Πόσες φορές την εβδομάδα μπορείς να τρως γλυκά;

Δε σου λέμε να σταματήσεις δια ροπάλου τα γλυκά, όμως οφείλεις να κρατήσεις την κατανάλωσή τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Πόσες φορές την εβδομάδα μπορείς να τρως γλυκά;
Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην αγαπά τα γλυκά. Και αν υπάρχει, τότε οφείλουμε να παραδεχτούμε πως κάτι δεν πάει καλά με την πάρτη του.

Τα γλυκά είναι μια από τις ένοχες απολαύσεις της ζωής, όμως όπως και με κάθε τι που αφορά τη διατροφή και την απόλαυση κοστίζουν. Κοστίζουν θερμίδες, πολλές θερμίδες, κυρίως λόγω της ζάχαρης αλλά και των λιπαρών που συνήθως έχουν.

Δες εδώ μερικά παραδείγματα για να πάρεις μια ιδέα, αν και μάλλον γνωρίζεις.

Και επειδή γνωρίζεις, και θες να προσέξεις τη σιλουέτα σου, είναι εύλογο να αναρωτιέσαι «και πόσα ρε παιδιά μπορώ να τρώω την εβδομάδα;». Θα σε στεναχωρήσουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να τρως γλυκό κάθε μέρα, αφού κάτι τέτοιο θα σε φόρτωνε στο τέλος της εβδομάδας με αρκετές θερμίδες.

Καλό είναι, λοιπόν, η κατανάλωση γλυκών να μην υπερβαίνει τις 2 φορές/εβδομάδα, και καλύτερα μετά το μεσημεριανό σου γεύμα, σαν επιδόρπιο και όχι ως απογευματινό σνακ. Και αυτό γιατί το γλυκό καλό είναι να συνοδεύει το μεταβολισμό όλου του γεύματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει απότομη αύξηση στο ζάχαρο του αίματος. Δεν θέλεις δηλαδή το γλυκό να αντικαθιστά ένα γεύμα-σνακ, αλλά να αποτελεί μέρος αυτού.

«Και τι εννοούμε γλυκό», θα αναρωτηθείς. «Ένα κομμάτι τούρτα;». Όχι, βρε πονηρ@. Στην κατηγορία γλυκό δεν υπάγονται μόνο αυτά που θεωρείς εσύ γλυκά, αλλά οτιδήποτε έχει γλυκιά γεύση: ένα μικρό σσσσοκολατάκι, ένα κουλουράκι που έφερε ο συνάδελφος, ένα «πουράκι», ένα κομμάτι κέικ κ.ο.κ.

Καταλαβαίνεις τώρα πόσο δύσκολο είναι να μείνεις στα δύο γλυκά την εβδομάδα; Καταλαβαίνω να λες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, να θυμάσαι ότι τα σύνθετα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας, brownies, καρυδόπιτα, ραβανί, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς και πολλά πολλά άλλα…) είναι πολύ επιβαρυμένα σε θερμίδες και καλύτερα είναι να προτιμάς εκείνα που δεν έχουν πολλά λιπαρά όπως το ρυζόγαλο, το παγωτό, τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, τη μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, το ζελέ, τη σπιτική γρανίτα κ.α. πάντα σε νορμάλ ποσότητες.

Ακόμα καλύτερα, μπορείς να καταναλώσεις γλυκά με 0% ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία φτιάχνονται με γλυκαντικά και άπαχο γάλα, και έχουν ακόμα πιο λίγες θερμίδες. Ανάλογα με τη φυσική σου δραστηριότητα δηλαδή, ίσως να μπορείς να φας και παραπάνω από αυτά χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Ιδανικά, αν οι λιγούρες σού χτυπούν συχνά την πόρτα, προτίμησε εναλλακτικές, όπως γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή σταφίδες, ένα ψητό μήλο με κανέλα ή μία-δύο χούφτες αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες, κράνμπερι, γκότζι μπέρι, ράσμπερι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v