Πόσες θερμίδες έχουν οι εορταστικές λιχουδιές;

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα τραπέζια θα γεμίσουν με μελομακάρονα, δίπλες, γαλοπούλες και αλκοόλ. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες;
Πόσες θερμίδες έχουν οι εορταστικές λιχουδιές;
Βαδίζουμε ολοταχώς για την περίοδο των γιορτών, και όπως καταλαβαίνετε περιμένουμε πώς και πώς να μαζευτούμε με (λίγους) φίλους και συγγενείς, να φάμε, να πιούμε, να τα πούμε και να περάσουμε ωραία.

Το γιορτινό τραπέζι είναι νόστιμο, το μόνο σίγουρο, όμως φέρνει μαζί του και αρκετές θερμίδες. Πόσες όμως; Τα βάλαμε κάτω και μετρήσαμε πόσο θα μας «κοστίσει» το φαγοπότι.

Μελομακάρονο εναντίον κουραμπιέ εναντίον δίπλας

Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5γρ λίπους, ενώ ένας κουραμπιές 50 γραμμαρίων περιέχει 230 θερμίδες και 13,5γρ λίπους περίπου. Αν το μελομακάρονο έχει σοκολάτα, τότε οι θερμίδες πλησιάζουν τις 200 θερμίδες ανά τεμάχιο. Η τραγανή δίπλα με το μέλι της, τέλος, δίνει περίπου 150 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Η βασιλόπιτα

Ένα κομμάτι βασιλόπιτας μπορεί να μας δώσει 400-500 θερμίδες κατά μέσο όρο όταν μιλάμε για κέικ. Εναλλακτική επιλογή είναι η βασιλόπιτα τσουρέκι η οποία παρασκευάζεται με λιγότερη ποσότητα λίπους και έτσι μπορεί ένα κομμάτι να έχει από 100-150 θερμίδες λιγότερες.

Τα υπόλοιπα γλυκά

Ένα κομμάτι κορμού σοκολάτας 30 γρ. δίνει περίπου 110 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με κρέμα βανίλιας 100 γρ. δίνει περί τις 300-400 θερμίδες. 

Γλου γλου

Δύο λεπτές φέτες γαλοπούλας (στήθος) δίνουν περίπου 340 θερμίδες, όμως αν προσθέσουμε και τη γέμιση τότε θα πρέπει να βάλουμε συν 180 θερμίδες για μισή κούπα. Αν είστε μερακλήδες και έχετε σάλτσα από βατόμουρα στην γαλοπούλα, τότε προσθέστε και ακόμα 190 θερμίδες για μισή κούπα.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλοπούλα αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή ανάμεσα στα υπόλοιπα κρέατα που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Το χοιρινό στο φούρνο με πατάτες, για παράδειγμα, δίνει περί τις 600 -700 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ το χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα περί τις 400-450 και τα παϊδάκια περίπου 350 θερμίδες ανά μερίδα.

Κεράσει ποτάκι;

Ένα ποτήρι αναμιγμένων αλκοολούχων (ρούμι κόλα π.χ.) δίνει περίπου 250 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασί περίπου 70-90 θερμίδες. Αν είστε φαν της μπίρας, ένα μπουκάλι 330 ml μέτριων αλκοολικών βαθμών (4-5) δίνει περίπου 271 θερμίδες. Αν παίξεις τώρα μπάλα με κοκτέιλ, εδώ οι θερμίδες κυμαίνονται από 150 για μια απλή μαργαρίτα μέχρι και 500 για ένα πληθωρικό Zombie. Προσοχή με τα ξηροκάρπια, αφού μια καλή χούφτα μπορεί να μας φορτώσει με παραπάνω από 500 θερμίδες, καθώς κατά μέσο όρο τα 100 γρ. τους αποδίδουν περίπου 700 θερμίδες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v