Σχολικό tablet: Οδηγός για μαθητές… νέας γενιάς

Τι tablet ενδείκνυται για έναν μαθητή δημοτικού και ποιες συσκευές θα βγάλουν ασπροπρόσωπους μαθητές γυμνασίου και λυκείου; Ένας οδηγός για διαβασμένους.
Σχολικό tablet: Οδηγός για μαθητές… νέας γενιάς
του Χρήστου Τζώρτζη

Η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών και οι μαθητές όλων των βαθμίδων προετοιμάζονται καταλλήλως. Τετράδια, μολύβια, στυλό και αρκετά ακόμα σχολικά αξεσουάρ βρίσκονται στην αγοραστική λίστα για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Έχετε όμως σκεφτεί να τοποθετήσετε σε αυτή τη λίστα και το νέο σας tablet που θα χρησιμοποιήσετε – συν τοις άλλοις - και ως σχολικό βοήθημα; Στη συνέχεια προτείνουμε συγκεκριμένες συσκευές αυτής της κατηγορίας, για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου αλλά και Λυκείου.

Δε θα ήταν πραγματικά υπέροχο να διδασκόσασταν την ύλη των μαθημάτων από ηλεκτρονικά βιβλία στα οποία θα είχατε πρόσβαση μέσα από το tablet σας; Φανταστείτε για παράδειγμα να είχατε να πάρετε μαζί σας στο σχολείο μόνο το iPad σας, αντί για μία βαριά τσάντα με βιβλία και τετράδια. Παράλληλα, ακόμα και αν λείπατε μια μέρα λόγω π.χ. κάποιας ασθένειας, θα μπορούσατε να είχατε αυτόματα την ημερήσια ύλη στο tablet σας, την οποία θα φρόντιζε να σας αποστείλει κάποιος συμμαθητής σας. Τέλος, οι εργασίες σας θα μπορούσαν να αποσταλούν αυτόματα στον καθηγητή σε ηλεκτρονική μορφή, αντί να περιμένετε μέχρι την επόμενη ημέρα για να τις παραδώσετε σε χαρτί.

Ίσως τα παραπάνω να ακούγονται λίγο σαν επιστημονική φαντασία – για τα σημερινά πάντα δεδομένα – αν και πιστεύουμε ότι δεν αποκλείεται να τα δούμε να υλοποιούνται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η "αξία" του βιβλίου θα πρέπει μειωθεί, ωστόσο η σύγχρονη εποχή απαιτεί χρήση κάθε διαθέσιμου αλλά και αξιόπιστου μέσου.

Επιστρέφοντας πάντως στη σημερινή πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι τα tablets μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα για όλες τις βαθμίδες τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών.

Αυτές οι συσκευές, προσφέρουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σε μαθητές να κρατήσουν εύκολα σημειώσεις, αλλά και να προετοιμάσουν παρουσιάσεις για τα μαθήματά τους. Επίσης, ορισμένοι “ψαγμένοι” με την τεχνολογία εκπαιδευτικοί, θα μπορούσαν να προσφέρουν την ύλη των μαθημάτων σε μορφή αναγνώσιμη από τα tablets (π.χ. σε PDF), αντί να μοιράζουν στα παιδιά φυλλάδια ή χειρόγραφες σημειώσεις.

Φανταστείτε επίσης, ότι, με τη βοήθεια των tablets, μπορούν όλοι σε μια τάξη να παρακολουθήσουν ένα βίντεο ή ακόμα και slideshow φωτογραφιών χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ούτε και τηλεοπτικός δέκτης στην αίθουσα. Μην ξεχνάτε τέλος, ότι, για τους νεότερους σε ηλικία μαθητές, τα tablets αποτελούν το καλύτερο ίσως εργαλείο για να διδαχθούν τον τρόπο που θα εισέλθουν ομαλά στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Τα tablets στο Δημοτικό

Το πιθανότερο είναι ότι οι νεαροί μαθητές του Δημοτικού θα έχουν ήδη μια - έστω και μικρή – εξοικείωση με τα tablets και τα smartphone πριν ακόμα εγγραφούν σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα. Όπως θα γνωρίζετε, ιδιαίτερα αν είστε γονείς, είναι μάλλον απίθανο να μην έχουν τραβήξει την προσοχή του παιδιού σας αυτές οι συσκευές από τη στιγμή που βρίσκονται στο σπίτι.

