Επισκευή smartphone: Πόσο θα μου κοστίσει;

Έσπασε η οθόνη, βράχηκε η συσκευή, δεν λειτουργούν τα κουμπιά και τώρα τι; Δείτε πόσο θα σας έρθει η… λυπητερή της «τραυματισμένης» συσκευής iPhone και Samsung.
Επισκευή smartphone: Πόσο θα μου κοστίσει;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα smartphones έχουν κατακλείσει την αγορά και πλέον κυριαρχούν στις παλάμες μας, όμως μαζί τους ευδοκιμούν και οι επισκευές τους. Είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω υπέρχρησης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκαζόμαστε να τα πάμε στον… γιατρό για να αλλάξουμε/ επιδιορθώσουμε κάποιο εξάρτημά τους.

Γιατί μπορεί το ΝΟΚΙΑ 3310 να έπεφτε δεκάδες φορές κάτω χωρίς να "βγάλει" ούτε γρατζουνιά, όμως η πτώση ενός iPhone ή ενός Samsung μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια. Δείτε πόσο θα σας κοστίσουν οι πιο συχνές βλάβες των smartphone συσκευών σας.

iPhone

Τα πιο «ευαίσθητα» σημεία της χρήσης του smartphone της Apple – ανάλογα το μοντέλο- και αυτά τα οποία συνήθως παθαίνουν βλάβες είναι η οθόνη, η μπαταρία, η βάση φόρτισης, το home button, το μικρόφωνο ή/και το ακουστικό, το σύστημα που κλειδώνει τη συσκευή (on/off) και τα πλαϊνά κουμπιά αυξομείωσης της έντασης του ήχου.

Συγκεκριμένα, αν σπάσει η οθόνη ή δεν εμφανίζει γραφικά θα χρειαστεί να αλλάξετε τόσο την LCD όσο και το Digitizer (οθόνη αφής), επισκευή που θα κοστίσει περί τα 65€. Αν σπάσει το πίσω μέρος της συσκευής το κόστος επισκευής ανέρχεται στα 16€.

Η βάση φόρτισης είναι ένα από τα πλέον εκτεθειμένα εξαρτήματα της συσκευής στην υγρασία και τη σκόνη. Αν λοιπόν το κινητό δε φορτίζει ή δε λειτουργεί το ηχείο/μικρόφωνο ή δε συνδέεται με τον υπολογιστή, τότε κατά πάσα πιθανότητα φταίει η βάση, η αλλαγή της οποίας κοστίζει 39€.

To Home Button είναι άκρως ευαίσθητο στην υγρασία, αλλά και στις πτώσεις με αποτέλεσμα ενίοτε είτε να χρειάζεται ιδιαίτερη πίεση για να ανταποκριθεί είτε να μην ανταποκρίνεται καθόλου. Η αλλαγή/ επισκευή του κοστίζει περί τα 40€.

Το ακουστικό είναι και αυτό αρκετά ευαίσθητο στην υγρασία και ενδέχεται είτε να μην ακούτε καλά τον συνομιλητή είτε να υπάρχει «τρίξιμο» στον ήχο είτε να μην ακούτε καθόλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αλλαγή του θα σας κοστίσει περί τα 37€. Η αλλαγή του ηχείου κοστολογείται στα 39€, ενώ η αλλαγή του μικροφώνου έχει περίπου το ίδιο κόστος με το ηχείο.

Το σύστημα κλειδώματος της συσκευής (on/off) είναι από τα πλέον πολυχρησιμοποιημένα εξαρτήματά της και η πιο συνηθισμένη βλάβη του είναι να μπει μέσα και να μην πατιέται ή να χρειαστεί εξαιρετική πίεση για να λειτουργήσει και να «κλειδώσει» τη συσκευή. Επίσης, στον ίδιο μηχανισμό συγκαταλέγεται και η λειτουργία σβησίματος της οθόνης όταν την τοποθετούμε στο αυτί μας. Η αλλαγή του flex διακόπτη λειτουργίας θα σας κοστίσει περί τα 39€.

Τα πλαϊνά κουμπιά σίγασης και αύξησης/μείωσης της έντασης του ήχου ενίοτε δεν ανταποκρίνονται κυρίως λόγω υπερβολικής χρήσης. Η αλλαγή τους κοστίζει περί τα 40€. Αν το κινητό σας κάνει… μπλουμ, τότε αφ’ ενός θα πρέπει αμέσως να το κλείσετε αφ’ ετέρου να το πάτε όσο το δυνατόν συντομότερα σε κάποιο κατάστημα service, μιας και η ζημιά στην μητρική πλακέτα μπορεί να αποφευχθεί αν δράσετε εγκαίρως. Η επισκευή ενός βρεγμένου iPhone θα σας κοστίσει 40€.

