Φτιάξτε το δικό σας app: Οι εφαρμογές και το κόστος

Βρήκαμε τις καλύτερες εφαρμογές, και συγκεντρώνουμε ιδέες και οδηγίες για επίδοξους... προγραμματιστές, για να φτιάξετε το δικό σας app που θα κάνει θαύματα.
Φτιάξτε το δικό σας app: Οι εφαρμογές και το κόστος
του Χρήστου Τζώρτζη

Πόσο εύκολη (ή δύσκολη) είναι σήμερα η δημιουργία μιας εφαρμογής για την αγαπημένη σας mobile συσκευή; Εξετάζουμε τις επιλογές που υπάρχουν και δίνουμε απαντήσεις σε επίδοξους προγραμματιστές.

Οι εφαρμογές αλλά και τα παιχνίδια που απολαμβάνουμε στα smartphone και τα tablet μας, δεν είναι κάτι περισσότερο από προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί από προγραμματιστές οι οποίοι γνωρίζουν συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού. Ποιες είναι αυτές οι γλώσσες; Οι επιλογές είναι αρκετές, αν και οι συνηθέστερες από αυτές είναι η Java και η C – τουλάχιστον για το Android. Όσον αφορά το iOS της Apple, η εταιρία χρησιμοποιεί τη σχετικά καινούρια γλώσσα προγραμματισμού Swift που θυμίζει αρκετά την Objective-C και η οποία τρέχει μόνο σε Mac OS. Τέλος, για την πλατφόρμα των Windows 8 phones, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εκ των C++, C#, Microsoft Visual Basic και JavaScript.



Στη συνέχεια και ενώ θεωρητικώς τουλάχιστον γνωρίζετε μία από τις παραπάνω γλώσσες σε ικανοποιητικό βαθμό, θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το SDK (Software Development Kit) που διανέμει η κάθε εταιρία (Apple, Google, Microsoft) για το λειτουργικό της σύστημα. Το SDK, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι ένα σύνολο εργαλείων ανάπτυξης λογισμικού που επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών για ένα συγκεκριμένο “πακέτο λογισμικού”, πλαίσιο (framework) λογισμικού, hardware πλατφόρμα, σύστημα υπολογιστή, κονσόλα παιχνιδιών βίντεο, λειτουργικό σύστημα, ή άλλη παρόμοια πλατφόρμα.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής ότι δεν είναι δυνατόν να επεκταθούμε ιδιαιτέρως όσον αφορά το προγραμματιστικό “κομμάτι” μέσα από αυτές τις γραμμές. Ο σκοπός αυτού του άρθρου άλλωστε, είναι κυρίως να αναδείξει τις επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά τη δημιουργία mobile εφαρμογών χωρίς να γίνει αναφορά σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές σας;

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποκτήσετε το mobile app που θα κάνει αυτό ακριβώς που επιθυμείτε, με τον τρόπο που εσείς το θέλετε; Η μία επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρία εξειδικευμένων προγραμματιστών (ή κάποιον ιδιώτη προγραμματιστή), τους οποίους και θα μισθώσετε για να φέρουν εις πέρας την επιθυμία σας. Πρόκειται για μια τακτική αρκετά συνηθισμένη, κυρίως για εταιρίες και οργανισμούς που δε διαθέτουν τμήμα προγραμματιστών στις τάξεις τους. Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος παρόλα αυτά, μπορεί να είναι αρκετά υψηλό, σε σημείο που να μην μπορείτε (ή να μην επιθυμείτε) να το καλύψετε μόνος σας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι – όπως έχουμε ήδη αναφέρει - να δημιουργήσετε μόνοι σας την επιθυμητή εφαρμογή, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις σας στον προγραμματισμό. Τι γίνεται όμως αν οι προγραμματιστικές σας ικανότητες δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο;

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες online υπηρεσίες κατασκευής mobile εφαρμογών με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε να δημιουργήσετε το app των ονείρων σας, χωρίς να είστε ιδιαίτερα τεχνικά καταρτισμένος.

