Πλοήγηση στο Google Maps και χωρίς Internet

Η δημοφιλής υπηρεσία πλοήγησης της Google εξελίσσεται συνεχώς, προσφέροντας σήμερα δυνατότητα offline navigation με τους χάρτες που έχετε κατεβάσει στη μνήμη του smartphone σας.
Πλοήγηση στο Google Maps και χωρίς Internet

του Χρήστου Τζώρτζη

Το πιθανότερο είναι να είστε σε κάποιο πρόγραμμα δεδομένων που σας προσφέρει αρκετά MBs για να καταναλώσετε στο smartphone ή το tablet σας. Υπάρχουν παρόλα αυτά περιπτώσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Google Maps και είτε δεν υπάρχει επαρκές σήμα στο σημείο που βρίσκεστε, είτε απλά έχετε ξεμείνει από MBs. Σε αυτή την περίπτωση, η δυνατότητα που ενσωμάτωσε πρόσφατα στη χώρα μας, η εφαρμογή της Google, για offline navigation, έρχεται να σας λύσει τα χέρια.

Για την ακρίβεια, η δυνατότητα downloading χαρτών για χρήση offline, υπάρχει εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ πλέον προστέθηκε παράλληλα και η δυνατότητα offline πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο.

Σε γενικές γραμμές και επειδή το Google Maps περιλαμβάνεται στις “εργοστασιακές εφαρμογές” αρκετών Android smartphones, καλό θα είναι – ακόμα και αν το έχετε ήδη - να κατεβάσετε την τελευταία έκδοσή του από το Google Play. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή μέσα από συσκευή με iOS, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει για αυτήν τα τελευταία updates.

Όπως έχουμε προαναφέρει, ενώ πριν είχατε τη δυνατότητα απλώς να δείτε μια περιοχή του χάρτη εκτός σύνδεσης, τώρα μπορείτε, χωρίς να είστε online, να λάβετε επιπλέον οδηγίες βήμα-βήμα, να αναζητήσετε ακριβείς προορισμούς και να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για μέρη, όπως ώρες λειτουργίας, στοιχεία επικοινωνίας ή βαθμολογίες για εστιατόρια και άλλα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το χάρτη μιας περιοχής ψάχνοντας για πόλη, δήμο ή χώρα και να πατήσετε “Λήψη” στην καρτέλα των αποτελεσμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να διαγράψετε το λήμμα της αναζήτησης – εννοείται αφού έχει ανοίξει ο χάρτης στην οθόνη σας - αφήνοντας κενό το πεδίο και να “σκρολάρετε” κάτω κάτω στη φόρμα για να εμφανιστεί η συγκεκριμένη επιλογή. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσαρμόσετε το πλαίσιο που εμφανίζεται στην οθόνη σας στο επιθυμητό κομμάτι του χάρτη για να επιλέξετε ακριβώς τμήμα που επιθυμείτε. Σημειώστε, ότι, υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τη γεωγραφική περιοχή που θα επιλέξετε, αλλά συνήθως, έχετε τη δυνατότητα να “πλαισιώσετε” μια ολόκληρη πόλη χωρίς να περιορίζεστε ιδιαίτερα.

Σε γενικές γραμμές, ένα τυπικό download χάρτη έχει μέγεθος τουλάχιστον 80-100 MB ή περισσότερο, ενώ ο τελευταίος “λήγει” σε 30 ημέρες, οπότε και θα χρειαστεί να τον ξανακατεβάσετε (για να τον “ενημερώσετε” για τυχόν αλλαγές μέσα στον μήνα). Το Google Maps, είναι προγραμματισμένο από προεπιλογή, ώστε να κατεβάζει περιοχές στη συσκευή σας όταν βρίσκεστε σε σύνδεση Wi-Fi για να αποτραπούν οι μεγάλες χρεώσεις των δεδομένων.

Μόλις το download έχει ολοκληρωθεί, το Google Maps θα μεταβεί αυτόματα σε offline mode, από τη στιγμή που θα αναγνωρίσει  ότι είστε σε μέρος με προβληματική ή καθόλου σύνδεση. Όταν η τελευταία επανέλθει, μπορείτε πολύ εύκολα να επιστρέψετε στην πλήρη εκδοχή της εφαρμογής, εκμεταλλευόμενοι επιπλέον και το χαρακτηριστικό της κίνησης στους δρόμους (traffic), για την πορεία που ακολουθείτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v