Εξωτερικά ηχεία: Φορητά… Juke Box!

Δείτε τις καλύτερες επιλογές, αν θέλετε να αγοράσετε εξωτερικά ηχεία για το smartphone ή τις φορητές συσκευές σας.
Εξωτερικά ηχεία: Φορητά… Juke Box!
του Χρήστου Τζώρτζη

Τα ενσωματωμένα ηχεία στο smartphone ή το tablet σας, δεν αποτελούν και την πιο ποιοτική επιλογή για να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια. Αν επιθυμείτε να απολαμβάνετε περισσότερο και καλύτερο ήχο από τη φορητή συσκευή σας, θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα εξωτερικό ηχείο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Αν έχετε επισκεφτεί πρόσφατα κάποιο κατάστημα πώλησης υπολογιστών και εξαρτημάτων τεχνολογίας, θα έχετε σίγουρα έρθει αντιμέτωποι με μια τεράστια συλλογή από ηχεία για τις φορητές συσκευές σας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία gadgets, με αποτέλεσμα η πληθώρα των διαθέσιμων μοντέλων να δυσκολεύει πολύ την απόφασή σας. Διαφορετικά μεγέθη, σχήματα, χαρακτηριστικά, αλλά και αρκετές τεχνολογίες ασύρματης (κυρίως) συνδεσιμότητας μπορεί να σας μπερδεύουν, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαίνονται.

Ακούστε πριν αγοράσετε
Η αγορά των consumer ηχείων, είναι μάλλον μία από τις λίγες στις οποίες δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο η αναφορά των εργοστασιακών τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά από τη στιγμή που οι μέθοδοι “μέτρησης” των ηχείων διαφέρουν αρκετά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, οποιαδήποτε αναφορά στη συσκευασία, δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη. Το μοναδικό χαρακτηριστικό που μπορείτε μάλλον να θεωρήσετε ακριβές, είναι η ισχύς των ηχείων, η οποία πρέπει να είναι σε μορφή Watt RMS (πραγματική ισχύς) και όχι PMPO.

Έτσι, ο μοναδικός ίσος τρόπος για να εκτιμήσετε την απόδοση των ηχείων που σκέφτεστε να αγοράσετε, είναι… να τα ακούσετε. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο σε κάθε περίπτωση, αλλά σε ορισμένα καταστήματα που διαθέτουν εκθεσιακά κομμάτια, μη διστάσετε να το εκμεταλλευτείτε. Παράλληλα, μπορείτε να διαβάσετε reviews στο Διαδίκτυο ή σε εξειδικευμένα περιοδικά του χώρου, αν και σε αυτά θα βρείτε συνήθως κριτικές για ακριβά επώνυμα μοντέλα. Αν τελικά έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε τα ηχεία πριν τα αγοράσετε, καλό θα είναι να αναπαράγετε διαφορετικά ήδη μουσικής τα οποία χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες συχνότητες - πρίμα, μεσαίες και μπάσα.

Ηχητικές ρυθμίσεις
Ο ήχος που θα βγαίνει από τα ηχεία που θα επιλέξετε, είναι πιθανόν να χρειάζεται ορισμένες ρυθμίσεις για να αποκομίσετε το βέλτιστο ηχητικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα οικονομικά ηχεία δε διαθέτουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις (ένταση, πρίμα, μπάσα) με αποτέλεσμα να βασίζονται στις αντίστοιχες ρυθμίσεις του εκάστοτε media player της φορητής συσκευής. Αν και σε γενικές γραμμές, το equalizer από το πρόγραμμα αναπαραγωγής του smartphone ή του tablet σας μπορεί να βελτιώσει αισθητά τον ήχο, είναι προτιμότερο οι ρυθμίσεις αυτές να γίνονται μέσω ειδικών hardware φίλτρων και των σχετικών ρυθμίσεων επάνω στα ηχεία. Το θέμα του κόστους υπεισέρχεται και σε αυτή την περίπτωση, αφού τα ακριβότερα μοντέλα έχουν και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε αυτό το κομμάτι. Εξετάστε, τέλος, την περίπτωση τηλεχειρισμού των ηχείων μέσω remote control για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία.

Ασύρματες συνδέσεις για όλα τα γούστα
Αν και υπάρχει πάντα η δυνατότητα να συνδέσετε μέσω mini-jack ή micro usb ενσύρματα ηχεία στη φορητή σας συσκευή, οι ασύρματες συνδέσεις προτείνονται σε κάθε περίπτωση, για ευνόητους λόγους. Είναι, όμως, όλες οι ασύρματες τεχνολογίες για τα ηχεία, ίδιες; Σε γενικές γραμμές, ένα ιδιαίτερα εξασκημένο αυτί μπορεί να διαπιστώσει κάποιες διαφορές σε ακριβότερα μοντέλα ηχείων που οφείλονται αποκλειστικά στο πρότυπο διασύνδεσης, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δύσκολα θα παρατηρήσουμε κάτι αντίστοιχο. Αξίζει παρόλα αυτά να ρίξουμε μια ματιά στις ασύρματες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν σήμερα τα περισσότερα ηχεία της αγοράς.

Bluetooth
Πρόκειται μάλλον για το δημοφιλέστερο ασύρματο πρότυπο για φορητές συσκευές. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι η ευκολία χρήσης (δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποιο υπάρχον δίκτυο), ενώ το μειονέκτημά του είναι η σχετικά μικρή του εμβέλεια που περιορίζεται στα 15 περίπου μέτρα. Όσον αφορά τα ασύρματα ηχεία, ωστόσο, το συγκεκριμένο μειονέκτημα δύσκολα θα σας περιορίσει κατά τη χρήση των ηχείων σας. Στις τελευταίες του εκδόσεις, από την 4 και έπειτα, προσφέρει παράλληλα βελτιωμένη κατανάλωση μπαταρίας, αλλά και καλύτερη ηχητική απόδοση. Μια καλή, αν και λίγο “τσιμπημένη” πρόταση αποτελεί το Sony Wireless Mini to Go SRS-BTV5 (€70), ενώ για κάτι πιο οικονομικό αλλά με εξίσου καλαίσθητη εμφάνιση μπορείτε να δείτε το Trust 19314 Jukebar (€45).

