6 τεχνολογικά gadgets που τείνουν να εξαφανιστούν

Οι ψηφιακές κορνίζες, τα mp3 players, τα netbook, τα PDA και άλλα τεχνολογικά gadget που γνώρισαν μέρες δόξας την περασμένη δεκαετία, αλλά δεν χρειαζόμαστε πια.
6 τεχνολογικά gadgets που τείνουν να εξαφανιστούν
του Χρήστου Τζώρτζη

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τεχνολογικών προϊόντων που ενώ κυριάρχησαν στο χώρο για αρκετούς μήνες, ή και χρόνια, σήμερα τείνουν σχεδόν να εξαφανιστούν - αν δεν έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, οι gadget-άκηδες έπρεπε να κουβαλάνε μαζί τους αρκετές συσκευές για να ικανοποιούν, ακόμα και στον δρόμο, τα τεχνολογικά τους γούστα. Για αδιάλειπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο, το laptop -ή στη “χειρότερη” το netbook- υπήρξε μάλλον η μοναδική διέξοδος. Οι μουσικόφιλοι από την άλλη, δεν αποχωρίζονταν ποτέ το MP3 player τους, ενώ δεν ήταν λίγοι οι οδηγοί που συνήθιζαν να κολλάνε -με την “παραδοσιακή” βεντούζα- το GPS στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Αν μάλιστα αναλογιστούμε, ότι, το κινητό τηλέφωνο (και όχι το smartphone), ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητο αξεσουάρ, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι για μια απλή βόλτα πολλοί χρήστες κουβαλούσαν 3 και 4 όχι ιδιαίτερα ελαφριές, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, τεχνολογικές συσκευές.

Παρακάτω, θυμόμαστε τις κατηγορίες τεχνολογικών gadgets που γνώρισαν “ένδοξες στιγμές” στο παρελθόν, αλλά τείνουν σήμερα να ξεχαστούν από μεγάλη μάζα χρηστών.

Netbooks

Τα Netbooks βρέθηκαν στο απόγειο της επιτυχίας τους πριν από περίπου 6-7 χρόνια. Μικρά σε μέγεθος, ελαφριά, αλλά το σημαντικότερα, οικονομικά, τα netbooks, οι φορητοί αυτοί υπολογιστές, προορίζονταν για απλές εργασίες όπως είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο και η επεξεργασία κειμένων. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες του χώρου έσπευσαν να παρουσιάσουν αντίστοιχες λύσεις, οι οποίες περισσότερο διέφεραν σε εμφάνιση, παρά σε επιδόσεις. Η “τάση” των netbooks υπήρξε τόσο ισχυρή, ώστε παρακίνησε ακόμα και τους κρατικούς φορείς στη χώρα μας, να μοιράσουν αυτές τις συσκευές σε μαθητές που τις δικαιούνταν με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Σήμερα, με την τεράστια δημοτικότητα που έχουν γνωρίσει τα tablet και τα smartphones, η ύπαρξη των netbooks φαντάζει περιττή. Η ευκολία που προσφέρουν οι παραπάνω συσκευές όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχουν καταστήσει τα netbooks… φτωχό συγγενή σε αυτό το “κομμάτι”. Αν πάλι χρειάζεστε κάτι περισσότερο από το tablet σας, ένα ασύρματο Bluetooth πληκτρολόγιο θα του προσφέρει τις βασικές λειτουργίες που θα βρίσκατε λίγο πολύ σε ένα netbook λίγα χρόνια πριν. Σήμερα, οι περισσότερες – αν όχι όλες – οι εταιρίες του χώρου έχουν σταματήσει την παραγωγή νέων μοντέλων, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων να θεωρείται, λίγο πολύ, παρωχημένη.

MP3 Players

Γνωστά και ως Portable Media Players (PMPs), τα MP3 Players είναι μικρές σε μέγεθος, επαναφορτιζόμενες, φορητές συσκευές, ικανές να αναπαράγουν κυρίως τραγούδια MP3, αλλά και άλλα media αρχεία όπως βίντεο - όσα φυσικά έχουν οθόνη. Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 2001, όταν η Apple κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο iPod – πολύ πριν το πρώτο iPhone – ξεκινώντας με τον τρόπο αυτό την επανάσταση στο χώρο της ψηφιακής μουσικής. Οι χρήστες, οι οποίοι ήταν ήδη “υποψιασμένοι” όσον αφορά τα αρχεία MP3 – κυρίως λόγω Napster και των μετέπειτα “παραγώγων” του – βρήκαν την ευκαιρία να έχουν πλέον “στο τσεπάκι” τους χιλιάδες μουσικά κομμάτια από την αγαπημένη τους μουσική. Η επιτυχία του iPod δημιούργησε τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες μοντέλα MP3 player, από δεκάδες εταιρίες του χώρου – και όχι μόνο. Για αρκετά μεγάλο διάστημα, τα PMPs ήταν το “Walkman του 2000”, αποτελώντας παράλληλα και απαραίτητο αξεσουάρ για τη συντριπτική πλειοψηφία των μουσικόφιλων. Σήμερα, φυσικά, που όλα τα smartphones είναι σε θέση να αναπαράγουν μουσική αλλά και βίντεο υψηλής ευκρίνειας, τα PMPs ελάχιστα χρησιμοποιούνται πλέον από τους κατόχους τους.

