iPhone 6: Πόσο θα κάνει και τι θα προσφέρει

Το νέο iPhone 6 είναι εδώ. Μάθαμε τα πάντα για τον σχεδιασμό και τις λειτουργίες του και μεταφέρουμε πρώτες σκέψεις και εντυπώσεις.
iPhone 6: Πόσο θα κάνει και τι θα προσφέρει
του Χρήστου Τζώρτζη

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση ενός smartphone είναι πρώτη είδηση σε μέσα παγκόσμιας επιρροής είναι από μόνο του ένα επίτευγμα. Η Apple ακολουθώντας γνώριμους δρόμους marketing ανακοινώνει το νέο iPhone και πιο συγκεκριμένα τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus.

Τα rumors πριν την ανακοίνωση, τα fan boys που έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και μέρες έξω από τα καταστήματα της Apple (χωρίς καν να ξέρουν ότι θα κυκλοφορήσει στο κατάστημα) και φυσικά ένα big event με το οποίο ασχολούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχει σαν αποτέλεσμα το iPhone 6 να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και να προδιαγράφεται μια ακόμη επιτυχία -μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.



Το iPhone 6 και iPhone 6 Plus, πέρα από τα πιο σύγχρονα iPhone είναι και τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις, αφού η οθόνη των δύο μοντέλων φτάνει τις 4,7 ίντσες και τις 5,5 ίντσες αντίστοιχα (οθόνη Retina HD). Το σώμα της συσκευής είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο, ενώ η οθόνη είναι από ενισχυμένο γυαλί -όχι από ζαφείρι που έλεγαν οι φήμες, αλλά Gorilla Glass. Οι αναλύσεις που "ανεβάζουν" οι οθόνες είναι για μεν το iPhone 6 των 4,7" τα 1334x750 pixels (στα 326 ppi) για δε το iPhone Plus των 5,5" τα 1920×1080 pixels (στα 401 ppi).


Σχεδιαστικά η Apple επιλέγει τις στρογγυλεμένες γωνίες, ενώ το πάχος των συσκευών έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και φτάνει τα 6,9 mm για το iPhone 6 και τα 7,1 mm για το iPhone Plus. Αξίζει εδώ μια παρατήρηση, ότι το iPhone 6 είναι το πρώτο iPhone με το power button στο πλάι της συσκευής.

Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται ο νέος επεξεργαστής Α8, αρχιτεκτονικής 64bit και κατασκευασμένος στα 20nm. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι είναι ταχύτερος κατά 25% και αποδοτικός κατά 50% στα γραφικά, σε σχέση με τον επεξεργαστή Α7 του iPhone 5S.
Φυσικά το νέο iPhone υποστηρίζει δίκτυα 4G, ενώ υποστηρίζει και Voice over LTE, αλλά και το ταχύτερο πρωτόκολλο Wi-Fi το Wi-Fi 802.11ac.


Η iSight camera διαθέτει νέο σένσορα που εξασφαλίζει ταχύτερη εστίαση (autofocus) δίνοντας σας τη δυνατότητα να είστε πιο αποτελεσματικοί στην πάντα προβληματική λήψης της στιγμής. Η camera φτάνει σε ανάλυση τα 8 Megapixels, και διαθέτει true tone flash.

Το λειτουργικό του νέου iPhone είναι το iOS 8, το οποίο επιτυγχάνει να προσφέρει ένα εύχρηστο και γρήγορο περιβάλλον χρήσης, ενώ περιλαμβάνει νέες λειτουργίες όπως το QuickType keyboard, το νέο Health app, το Family Sharing και το iCloud Drive.Το νέο iOS διαθέτει πάνω από 4.000 νέα χαρακτηριστικά (APIs), που αναμένεται να εμπνεύσουν τους προγραμματιστές για να δώσουν ακόμη καλύτερη εμπειρία χρήσης και νέες δυνατότητες μέσω των εφαρμογών.


Τα νέα iPhone θα είναι διαθέσιμα από 19 Σεπτεμβρίου αρχικά σε 8 χώρες και σταδιακά σε ακόμη 115 χώρες. Θα είναι διαθέσιμα σε χωρητικότητες 16GB, 64GB και 128 GB, ενώ οι τιμές των μοντέλων χωρίς σύνδεση στην Ευρώπη θα διαμορφωθούν ως εξής: για το iPhone 6 στα 699€, 799€ και 899€ (16 GB, 64 GB και 128 GB αντίστοιχα), για δε το iPhone Plus στα 799€, 899€ και 999€ (16 GB, 64 GB, 128 GB). Οι τιμές στην Ελλάδα ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν, καθότι η χώρα μας δεν είναι στο πρώτο λανσάρισμα στις 19/9.


Όταν η συσκευή κυκλοφορήσει και περάσει στα χέρια των χρηστών, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το νέο iPhone και φυσικά τότε θα διαπιστώσουμε αν η αγορά των smartphones είναι σε κατάσταση να αναδείξει το νεo iPhone σε ένα ακόμη "tank smartphone" που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v