. Χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους. Οι σύνθετοι φυσικοί υδατάνθρακες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι φακές και στο γάλα, ενώ οι απλοί φυσικοί στα φρούτα και τα λαχανικά. Στους απλούς συμπεριλαμβάνονται και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό αλεύρι, τα γλυκά και η λευκή ζάχαρη.
Είναι όλοι ίδιοι θρεπτικοί;
Όχι. Για την ακρίβεια διαχωρίζονται ανεπίσημα σε «κακούς» και «καλούς». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε είτε τους μεν είτε τους δε. Απλά να προτιμάμε τους δε ήτοι τους «καλούς». Στην «κακή» κατηγορία ανήκουν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, εκείνοι οι οποίοι είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και χωρίς θρεπτικά συστατικά: π.χ. το λευκό ψωμί, τα μπισκότα και τα γλυκά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θεωρούνται ανθυγιεινοί καθώς διαθέτουν αρκετές θερμίδες, ενώ τους λείπουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ίνες και μέταλλα.
Επίσης. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν συνήθως υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, με απλά λόγια με το που τους καταναλώνουμε «στέλνουμε» απευθείας στο αίμα μας ζάχαρη, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου. Επίσης, λέγεται πως προκαλούν φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση.
Οι καλοί υδατάνθρακες τώρα, προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Φρούτα και λαχανικά, περιλαμβάνουν απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες μέταλλα και φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα, την υγεία της καρδιάς και τον οστών.
Θα παχύνω αν τρώω υδατάνθρακες;;;; Πείτε μου!!!!!11
Χαλαρώστε, κανείς δεν πάχυνε επειδή κατανάλωσε υδατάνθρακες. Όλοι όμως πήραν βάρος όταν κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες από όσες πρέπει. Σε γενικές γραμμές, οι υδατάνθρακες πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινή σας διατροφή – ναι, και το βράδι – και είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Διατροφές υπερβολικά χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, μιας και χωρίς τη λήψη τους το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει το λίπος, ενώ μπορεί να προκληθούν προβλήματα και στην εγκεφαλική λειτουργία. Επιπρόσθετα, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στο μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αρκεί να καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Σε γενικές γραμμές, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα υδατανθράκων αντιστοιχεί στο 45-65% της συνολικής ποσότητας θερμίδων. Από αυτό το ποσοστό, οι ειδικοί συνιστούν η πλειοψηφία να προέρχεται από μη επεξεργασμένους και σύνθετους υδατάνθρακες.
Ποιους να επιλέξω;
Φρούτα και λαχανικά σκοράρουν ψηλά στη λίστα με τους πιο θρεπτικούς υδατάνθρακες, αλλά αν θέλετε ένα Top-10 με τους καλύτερους των καλύτερων τότε ιδού ένα από την έγκυρη ιστοσελίδα Healthline:  Κινόα, φακές, χουρμάδες, βρώμη, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρα φασόλια, μήλα, αρακάς, και αχλάδια.
Εν κατακλείδι
Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιούς διατροφής. Δίνουν στο σώμα ενέργεια για να λειτουργεί κανονικά και το βοηθούν να χάσει λίπος στο πλαίσιο ειδικά διαμορφωμένης ολιγοθερμιδικής διατροφής (λέγε με «δίαιτα»). Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ οι φυσικοί υδατάνθρακες θα πρέπει να προτιμώνται μέσα από επιλογές ολικής άλεσης, οσπρίων, λαχανικών και φρούτων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v