Stand-alone in-car GPS units

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε περισσότερο από 6 χρόνια έχουν πουληθεί παραπάνω από 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές smartphones iPhone και Android, οι περισσότερες εκ των οποίων διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη GPS αλλά και αντίστοιχο λογισμικό πλοήγησης. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες οι stand-alone συσκευές πλοήγησης για το αυτοκίνητο που γνώρισαν τεράστια δημοφιλία πριν από περίπου 7-8 χρόνια.

Τα σύγχρονα smartphones με τις μεγάλες οθόνες και τους γρήγορους επεξεργαστές, μπορούν άψογα να ανταπεξέλθουν στο ρόλο του “πλοηγού” καθιστώντας την αγορά ενός αυτόνομου συστήματος GPS περιττή. Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρίες του χώρου όπως η Garmin και η TomTom γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, στρέφονται είτε στην δημιουργία λογισμικού GPS για το Android και το iOS, είτε επικεντρώνονται περισσότερο στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων για πλεούμενα, και άλλες δραστηριότητες εκτός αυτοκινητοδρόμων.

Digital Photo Frames

Οι ψηφιακές κορνίζες είναι ένα ακόμα από εκείνα τα τεχνολογικά gadgets που τείνουν σήμερα να ξεχαστούν, ενώ ακόμα και οι κάτοχοί τους πιθανότατα δεν τις χρησιμοποιούν όσο στο παρελθόν. Και όμως, πριν από λίγα μόλις χρόνια, τα Digital Photo Frames αποτελούσαν ένα από τα πιο έξυπνα και οικονομικά gadget τεχνολογίας που θα μπορούσε κάποιος να δωρίσει. Για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν πολλά διαφορετικά μοντέλα σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων από διάσημες ή λιγότερο διάσημες εταιρίες του χώρου.

Ήταν η εποχή όπου ο μοναδικός τρόπος για να απεικονίσει κάποιος μια ηλεκτρονική φωτογραφία ήταν ο υπολογιστής. Σήμερα, που κάθε νοικοκυριό διαθέτει τουλάχιστον ένα tablet και αρκετά smartphones, η θέαση αλλά και ο διαμοιρασμός ψηφιακών φωτογραφιών είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά το δεύτερο, τα ασύρματα πρωτόκολλα (Wi-Fi και Bluetooth) έχουν καταστήσει την αποστολή φωτογραφιών από συσκευή σε συσκευή απλή υπόθεση. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, κυκλοφόρησαν και κάποια μοντέλα Wi-Fi Digital Photo Frames, αλλά ήταν αρκετά πιο ακριβά από τα συμβατικά και για το λόγο αυτό, δεν “έπιασαν” όσο θα ήθελαν οι κατασκευαστές τους.

E-book readers
Γύρω στο 2000 ξεκίνησαν να κυκλοφορούν αρκετά μοντέλα e-book readers και όλα έδειχναν ότι το μέλλον προδιαγραφόταν λαμπρό για αυτά. Αν και η αποδοχή από το κοινό δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, 7 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το Kindle από την Amazon, που θεωρείται (μαζί με τους διαδόχους του) ένα από τα κορυφαία μοντέλα της κατηγορίας του μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να σημειώσουμε, παρ’ όλα αυτά, ότι τα e-book readers δεν θεωρούνται σήμερα παρωχημένα, απλώς δεν σημείωσαν σε καμία περίπτωση την επιτυχία που αναμενόταν από την τεχνολογική κοινότητα. Ένα σημαντικό πρόβλημα που συναντάμε μέχρι σήμερα, είναι η πληθώρα προτύπων ηλεκτρονικών βιβλίων τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι συμβατά με όλα τα μοντέλα e-reader. Ορισμένες ακριβότερες συσκευές, πάντως, χρησιμοποιούν οθόνη τεχνολογίας e-ink (ηλεκτρονική μελάνη) προσφέροντας εξαιρετικά καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης συγκριτικά με την αντίστοιχη στην οθόνη ενός tablet. Η διαφορά σε αυτήν την περίπτωση είναι η αποφυγή χρήσης οπίσθιου φωτισμού στην οθόνη (που χρησιμοποιείται στα tablet) και η οποία, κατά την πολύωρη ανάγνωση, κουράζει τα μάτια.
 

PDAs
Είναι οι συσκευές που αποτελούν μάλλον τον άμεσο πρόγονο των σημερινών σύγχρονων smartphones. Οι συσκευές Personal Digital Assistance (PDAs), συγκέντρωναν σε μία συσκευή πολλές λειτουργίες “ατζέντας”, όπως είναι οι τηλεφωνικές επαφές, οι υπενθυμίσεις, ο προγραμματισμός εργασιών, το ημερολόγιο, το calculator και άλλα ιδιαιτέρως χρήσιμα, κυρίως σε επαγγελματίες, εργαλεία. Για την ακρίβεια χρησιμοποιήθηκαν αρκετά μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου και άρχισαν σιγά-σιγά να αντικαθίστανται από τα πρώτα έξυπνα ηλεκτρονικά τηλέφωνα. Συγκριτικά με τα smartphones, δεν υπήρχαν για αυτά διαθέσιμες τόσες πολλές εφαρμογές, ούτε όμως και οι εφαρμογές που κυκλοφορούσαν συμπεριελάμβαναν τόσες πολλές δυνατότητες και λειτουργίες όσες τα σύγχρονα apps. Η Palm με το λειτουργικό σύστημα Palm OS και η Microsoft με τα Windows CE, ήταν δύο από τους σημαντικότερους “εκπροσώπους” των PDAs εκείνη την εποχή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v