Σημειώστε ότι κάποιες από αυτές λειτουργούν σε συνδρομητικό επίπεδο, απαιτώντας από εσάς να πληρώνετε κάποιο μικρό (συνήθως) ποσό σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Παράλληλα, οι ίδιες υπηρεσίες θα φροντίσουν σχεδόν πάντα και για τη δημοσίευση της εφαρμογής σας, από τη στιγμή που αυτή θα ολοκληρωθεί, στα app stores των εταιριών, όπως είναι για παράδειγμα το Google Play. Ας ξεκινήσουμε όμως να βλέπουμε τις σημαντικότερες από αυτές. 

Appery.io

Το Appery είναι μια cloud υπηρεσία δημιουργίας εφαρμογών, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε apps για Android, iOS και Windows Phone mobile συσκευές. Υποστηρίζει το Apache Cordova (σύνολο από APIs) προσφέροντας πρόσβαση στα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά του. Από τη στιγμή που η υπηρεσία “τρέχει” στο cloud, δε θα χρειαστεί να κατεβάσετε ή να εγκαταστήσετε τίποτα απολύτως στον υπολογιστή σας. Το Appery περιλαμβάνει έναν εύχρηστο editor που σας επιτρέπει να εισάγετε στοιχεία με drag’n drop για να κατασκευάσετε το interface της εφαρμογής σας, ενώ διαθέτει και δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών plugins που του προσδίδουν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες.
Τιμή: Δωρεάν – μέχρι και $180/μήνα για τις Premium υπηρεσίες 

Mobile Roadie 

Το Mobile Roadie είναι σε θέση να σας βοηθήσει να κατασκευάσετε τη δικιά σας εφαρμογή στο iOS ή το Android. Η πλατφόρμα υποστηρίζει όλων των ειδών τα media αρχεία, ενώ περιλαμβάνει αυτόματη λειτουργία εισαγωγής keywords από RSS, το Twitter ή το Google News. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία για να προεπισκοπήσετε την εφαρμογή σας με ακρίβεια και να την δείτε όπως ακριβώς θα εμφανίζετε στην οθόνη των mobile συσκευών των χρηστών. Το API της υπηρεσίας σας επιτρέπει επίσης να εξάγετε τα δεδομένα σας σε μια σειρά από δημοφιλή formats όπως για παράδειγμα τα XML, JSON, PHP, CSV και HTML.
Τιμή: $125/μήνα – μέχρι και $667/μήνα για τις επαγγελματικές υπηρεσίες 

TheAppBuilder 

Χρησιμοποιώντας το AppLibrary, την εξειδικευμένη εφαρμογή του TheAppBuilder, μπορείτε να προσφέρετε στους χρήστες σας ένα παράθυρο με πολλαπλές λειτουργίες, πλήρως παραμετροποιήσιμες στις ανάγκες σας. Μπορείτε για παράδειγμα να προστατεύσετε τις δημόσιες (public) αλλά και τις ιδιωτικές (private) εφαρμογές που δημιουργείτε με username και passwords, είτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε τα credentials από το domain του Active Directory για login, πριν τις δημοσιεύσετε στη συνέχεια στο app store. Η πλατφόρμα υποστηρίζει δημιουργία εφαρμογών για iPhone, iPad και Android, ενώ τα updates γίνονται σχεδόν live, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το upload του developer.
Τιμή: Ανάλογα τις απαιτήσεις του developer 

Good Barber 

Το Good Barber προσφέρει μια πλατφόρμα για να δημιουργήσετε iPhone και Android apps, επιτρέποντάς σας να ελέγξετε την κάθε λεπτομέρεια, χωρίς να χρειαστεί να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα. Η υπηρεσία προσφέρει 9 έτοιμα templates για να χρησιμοποιήσετε ως βάση για τις δημιουργίες σας, τα οποία και περιλαμβάνουν 350 όμορφες εικόνες και περισσότερες από 600 γραμματοσειρές της Google. Παράλληλα, κάθε φορά που δημιουργείτε μια νέα εφαρμογή, μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπησή της για να διαπιστώσετε πως ακριβώς αυτή θα εμφανίζεται στους χρήστες και να προβείτε στη συνέχεια σε τυχόν βελτιώσεις αν φυσικά απαιτείται κάτι τέτοιο.
Τιμή: Από $16/μήνα μέχρι και $32 για το πλήρες πακέτο των υπηρεσιών 