Μια εξειδικευμένη λύση για μικρά παιδιά προσφέρει η Samsung, με το Galaxy Tab III Kids T2105 (€199). Πρόκειται για ένα tablet εξοπλισμένο με περιβάλλον χρήσης ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά, το οποίο θα αποτελέσει ένα χρήσιμο αξεσουάρ για την είσοδο των μικρών μας φίλων στον κόσμο της τεχνολογίας. Το τελευταίο διαθέτει μεγάλα και πολύχρωμα εικονίδια για κάθε εφαρμογή καθώς και διαφορετικούς χαρακτήρες για να παίζουν οι νεαροί χρήστες. Παράλληλα, το προστατευτικό κάλυμμα χαρίζει μεγάλη προστασία από γρατζουνιές και γενικές φθορές, ενώ η συσκευή έχει ελεγχθεί από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη διατρέχουν κανέναν “χημικό” κίνδυνο. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η λειτουργία γονικού ελέγχου, με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε εσείς να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα είναι προσβάσιμες στα παιδιά, αλλά και να περιορίσετε το χρόνο που θα επιτρέπεται η χρήση της συσκευής. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, προσφέρει οθόνη 7’’, διπύρηνο επεξεργαστή με συχνότητα στα 1.2 GHz, Wi-Fi, ενώ διαθέτει 2 κάμερες, μία πίσω, ανάλυσης 3MP και μία μπροστά, ανάλυσης 1,3MP.

Αν πάλι δεν επιθυμείτε να πληρώσετε τόσα χρήματα, υπάρχουν πολλά οικονομικά Android tablets που θα αποδειχθούν υπερ-αρκετά για τις ανάγκες των νεαρών μαθητών. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το ζητούμενο σε αυτή την ηλικία είναι η τριβή των παιδιών με τον χώρο της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, κάτι που μπορεί να προσφέρουν ακόμα και Android tablets με τιμή κάτω από €100. Ως παρατήρηση θα λέγαμε πάντως ότι καλό θα είναι το tablet που θα επιλέξετε να έχει πρόσβαση στο Google Play, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλα τα οικονομικά μοντέλα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει είτε να εμπιστευτείτε εναλλακτικές υπηρεσίες app store (που προσφέρουν σαφώς λιγότερες επιλογές), είτε να κατεβάζετε αρχεία apk (συνήθως στο PC) τα οποία θα μεταφέρετε και θα εκτελείτε απευθείας από το tablet σας.

Ρίξτε μια ματιά τέλος και στη σειρά iQTab Kido της MLS, τα tablets της οποίας διαθέτουν όλες τις παιδικές εφαρμογές στα ελληνικά, ενώ προσφέρουν παράλληλα και τη δυνατότητα χρήσης της συσκευής με τη φωνή σας – και πάντα στα ελληνικά.

