Πέντε πανεύκολοι τρόποι για γρήγορο Wi-Fi

Το Wi-Fi σας σέρνεται; Τότε ίσως το σήμα σας να είναι αδύναμο. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το φτιάξετε.
Πέντε πανεύκολοι τρόποι για γρήγορο Wi-Fi
Το Internet σας πάει με ρυθμούς χελώνας και είστε σίγουροι ότι ο υπολογιστής σας είναι «καθαρός». Τι μπορεί να συμβαίνει και να σέρνεται το διαδικτυακό σας σύμπαν; Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στο router. Δείτε πέντε απλές συμβουλές για γρηγορότερο Wi-Fi.

Βάλτε το router σε ανοικτό χώρο
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει το wi-fi router σας είναι παρόμοια με εκείνα του ραδιοφώνου και των κινητών, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο «κοντά». Για την ακρίβεια έχουν μήκος μόλις 12 εκατοστά, επομένως το σήμα τους εξασθενεί όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή και χάνεται περίπου σε απόσταση 45 μέτρων από αυτήν. Επίσης, απορροφώνται από τοίχους και μεταλλικές επιφάνειες, άρα ο τρόπος που θα τοποθετήσετε το router σας στο σπίτι έχει μεγάλη σημασία στο πόσο «δυνατό» θα είναι το σήμα.

Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το router στο κέντρο του σπιτιού, έτσι ώστε να εκπέμπει κύματα ίδιας δύναμης προς πάσα κατεύθυνση. Ένας καλός τρόπος για να υπολογίσετε που είναι αυτό το «κέντρο», είναι να το τοποθετήσετε κάπου όπου η… οπτική του γωνία θα «βλέπει» το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού.

Σηκώστε το από το έδαφος
Αρκετά από τα υλικά που αποτελούν το έδαφος του σπιτιού σας, π.χ. μέταλλο, τσιμέντο, «μπλοκάρουν» τα κύματα του router και προκαλούν απώλειες στο σήμα, και άρα χαμηλές ταχύτητες. Επίσης, ο σχεδιασμός των περισσότερων routers είναι τέτοιος ώστε η εκπομπή των κυμάτων να γίνεται ελαφρώς προς τα κάτω και άρα τοποθετώντας το στο πάτωμα διοχετεύετε τα κύματα στο… υπόγειο – ή στον γείτονα από κάτω, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Κρατήστε το μακριά από άλλες ηλεκτρικές συσκευές
Αρκετές ηλεκτρικές συσκευές αλληλεπιδρούν με το σήμα του router σας, μειώνοντας την απόδοσή του. Τέτοιες συσκευές είναι η τηλεόραση, ο υπολογιστής, ο φούρνος μικροκυμάτων και οτιδήποτε δουλεύει με μοτέρ. Κρατήστε το λοιπόν μακριά από αυτές τις συσκευές.

Στρίψτε τις κεραίες σε διαφορετικές κατευθύνσεις
Η πλειοψηφία των σύγχρονων router έχουν δύο κεραίες. Ιδανικά, θα πρέπει να στρίψετε την μία ώστε να είναι κάθετη και την άλλη οριζόντια. Οι υπολογιστές και τα λάπτοπ λειτουργούν καλύτερα όταν οι εσωτερικές τους κεραίες είναι παράλληλες με εκείνες του router, μιας και οι εσωτερικές αυτές κεραίες είναι τοποθετημένες οριζόντια. Στα smartphones, οι εσωτερική κεραία είναι επίσης τοποθετημένη οριζόντια (ενίοτε και κάθετα), ανάλογα το πώς το κρατάτε. Έτσι βάζοντας την μία κεραία του router οριζόντια και την άλλη κάθετα, αυξάνετε τις πιθανότητες σωστής… παντρειάς με τις εσωτερικές κεραίες των συσκευών σας.

Μετρήστε τη δύναμη του σήματος
Αν παρά τις παραπάνω τροποποιήσεις το σήμα του wi-fi σας παραμένει χαμηλό και το Internet σας σέρνεται, τότε μπορείτε να μετρήσετε τη δύναμη του σήματος σας στο σπίτι. Εφαρμογές για να το κάνετε υπάρχουν αρκετές, δείτε τις εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v