NFC
Αναφέρουμε το NFC, μόνο και μόνο για να σας συμβουλεύσουμε να το αποφύγετε – σε γενικές γραμμές - κατά την αγορά των ασύρματων ηχείων σας, εξαιτίας της εξαιρετικά μικρής του εμβέλειας. Η μοναδική περίπτωση που δε θα έχετε πρόβλημα είναι σε docking station, όπου ούτως ή άλλως το smartphone ή το tablet σας δε θα μετακινείται. Το πλεονέκτημά του, παρ’ όλα αυτά, είναι ο ευκολότερος συνδυασμός (pairing) των συσκευών σε σχέση πάντα με το Bluetooth. Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να δείτε το Nokia JBL Portable MD-51 (€129) το οποίο εκτός από NFC, προσφέρει και δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth 2.1.

Wi-Fi
Αν και το Bluetooth είναι το κυρίαρχο ασύρματο πρωτόκολλο στην αγορά των φορητών συσκευών, το Wi-Fi προσφέρει σε γενικές γραμμές καλύτερη ποιότητα ήχου. Το μειονέκτημα εδώ, είναι ότι πρέπει τα ηχεία που το υποστηρίζουν, να συνδεθούν στο τοπικό σας δίκτυο, κάτι που σας περιορίζει αρκετά. Συνήθως, τα Wi-Fi ηχεία δεν προσφέρουν την δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με τη φορητή συσκευή με αποτέλεσμα να απαιτούνται πιο πολύπλοκες ρυθμίσεις (μέσω του home router). Στον αντίποδα, με τα ασύρματα Wi-Fi ηχεία, μπορείτε να έχετε παράλληλα ήχο από συστήματα NAS, ακόμα και από media servers. Πρόκειται περισσότερο για ένα πρωτόκολλο που – όσον αφορά τα φορητά συστήματα τουλάχιστον – συνδυάζεται πολύ καλύτερα με το Airplay και το DLNA που αναφέρουμε στη συνέχεια. Για την ακρίβεια, όσα Wi-Fi ηχεία για φορητές συσκευές συναντήσετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι κατά πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα Bluetooth. Το Pioneer A1 XW-SMA1-K με κόστος περίπου €140, αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις σε αυτή την κατηγορία, ενώ υποστηρίζει τόσο Airplay όσο και DLNA.

Airplay
Το Airplay είναι η τεχνολογία που επέλεξε η Apple για να “στέλνει” αρχεία, μουσική ακόμα και βίντεο μέσω μιας ασύρματης Wi-Fi σύνδεσης στις φορητές της συσκευές. Πολλά Wi-Fi ηχεία μάλιστα είναι συμβατά με το Airplay, διαθέτοντας στην συσκευασία τους και το σχετικό λογότυπο του πρωτοκόλλου που διευκολύνει τη μεταφορά – μεταξύ άλλων – και μουσικής.

DLNA
Πρόκειται για τη συντομογραφία του Digital Living Network Alliance, ενός οργανισμού (αλλά και ενός “ανοιχτού” πρωτοκόλλου) για τη μετάδοση μουσικής, εικόνων και βίντεο από συσκευές (φορητές και μη), μέσω Wi-Fi. Αν είστε μάλιστα κάτοχος Android συσκευής, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi ηχεία. Δυστυχώς, αν και το DLNA είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρότυπο σήμερα, δε διακρίνεται για την ταχύτητά του, με αποτέλεσμα να υποσκελίζεται από το πιο ώριμο πια Bluetooth.

Docking Stations
Τα docking stations, οι βάσεις δηλαδή που ενσωματώνουν ηχεία για τη φορητή σας συσκευή (συνηθέστερα για smartphone), είναι μια επίσης καλή λύση, αν και σας περιορίζει όσον αφορά τη φορητότητα. Τοποθετώντας το τηλέφωνό σας σε ένα docking station, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά ως ξυπνητήρι, ως ψηφιακή “κορνίζα” για τις φωτογραφίες σας, ως “σταθερό” media player, ακόμα και για gaming - και όλα αυτά, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τα ενσωματωμένα ηχεία της βάσης. Όσον αφορά τις Android και Windows Phone συσκευές, δεν προορίζονται δυστυχώς όλα τα docking stations για όλα τα μοντέλα, οπότε θα πρέπει να βρείτε κάποια, αποκλειστικά για το δικό σας smartphone.

Αν τώρα είστε κάτοχος iPhone ή iPad, μάλλον θα εξυπηρετηθείτε πιο εύκολα, αφού στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για αυτά τα δημοφιλή μοντέλα. Προτιμήστε κάποιο που διαθέτει συνδεσιμότητα μέσω Lightning ή 30-pin connector.

Τέλος, ορισμένα docking stations προσφέρουν παράλληλα δυνατότητα φόρτισης της συσκευής όσο αυτή είναι τοποθετημένη στη βάση, ενώ μπορούν ακόμα να συνδεθούν και με το PC μέσω USB για εύκολο συγχρονισμό των αρχείων σας. Μια σχετικά οικονομική λύση σε αυτή την κατηγορία, είναι και το LG ND1531, για συσκευές Android, που μπορείτε να προμηθευτείτε με περίπου €45.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v