Τα tablets στο Γυμνάσιο

Οι μαθητικές ανάγκες δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα με το “πέρασμα” των μαθητών στο Γυμνάσιο. Καλό θα είναι να αποφύγετε και πάλι τις υπερβολές και να προσανατολιστείτε σε μια Android συσκευή μέσης κατηγορίας, ξοδεύοντας το πολύ €200. Ο διπύρηνος επεξεργαστής θα πρέπει να θεωρείται το ελάχιστο όσον αφορά τη ζητούμενη επεξεργαστική ισχύ, καθώς το tablet θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άψογα κυρίως στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Η οθόνη λογικά θα περιοριστεί στις 7’’ (λόγω τιμής), αν και με λίγα περισσότερα χρήματα ίσως να ανακαλύψετε και συσκευές στις 8 με 10’’ στην ίδια κατηγορία τιμής. Μια απολύτως ικανοποιητική λύση είναι το Lenovo A1000 IdeaTab που θα σας κοστίσει σήμερα κάτι λιγότερο από €100.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και έχουν πρόσβαση όλο και περισσότερο σε υπολογιστές με Windows, σίγουρα δε θα ήταν άσχημη ιδέα να προμηθευτείτε για αυτά ένα – συγκριτικά οικονομικό – Windows 8 tablet. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν από πρώτο χέρι την απαραίτητη εξοικείωση με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft το οποίο κάποια στιγμή θα κληθούν σίγουρα να χρησιμοποιήσουν. Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να δείτε τα ASUS VivoTab Note 8 και Toshiba Encore WT8 στα €250 και €300 αντίστοιχα. Αν επιλέξετε Windows 8 tablet, φροντίστε να προμηθευτείτε παράλληλα και ένα πληκτρολόγιο για ευκολότερη χρήση αλλά και εξοικείωση.

Σε περίπτωση πάλι που το tablet που θα επιλέξετε δε διαθέτει μεγάλο εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, φροντίστε να ενισχύσετε τη μνήμη του, επιλέγοντας μια κάρτα μνήμης που δέχεται μεγάλο αριθμό media αρχείων. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μικροί μας φίλοι θα αποθηκεύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν τεράστιο αριθμό αρχείων εικόνας, μουσικής αλλά και βίντεο.

Τα tablets στο Λύκειο

Περνώντας στην ανώτατη βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι σχολικές απαιτήσεις σαφώς και αυξάνονται. Επειδή μάλιστα το Λύκειο πιθανότατα θα οδηγήσει σε 2-3 χρόνια τους μαθητές στην ανώτερη ή την ανώτατη εκπαίδευση, καλό θα είναι να επενδύσετε σε ένα tablet που θα σας “βγάλει” για αρκετά χρόνια. Οι οπαδοί της Apple, που δεν είναι ακόμα κάτοχοι ενός iPad, ήρθε μάλλον η στιγμή για να το πράξουν.

Τα Windows 8 tablets αποτελούν επίσης μια εξαιρετική επιλογή, ιδιαίτερα αν τα παιδιά χρησιμοποιούν PC ή laptop, καθώς έτσι θα μπορούν να συγχρονίζουν τις εργασίες τους μεταξύ αυτών των συσκευών. Το Asus Transformer Book T100, το οποίο διαθέτει και αποσπώμενο πληκτρολόγιο αλλά και οθόνη 10.1’’ αποτελεί σε αυτή την κατηγορία μια εξαιρετική και σχετικά οικονομική (€399) επιλογή.

Επιλέγοντας ως λειτουργικό σύστημα το Android, οι επιλογές σας σαφώς και είναι πολύ περισσότερες. Αν επιθυμείτε κάτι οικονομικό, το Lenovo IdeaTab A7600-F με οθόνη 10", με τετραπύρηνο επεξεργαστή και τιμή κάτω από €200 θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.
Εξετάζοντας τέλος τα tablets υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, θυμηθείτε ότι το stylus που συνοδεύει αρκετές από αυτές τις συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σημειώσεις με το χέρι, για τους πιο “παραδοσιακούς” τύπους. Οι σημειώσεις αυτές στη συνέχεια μπορούν να προστεθούν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή παρουσιάσεις για να προσδώσουν μια πιο “αυθεντική” μορφή στις εργασίες. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει – μεταξύ άλλων – και η δημοφιλής σειρά Galaxy Note της Samsung με τιμές που ξεκινάνε λίγο πάνω από τα €400.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v