SSD σκληρός δίσκος: Αναβάθμιση τώρα!

Μάθετε τι είναι οι SSD σκληροί δίσκοι, γιατί αξίζει να αντικαταστήσετε τον κλασικό δίσκο του laptop σας με έναν τέτοιο και γνωρίστε ένα από τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς.
SSD σκληρός δίσκος: Αναβάθμιση τώρα!
του Χρήστου Τζώρτζη

Στο ερώτημα "πώς θα αναβαθμίσω το laptop μου" η συνήθης - και εν μέρει λογική - απάντηση είναι η προσθήκη μνήμης. Είναι όμως η αναβάθμιση μνήμης η μόνη κίνηση που θα δώσει φτερά στο laptop σας; Η απάντηση είναι όχι. Αν θέλετε μια επίσης ουσιαστική αναβάθμιση ταχύτητας τότε σκεφτείτε την προσθήκη ενός SSD σκληρού δίσκου.

Θα ξεκινήσουμε από τις τελευταίες λέξεις της προηγούμενης παραγράφου δηλαδή το "SSD σκληρού δίσκου": Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, τα αποθηκευτικά μέσα SSD δεν είναι σκληροί δίσκοι, καθώς μιλάμε για διαφορετική τεχνολογία κατασκευής. Ωστόσο χρησιμοποιούμε τον όρο "σκληρός δίσκος" κατά συνθήκη, ώστε να κατανοήσει ο καθένας ότι μιλάμε για ένα μέσο αποθήκευσης που υποκαθιστά ή συμπληρώνει έναν σκληρό δίσκο.

Η προσθήκη ενός SSD δίσκου σε ένα laptop θα βελτιώσει δραστικά το χρόνο εκκίνησης αλλά και την ανταπόκριση του laptop στην εκτέλεση προγραμμάτων και εφαρμογών. Ο κλασικός σκληρός δίσκος είναι ένα μηχανικό μέσο που κληρονομεί τα μειονεκτήματα της τριβής και της περιορισμένης ταχύτητας, ενώ οι SSD είναι "καθαρά" ηλεκτρονικά μέσα που σημαίνει ότι σχεδόν εξαλείφεται το ενδεχόμενο "του χτυπημένου δίσκου", ενώ οι ταχύτητες είναι αρκετά μεγαλύτερες.

Βασικό μειονέκτημα στους SSD δίσκους είναι η χωρητικότητα σε σχέση με την τιμή. Για παράδειγμα ο Samsung 840 SSD Pro Series των 250 GB - που θα δούμε παρακάτω - κοστίζει γύρω στα 140€, τη στιγμή που με σχεδόν 100€ μπορείτε να αγοράσετε έναν κλασικό σκληρό δίσκο με τετραπλάσια χωρητικότητα δηλαδή στο 1 TB.

Αυτός είναι και ο βασικός προβληματισμός για την αναβάθμιση από τον κλασικό σκληρό δίσκο σε έναν SSD. Μια ενδιαφέρουσα τάση που υπάρχει κυρίως στα Ultrabooks είναι η χρήση δυο σκληρών δίσκων. Ενός SDD όπου είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα (Windows) και τα περισσότερα ή τα βασικότερα προγράμματα, και ενός κλασικού σκληρού δίσκου μεγάλης χωρητικότητας για να γίνεται αποθήκευση δεδομένων και αρχείων.

Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η κατανάλωση ενέργειας, καθώς οι SSD δίσκοι απαιτούν λιγότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η αυτονομία ενός laptop.

Samsung 840 SSD Pro Series

Αφού αναφέραμε αρκετά εισαγωγικά που σχετίζονται γενικά με τους SSD δίσκους, ας δούμε πιο προσεκτικά την περίπτωση του Samsung 840 SSD Pro Series. Κατ’ αρχάς, η Samsung είναι από τους βασικούς παίχτες στην αγορά των SSD, αφού έχει αποσυρθεί από την κατασκευή κλασικών σκληρών δίσκων και έχει αφιερωθεί στην κατασκευή SSD κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και αναμένοντας το boom της τεχνολογίας.

Ο Samsung 840 SSD Pro Series των 250 GB είναι μια μέση λύση η οποία συνδυάζει ικανοποιητικό αποθηκευτικό χώρο και προσιτή τιμή – όπως αναφέραμε πιο πριν, περί τα 140€.

Η διάσταση του δίσκου είναι στις 2,5" ενώ διαθέτει επαρκείς υποδοχές για να μπορέσει να βιδωθεί στην ίδια θέση που βρίσκεται ο σκληρός δίσκος του laptop σας. Ο τρόπος σύνδεσης είναι Serial ATA-600, ενώ η ταχύτητα ανάγνωσης αγγίζει τα 540 MB/s και η ταχύτητα εγγραφής τα 520 MB/s. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μια τυπική read/write ταχύτητα του κλασικού σκληρού δίσκου κυμαίνεται μεταξύ 50 και 120MB/s. Αν αυτές οι ταχύτητες δεν σας λένε κάτι, μόλις διαπιστώσετε ότι μετά την εγκατάσταση ενός SSD δίσκου η εκκίνηση των Windows 7 δεν θα σας πάρει περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα, τότε θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τις διαφορές ταχύτητας.

Επίσης οι SSD δίσκοι δεν έχουν μηχανικά μέρη και αυτό επιτρέπει και στις εταιρείες κατασκευής – εν προκειμένω στη Samsung – να εγγυηθούν την καλή λειτουργία του προϊόντος για περισσότερο καιρό. Ο Samsung 840 SSD Pro Series των 250 GB έχει 3 χρόνια εγγύηση αντιπροσωπίας, ενώ η τεχνολογία του μέσου εγγυάται μικρές αστοχίες κατά τη χρήση.

Οι SSD δίσκοι εδώ και καιρό προσφέρουν ικανοποιητικές χωρητικότητες και σε προσιτές τιμές, προσφέροντας βελτιωμένη ταχύτητα στις καθημερινές σας εργασίες και αξιοπιστία στην συνεχή και βαριά χρήση αρχείων. Αν μάλιστα δεν αισθάνεστε πολύ εξοικειωμένοι με τη διαδικασία αναβάθμισης σκληρού δίσκου ενός laptop – και γιατί όχι ενός desktop – τότε αναζητήστε τις συσκευασίες Upgrade Kit για laptop ή desktop υπολογιστή του Samsung 840 SSD Pro Series των 250 GB, όπου εκτός από τη συσκευή θα βρείτε και χρήσιμες οδηγίες για να κάνετε μόνοι σας την αναβάθμιση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v