Τέλος, η αλλαγή μπαταρίας λόγω χρήσης κρίνεται απαραίτητη συνήθως μετά από 3-4 χρόνια και κοστίζει περί τα 40€ συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτικού. Αν αγοράσετε εσείς την μπαταρία και την προσκομίσετε στο service, τότε υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 10€ λιγότερα.

* Οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ 23% και αφορούν τη συσκευή iPhone 4. Στα περισσότερα καταστήματα τα ανταλλακτικά ή/και η επισκευή συνοδεύονται με εγγύηση καλής λειτουργίας διάρκειας 2 ετών, εφ’ όσον δεν «πειραχτούν» από εσάς.

Samsung

Πολύ πιο απλές στην κατασκευή τους, οι συσκευές Samsung δεν εμφανίζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό βλάβες λόγω χρήσης, όσο οι συσκευές της Apple. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι και αυτές δεν έχουν τα "πονεμένα" σημεία τους.

Το σπάσιμο της οθόνης είναι στην ουσία το μισό τηλέφωνο και θα σας κοστίσει από 50€ μέχρι 200€ ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής. Η λάθος τοποθέτηση του βύσματος φόρτισης είναι επίσης ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και ενδέχεται να προκαλέσει σπάσιμο της βάσης, η επιδιόρθωση της οποίας κοστίζει περί τα 25€ με 50€.

Ο καθαρισμός της συσκευής από υγρασία σε περίπτωση που αυτή βραχεί κοστολογείται στα 20€ περίπου, ενώ αν «χτυπηθεί» η μητρική πλακέτα το κόστος επισκευής μπορεί να ξεπεράσει τα 60€ και να φτάσει ακόμα και μέχρι τα 150€.

Η αλλαγή του πίσω καπακιού από σπάσιμο/φθορές κοστολογείται στα 25€, ενώ η αλλαγή μπαταρίας είναι σαφώς πιο εύκολη υπόθεση σε σχέση με το iPhone και κοστίζει περί τα 30€.

Συμβουλές για να μην… τρέχετε

* Βρέξιμο, ίσως το πιο συχνό ατύχημα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέρα από το προφανές – ελέγχουμε πάντα τις τσέπες του μαγιό πριν μπούμε στη θάλασσα – δεν αφήνουμε ποτέ τη συσκευή δίπλα σε ποτήρια και δε γεμίζουμε ποτήρια… παρουσία της. Επίσης δεν τη βάζουμε ποτέ χύμα μέσα στη τσάντα μαζί με μπουκαλάκια νερό ή δοχεία καθαρισμού φακών επαφής.

Σε περίπτωση που η συσκευή βραχεί με θαλασσινό νερό (ακόμα χειρότερο από το «γλυκό»), τότε θα πρέπει αμέσως να την απενεργοποιήσετε και να την πλύνετε με νερό βρύσης έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο το αλάτι να διαβρώσει τις εσωτερικές πλακέτες κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος επισκευής σε τέτοιο βαθμό όπου ίσως χρειαστεί να αγοράσετε νέα.

* Πτώσεις. Είναι αναπόφευκτες και το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά είναι να αγοράσετε ένα bumper/θήκη (κοστίζουν περί τα 20€) το οποίο θα προστατέψει – κάπως – τη συσκευή σας. Σε κάθε περίπτωση έχετε κατά νου ότι καμία θήκη δεν προστατεύει 100% το κινητό. Τέλος, κρατήστε τη συσκευή σας μακριά από πιτσιρίκια, αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για ανεπιθύμητες πτώσεις.

* Ιδρώτας. Αποφύγετε να μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ είστε ιδρωμένοι και σκουπίζετε τακτικά τα κουμπιά τα οποία χρησιμοποιήσατε με ιδρωμένα δάχτυλα.

* Στο θέμα της μπαταρίας, αποφύγετε να έχετε ανοικτές εφαρμογές που «ρουφάνε» τη μπαταρία χωρίς αύριο (π.χ. Facebook) ενώ φορτίζετε τη συσκευή, καθώς αυτή υπερθερμαίνεται. Αν παράλληλα έχετε ανοικτό και το 3G τότε η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα πιο γρήγορα.

* Μη βιάζεστε με τις αναβαθμίσεις και μην επηρεάζεστε από τον πανικό που επικρατεί από όλους τους χρήστες που σπεύδουν να κατεβάσουν/εγκαταστήσουν την τελευταία έκδοση του λογισμικού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα νέα λογισμικά δεν είναι τεσταρισμένα όπως θα έπρεπε λόγω πίεσης χρόνου από τον ανταγωνισμό και δεν μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τι «βλάβες» θα προκαλέσουν στη συσκευή σας. Τρανό παράδειγμα η τελευταία έκδοση του iOs8, που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομάζεται και «μπαταριοπνίχτρα».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v