Οι διατροφικές αρχές που δεν πρέπει να αγνοείς ακόμη και στη δίαιτα

Μια σωστή δίαιτα για απώλεια βάρους διέπεται από συγκεκριμένους πυλώνες οι οποίοι εγγυώνται αποτελέσματα. Ποιοι είναι; Η ειδικός απαντά.
Οι διατροφικές αρχές που δεν πρέπει να αγνοείς ακόμη και στη δίαιτα
γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου – Διατροφολόγος

Κάθε διατροφή ή δίαιτα που στοχεύει στην απώλεια βάρους, οφείλει να «υπακούει» σε ορισμένους βασικούς κανόνες για να είναι αποτελεσματική. Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος που ξεκινά μια δίαιτα τούς αγνοεί, με αποτέλεσμα να μη χάνει το επιθυμητό βάρος, να απογοητεύεται και να τα παρατά.

Όχι στις ελάχιστες θερμίδες

Πολλοί από εμάς στο άγχος και στην προσπάθειά μας να χάσουμε γρήγορα βάρος, ξεκινάμε κάποια προγράμματα διατροφής, τα οποία δεν ξεπερνούν τις 800 θερμίδες ανά ημέρα, νομίζοντας πως έτσι θα πετύχουμε γρήγορα την επιθυμητή απώλεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε ιδιαίτερα.

Αυτή όμως η τακτική είναι αρκετά ανορθόδοξη διότι με μία τόσο χαμηλή ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ο οργανισμός μας θα φτάσει αργά ή γρήγορα στη φάση της στέρησης, θα παρουσιάσουμε πιθανότατα έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών- εφόσον δεν θα καλύπτονται επαρκώς οι ημερήσιες ανάγκες μας- και σίγουρα θα δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας απαιτήσεις.

Η σημασία της πρωτεΐνης

Πρέπει απαραίτητα να γίνεται η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ημερησίως, έτσι ώστε να μην έχουμε μείωση της μυϊκής μας μάζας. Πολλές φορές εστιάζουμε στο να μειώνουμε πολύ τις θερμίδες μας, χωρίς να δίνουμε σημασία στο τι είναι αυτό που χάνουμε, λίπος ή μυϊκή μάζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνουμε βάρος αλλά και μυϊκή μάζα, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Αυτό που πρέπει να χάσουμε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής είναι το περιττό λίπος, το οποίο είναι και επιβαρυντικό για την υγεία μας, και όχι μυς.

Και οι συνδυασμοί της

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης με άμυλο (ρύζι, κριθαράκι, πατάτες φούρνου) στο μεσημεριανό μας γεύμα μάς παχαίνει και δεν τον προτιμάμε. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως σωστό, καθώς ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να μην ξεφεύγουμε στην ποσότητα του αμύλου που θα καταναλώσουμε, όπως και  το άμυλο που καταναλώνουμε να προέρχεται από προϊόντα ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης).

Ο αριθμός των γευμάτων

Κάτι βασικό το οποίο δεν πρέπει με τίποτα να μας διαφεύγει, είναι η τήρηση των μικρών και συχνών γευμάτων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε 4-5 γεύματα την ημέρα έτσι ώστε να αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού μας και ταυτόχρονα να κρατάμε ενεργοποιημένο το μεταβολισμό. Επιπλέον με τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, με αποτέλεσμα να μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης βουλιμίας συνήθως κατά τις βραδινές ώρες.

Προσοχή στα υγρά

Θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε την απαιτούμενη ποσότητα υγρών, προκειμένου να μην δημιουργούνται κατακρατήσεις στον οργανισμό μας, οι οποίες θα μας εμποδίσουν να χάσουμε κιλά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με τα γλυκά τι γίνεται;

Σχετικά με την κατανάλωση των γλυκών, ίσως πολλοί να πιστεύουμε πως θα πρέπει να κοπούν μαχαίρι από τη στιγμή που ξεκινάμε ένα πρόγραμμα διατροφής. Κάτι τέτοιο, ενώ στην αρχή μπορεί να φαίνεται υλοποιήσιμο, σε βάθος χρόνου φυσικά είναι ανέφικτο. Αντί λοιπόν να ενστερνιστούμε τη λογική του «όλα ή τίποτα» και να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας στη στέρηση, είναι πολύ προτιμότερο να υιοθετήσουμε την τακτική του να καταναλώνουμε μέχρι 2 μικρά γλυκά την εβδομάδα (1 μπάλα παγωτό, 1 μικρή σοκολάτα Υγείας, κλπ).

Το αλάτι της ζωής

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στην ποσότητα του αλατιού που βάζουμε στο φαγητό και τη σαλάτα μας. Το αλάτι, όπως και η μειωμένη πρόσληψη υγρών που αναφέραμε παραπάνω, προκαλούν κατακρατήσεις στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε μείωση στα κιλά μας. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά όπως πιπέρι, πάπρικα, τζίντζερ, δυόσμο, κανέλα κλπ.

Καλό το ελαιόλαδο, αλλά…

Κάτι αντίστοιχο με το αλάτι, ισχύει και με το λάδι. Παρ’ όλο που το ελαιόλαδο είναι πολύ θρεπτικό για τον οργανισμό μας εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει, είναι αρκετά επιβαρυμένο σε θερμίδες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ στα διάφορα γεύματα της ημέρας. Στην ίδια κατηγορία με το λάδι ανήκουν και οι ξηροί καρποί, οι οποίοι είναι μεν πολλοί θρεπτικοί για τον οργανισμό μας, αλλά περιέχουν πολλές θερμίδες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v