Αυτά που πρέπει να τρως μετά τα 40

Με το που μπαίνουμε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας, ο οργανισμός μας αλλάζει και χρειαζόμαστε ορισμένες τροφές περισσότερο από ποτέ.
Αυτά που πρέπει να τρως μετά τα 40
Μετά τα 40, ο οργανισμός μας αλλάζει. Ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός, ο κίνδυνος για πολλές παθήσεις αυξάνεται, συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φροντίζουμε – σε συνδυασμό πάντα με άσκηση – να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά. Πρέπει να δίνουμε στο σώμα μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά και “καλά” λιπαρά.

Οι παρακάτω τροφές όχι μόνο μας προσφέρουν απλόχερα μεγάλες ποσότητες απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, αλλά ταυτόχρονα έχουν και αντιγηραντική δράση.

Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά που έχουν τρομερά οφέλη για τον οργανισμό μας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C – υψηλότερη από τα περισσότερα λαχανικά – οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά και έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Αυτό είναι που δίνει στα μύρτιλα το βαθύ, όμορφο μπλε χρώμα τους. Επιπλέον, τα μύρτιλα έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, και είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, άρα δεν θα προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι αντιφλεγμονώδες, με αντιγηραντική δράση λαχανικό εμπλουτισμένο με: βιταμίνες C και K, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, πολλές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο. Και όχι μόνο αυτό: Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, μέσα στα οποία βρίσκουμε και το κουνουπίδι, την λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών, όλα εξίσου δυνατοί σύμμαχοι της υγείας μας μετά τα 40.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και αναδόμηση (εσωτερικά και εξωτερικά) ολόκληρου του οργανισμού. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, μαγνήσιο, σίδηρο (από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανάμεσα στις φυτικές πηγές) και λουτεΐνη. Σε γενικές γραμμές, το σπανάκι θεωρείται από τα πιο απαραίτητα λαχανικά, όποιου είδους διατροφή κι αν ακολουθείτε.

Αβοκάντο
Μπήκαν στην ζωή μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια ως “χίπστερ” επιλογή, αλλά δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες για την ύπαρξή τους. Τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν φλεγμονές και φροντίζουν την υγεία της καρδιάς, όπως και την επιδερμίδα. Περιέχουν επίσης ποικιλία βασικών θρεπτικών ουσιών που μπορούν να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης, όπως βιταμίνες Κ, C, Ε και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.

Γλυκοπατάτες
Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, να προωθήσει τον κυτταρικό κύκλο και τελικά να συμβάλει στην απαλή και νεανική εμφάνιση του δέρματος. Πέρα από αυτό, οι γλυκοπατάτες μάλλον δεν επιβεβαιώνουν το όνομά τους στον γλυκαιμικό δείκτη, και αποτελούν εξαιρετικό τρόφιμο για όσους προσέχουν το σάκχαρό τους. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Ε είναι το κερασάκι στην τούρτα—ένα κερασάκι που σκοτώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού.

Ρόδι
Τα ρόδια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπευτικό φρούτο. Υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και με ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σύστημά μας. Αυτά τα φρούτα περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται punicalagins, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα, επιβραδύνοντας τα σημάδια της γήρανσης.

 

Με στοιχεία από το iatronet
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v