Appy Pie 

Το Appy Pie είναι μια υπηρεσία δημιουργίας mobile εφαρμογών για το Android και το iOS, για χρήστες που δε διαθέτουν προγραμματιστικές ικανότητες. Δε θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τίποτα στον υπολογιστή σας, καθώς εδώ χρησιμοποιείται μια σειρά από drag’n drop λειτουργίες για να συνθέσετε τις δημιουργίες σας, online. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα έχετε στα χέρια σας μια υβριδική εφαρμογή σε HTML5, η οποία θα λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες, ακόμα και σε Blackberry. Το Appy Pie προσφέρει επίσης δυνατότητα αλληλεπίδρασης με πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, media feeds, ιστοσελίδες αλλά και audio και radio streaming πλατφόρμες.
Τιμή: Δωρεάν, μέχρι και $33/μήνα για την Platinum έκδοση των υπηρεσιών

AppMachine

Το AppMachine, είναι μια εύχρηστη πλατφόρμα για να σχεδιάσετε εφαρμογές επαγγελματικής υφής τόσο για το iOS όσο και για το Android. Χρησιμοποιώντας drag-and-drop interface, μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά στοιχεία (building blocks) μεταξύ τους, όπως είναι για παράδειγμα κείμενο, εικόνες αλλά και βίντεο. Τα (building blocks), σας επιτρέπουν επίσης να συνδέσετε την εφαρμογή σας με το Facebook, το Twitter, αλλά και ορισμένα online καταστήματα. Το Appmachine διαθέτει τεράστια ποικιλία όσον αφορά τη δημιουργία και την παραμετροποίηση του περιβάλλοντος εργασίας της εφαρμογής, περιλαμβάνοντας μεγάλη γκάμα από χρώματα, εικονίδια, fonts και άλλα καλαίσθητα στοιχεία. Με τη βοήθεια του ενσωματωμένου previewer τέλος, μπορείτε να προεπισκοπείτε την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο παρατηρώντας το αποτέλεσμα που επιφέρουν οι αλλαγές που κάνετε κάθε φορά.
Τιμή: Οι τιμές είναι άπαξ (δεν υπάρχει δυνατότητα συνδρομής) και κυμαίνονται από $499 (Gorgeous), $899 (Designer), έως και $1299 (Developer)

Jupitee

Για το τέλος επιλέξαμε μια ελληνική προσπάθεια που ακούει στο όνομα Jupitee. Ο λόγος δεν είναι γιατί θέλουμε να ευλογήσουμε τα ελληνικά μας γένια, αλλά γιατί η πλατφόρμα ανάπτυξης mobile εφαρμογών του Jupitee είναι από τις πιο άρτιες και εύχρηστες που υπάρχουν. Άλλωστε η αποδοχή που απολαμβάνει το Jupitee είναι αρκετή. Η δική μας "εύνοια" θα ήταν πραγματικά περιττή.

Μια σημαντική λειτουργία για την οποία ξεχωρίζει το Jupitee είναι ότι διαθέτει εξιδανικευμένη πλατφόρμα ανάπτυξης mobile εφαρμογών ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει η εφαρμογή. Ανάλογα δηλαδή με την επαγγελματική κατηγορία προσφέρει στοχευμένα εργαλεία ανάπτυξης mobile εφαρμογών. Αυτή τη στιγμή τα τέσσερα βασικά industries είναι οι εκδηλώσεις (events), ο τουρισμός (tourism), η εκπαίδευση (education) και η ψυχαγωγία (entertainment).

Για κάθε μια από τις κατηγορίες το Jupitee προσφέρει εργαλεία και προγραμματιστικά αντικείμενα που ταιριάζουν στην κατηγορία, με αποτέλεσμα η διαδικασία δημιουργία mobile εφαρμογών να είναι πιο απλή, αλλά κυρίως πιο αποτελεσματική.

Το Jupitee λειτουργεί συνδρομητικά και το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από την απήχηση της εφαρμογής σας. Οι τιμές ξεκινούν από τα 25 ευρώ το μήνα και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Με το Jupitee μπορείτε να δημιουργήσετε εφαρμογές για Android και iOS (iPhone, iPad).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v