Πώς να βελτιώσεις το πρωινό σου

Θέλετε να τρώτε σωστό πρωινό, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε, ή (πιστεύετε ότι) δεν έχετε χρόνο; Μυστικά και συμβουλές που θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο.
Πώς να βελτιώσεις το πρωινό σου
Ξέρουμε πολύ καλά πως είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αυτό που θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, θα μας κρατήσει χορτασμένους μέχρι το μεσημέρι και θα ρυθμίσει σωστά τον μεταβολισμό μας, κι όμως επιμένουμε να το παραλείπουμε –ή να το αντικαθιστούμε με έναν καφέ στο χέρι, στο δρόμο για τη δουλειά. Γιατί; Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, επειδή πάλι μας πήρε ο ύπνος, ή επειδή άνθρωποι είμαστε και προτιμάμε να κοιμηθούμε δέκα λεπτά παραπάνω από το να αλείφουμε μέλια σε φρυγανιές. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να τρώμε σωστό πρωινό –εν ανάγκη ετοιμάζοντάς το από το προηγούμενο βράδυ.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό

- Δημητριακά και αρτοποιήματα ολικής άλεσης.
- Πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τυριά χαμηλών λιπαρών και αβγά.
- Φρέσκα φρούτα ή/και χυμούς.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

To γάλα και τα προϊόντα του μας εφοδιάζουν με ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D (που βρίσκουμε στο εμπλουτισμένο γάλα), θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν γερό σκελετό, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Επιπλέον το γιαούρτι παρέχει προβιοτικά, τα οποία στην ουσία είναι μικροοργανισμοί φιλικοί προς τον οργανισμό, που υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο. Η κατανάλωση τροφίμων με προβιοτικά βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου και βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι τα προβιοτικά βοηθούν σε πληθώρα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως στη δυσκοιλιότητα, σε διάρροιες και στη σπαστική κολίτιδα. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική του γάλακτος και για τα άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης συγκριτικά με το γάλα.

Τα φρούτα και οι χυμοί τους παρέχουν επαρκείς ποσότητες υδατοδιαλυτών κυρίως βιταμινών, αλλά και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού μας εφοδιάζει με βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλα φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα δαμάσκηνα, τα μούρα, τα σταφύλια και οι φράουλες. Αυτά μπορούν να καταναλώνονται είτε σε μορφή χυμού είτε ολόκληρα, έχοντας πάντα υπόψη ότι τα ολόκληρα φρούτα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.

Μερικές ιδέες για υγιεινά πρωινά

- Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.
- Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ψωμί πολύσπορο με μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα.
- Ψωμί σικάλεως με ταχίνι, μέλι, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
- Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.
- 1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί με 1 αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών.
- Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.
- 1 ποτήρι φρέσκος χυμός και 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.
- Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και ψωμί ολικής άλεσης.
(*) Οι vegans μπορούν να χρησιμοποιούν γάλα σόγιας ή αμυγδάλου και τυρί σόγιας.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v