Pc, laptop ή tablet: Τι να διαλέξω;

Αν βρίσκεστε σε δίλημμα για το τι μηχάνημα να αγοράσετε, δείτε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής ώστε να μπορέσετε να κατασταλάξετε.
Pc, laptop ή tablet: Τι να διαλέξω;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων χρόνων μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά επιλογών όσον αφορά την προσωπική μας διασκέδαση, την διεκπεραίωση εργασιών και γενικότερα την ενασχόλησή μας με τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου και του gaming.

Εν αρχή ην ο «κλασικός» ηλεκτρονικός υπολογιστής, το ακλόνητο desktop κάθε σπιτιού το οποίο δεν έχει ακόμα χάσει την αίγλη του. Στην πορεία άρχισαν να αναπτύσσονται τα laptops και τα netbooks και τέλος, στο τεχνολογικό παρεάκι προστέθηκαν και τα tablets διεκδικώντας και αυτά μερίδιο της αγοράς.

Τι από όλα να διαλέξω; Θα αναρωτηθείτε, και δικαίως. Η απάντηση δεν είναι απόλυτα σαφής και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες σας.

PC ή Laptop;

Σε αυτήν τη σύγκριση σημαντικό ρόλο παίζουν η φορητότητα και οι τεχνικές απαιτήσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε. Σε γενικές γραμμές, ο desktop υπολογιστής διαθέτει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με ένα laptop στο ίδιο εύρος τιμής. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να αναλογιστείτε πριν αγοράσετε ένα από τα δύο είναι αρχικά τι προγράμματα σκοπεύετε να «τρέξετε» στο μηχάνημά σας και τι απαιτήσεις αυτά έχουν σε ισχύ. Μπορεί, για παράδειγμα, η ταχύτητα του επεξεργαστή ενός υπολογιστή και ενός laptop να είναι πάνω-κάτω η ίδια, όμως να υπάρχει σημαντική διαφορά στη μνήμη RAM και τον σκληρό δίσκο.

Επίσης, πολλά laptops έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, ενώ τα desktop pcs έχουν έξτρα κάρτα ή έστω σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε την κάρτα γραφικών της επιλογής σας – αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο για καλύτερες συνολικές επιδόσεις στα γραφικά. Το ίδιο ισχύει και για την κάρτα μνήμης. Ο μέσος υπολογιστής «χωρά» περισσότερη μνήμη από το μέσo laptop, ενώ είναι σαφώς πιο εύκολος στο άνοιγμα και στην προσθήκη/αφαίρεση υλικού.

Αν πάλι είστε φαν του gaming, υπάρχουν επιλογές σε laptop που θα «βαστήξουν» ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, όμως αν δεν είστε διατεθειμένοι να βάλετε το χέρι στην τσέπη, δύσκολα θα βρείτε laptop το οποίο να συγκρίνεται σε τομείς γραφικών και απόδοσης με έναν… ενισχυμένο υπολογιστή.

Τέλος, προφανώς το σημαντικότερο που θα πρέπει να σκεφτείτε στην επιλογή σας είναι η ανάγκη για φορητότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, το laptop υπερτερεί και θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα επιλογή σας αν λόγω δουλειάς θέλετε να έχετε ανά πάσα στιγμή μαζί σας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε portable διαστάσεις.

Laptop ή tablet;

Η μάχη των portable λύσεων στην ουσία δεν είναι και τόσο… μάχη, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις το tablet δρα συμπληρωματικά με το laptop. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να επιλέξετε ένα εκ των δύο, τότε θα πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένες βασικές πληροφορίες.

Αρχικά, το tablet είναι η πιο εύκολα μεταφερόμενη κατηγορία συσκευών χάρη στο συνήθως μικρό μέγεθός τους και από τις πιο εύκολες στη χρήση μιας και το μόνο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για την πλοήγηση είναι τα δάχτυλά σας. Όμως εδώ είναι και το πρόβλημα για όσους θέλουν ένα μηχάνημα στο οποίο να πληκτρολογούν συχνά. Το πληκτρολόγιο του tablet δεν ενδείκνυται για γραφή κειμένων, για χρήση excel και γενικά για οτιδήποτε χρειάζεται… κανονικό πληκτρολόγιο.

Το tablet είναι ιδανικό για όσους θέλουν απλά να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να τσεκάρουν τα e-mail τους, να πλοηγούνται στα social media, να κάνουν χρήση «ελαφριών» εφαρμογών και γενικότερα να κάνουν πιο «ανάλαφρες» δουλειές που δεν απαιτούν ιδιαίτερη υπολογιστική ισχύ. Επίσης, τα tablet κερδίζουν πόντους συγκριτικά με τα laptops στον τομέα της αυτονομίας της μπαταρίας, καθώς με μια πλήρη φόρτιση η διάρκειά της ξεπερνά κατά πολύ αυτήν ενός laptop.

Εν κατακλείδι
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες σας, και ιδιαίτερα τις ανάγκες της στιγμής. Είστε σταθεροί τύποι; Δεν θα χρειαστείτε ποτέ το tablet, μπορείτε να δουλέψετε στο σπίτι με ένα desktop ή ένα laptop.

Θέλετε να πάτε διακοπές και να έχετε κάτι μαζί σας; Τότε ίσως θα πρέπει να αγοράσετε (και) ένα tablet για να χρησιμοποιήσετε τις – πολύ- βασικές λειτουργίες πλοήγησης που σας προσφέρει στο Internet. Στην τελική, μέχρι στιγμής τα tablet είναι κατά κύριο λόγο ένα τεχνολογικά εξελιγμένο μέσο ψυχαγωγίας, το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί τεχνικά με ένα αξιοπρεπές laptop ή desktop.

Θέλετε υπολογιστική ισχύ για παρουσιάσεις, χρήση «βαριών» προγραμμάτων και αρκετές multitasking εργασίες, αλλά παράλληλα μετακινείστε συχνά λόγω δουλειάς; Τότε το laptop είναι η ιδανική επιλογή, αρκεί να μην σας ενοχλεί που θα κυκλοφορείτε συνέχεια με μια τσάντα στον ώμο (ή την πλάτη).

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα σας πει κάτι αν επιλέξετε… και τα τρία. Άλλωστε, κάποια στιγμή στο μέλλον, μοιραία και τα τρία παραπάνω μηχανήματα θα δουλεύουν συμπληρωματικά.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v