Τι tablet να πάρω; Ένα χρήσιμο crash test

Επιχειρούμε ένα crash test στα Android και Windows 8.1 tablets της αγοράς, και συγκρίνουμε τα specs τους για να επιλέξετε έχοντας... γνώση.
Τι tablet να πάρω; Ένα χρήσιμο crash test
του Χρήστου Τζώρτζη

Μπορούν άραγε τα Windows 8.1 να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση ή/και απειλή για το Android, όσον αφορά την κατηγορία των tablets; Εξετάζουμε τα θετικά και τα αρνητικά σημεία των δύο λειτουργικών συστημάτων, ρίχνοντας μια ματιά, παράλληλα, σε συγκεκριμένες συσκευές από το κάθε “στρατόπεδο”.

Το βασικό ερώτημα είναι: Μετά την σχετικά πρόσφατη διάθεση των Windows 8.1 tablets με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά, τις άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις αλλά και τη μεγάλη αυτονομία, αξίζει τελικά να εγκαταλείψετε μια – σαφώς πιο ώριμη – Android συσκευή, για χάρη τους; Υπάρχει πάντα φυσικά και η λύση του iPad, το οποίο όμως θέτουμε εκτός συναγωνισμού για τις ανάγκες του συγκεκριμένου άρθρου. Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση εξαρτάται – όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις – από τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Ας επιχειρήσουμε όμως μια σύγκριση των δύο “κόσμων”, σε μια προσπάθειά να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε όσο το δυνατόν ευκολότερα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τα Android ta
blets, θα συναντήσετε συνήθως δυνατούς διπύρηνους αλλά και τετραπύρηνους επεξεργαστές, τουλάχιστον 2-3GB μνήμης RAM (στα ακριβότερα μοντέλα), καθώς και οθόνη με HD, Full HD είτε μεγαλύτερη (2560x1600) ανάλυση. Όλα τα μοντέλα ενσωματώνουν δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi, ενώ κάποια από αυτά υποστηρίζουν και 3G/4G μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, δεδομένο θεωρείται και το GPS για να προσδιορίζετε εύκολα τη θέση σας μέσω του δορυφορικού σήματος (ιδιαίτερα χρήσιμο αν χρησιμοποιείτε μόνο το Wi-Fi για τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο).

Στην πραγματικότητα, αν και τα περισσότερα “καλά” Android tablets περιλαμβάνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα λειτουργεί άψογα και σε πολύ πιο οικονομικές συσκευές. Έτσι, είτε προτιμήσετε το οικονομικό αλλά αξιοπρεπέστατο Lenovo Ideatab A1000L, είτε το μεσαίας κατηγορίας Samsung T310 Galaxy Tab 3, είτε το “ακριβό” Sony Xperia Z2, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το Android χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Σε ένα οικονομικό μοντέλο μπορεί να εργαστείτε σε μικρότερη ανάλυση, ή να περιμένετε λίγο περισσότερο για να φορτώσει… το Angry Birds, αλλά η εμπειρία χρήσης παραμένει πάνω-κάτω η ίδια.



Στην ίδια κατηγορία, θα συναντήσετε όμως και ορισμένες καινοτόμες κατασκευές, όπως για παράδειγμα το HP SlateBook x2 με το αποσπώμενο πληκτρολόγιο, που θυμίζει φορητό προσωπικό υπολογιστή. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε επίσης να αναφερθούμε στα tablets-“σημειωματάρια” όπως για παράδειγμα η σειρά Note της Samsung. Εδώ, με τη βοήθεια του S-Pen μπορείτε να κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις στην οθόνη σας όπως ακριβώς θα κάνατε και σε ένα κομμάτι χαρτί, να ζωγραφίζετε και να χρησιμοποιείτε σε γενικές γραμμές τη γραφίδα ως μια εναλλακτική μορφή χειρισμού.

Όσον αφορά τα Windows tablets, η μέγιστη ανάλυση που θα συναντήσετε είναι το Full HD (1920x1080), ενώ σε συσκευές με μικρότερη οθόνη (π.χ. 8’’), η ανάλυση κατεβαίνει συνήθως στα 720p. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, στα Windows tablets δεν υπάρχουν – προς το παρόν – οι τεράστιες αναλύσεις που χαρακτηρίζουν τα ακριβότερα μοντέλα Android. Η μεσαία κατηγορία πάλι, είναι συνήθως εξοπλισμένη με διπύρηνους (π.χ Acer Iconia Tab W3-810) ή τετραπύρηνους (π.χ. Dell Venue 8 Pro) επεξεργαστές τεχνολογίας Intel Atom. Δεν πρόκειται για την γενιά των αδύναμων CPUs που συναντήσαμε πριν από μερικά χρόνια στα Netbooks, αλλά για μια νέα εξελιγμένη σειρά που προσφέρει άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις, αλλά και αυτονομία.



Ορισμένα Windows tablets, όπως για παράδειγμα το ASUS VivoTab Note, έρχονται με ενσωματωμένη τεχνολογία digitizing της Wacom, που θυμίζει – όσον αφορά το concept – τα tablet-σημειωματάρια που είδαμε και παραπάνω στο Android. Άλλα πάλι διαθέτουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο (π.χ. ASUS Transformer Book T100TA), προσφέροντας έτσι μια πιο “laptop” εμπειρία στο χρήστη. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει τέλος και για στο Surface 2 Pro, ένα πανίσχυρο tablet της Microsoft με επεξεργαστή Core-i5, σκληρό δίσκο 128GB αλλά και τεράστια οθόνη 10.6’’.

Εφαρμογές



Καλό το hardware, αλλά για να αναδείξει ένας υπολογιστής τις δυνατότητές του, απαιτείται και… καλογραμμένο software. Στην περίπτωση των Android tablets, σίγουρα δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Μέσα από το Google Play, είστε σε θέση να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε εύκολα και – τις περισσότερες φορές – δωρεάν τις δημοφιλέστερες mobile εφαρμογές. Το Android βρίσκεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο – συγκριτικά πάντα με τα Windows – με αποτέλεσμα να υπερτερεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.

Το Google Play δεν περιορίζεται παρόλα αυτά μόνο σε εφαρμογές, αφού περιλαμβάνει ψηφιακά βιβλία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, κόμικς, περιοδικά και αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα. Παράλληλα, οι χρήστες των Android tablets έχουν πρόσβαση σε αρκετές υπηρεσίες τρίτων κατασκευαστών, όπως είναι για παράδειγμα τα Hulu Plus, Netflix, Zinio, Amazon Kindle, Nook και αρκετό ακόμα ψηφιακό περιεχόμενο.



Στον αντίποδα, ίσως τα Windows 8.1 tablets να μειονεκτούν όσον αφορά την ποικιλία των mobile εφαρμογών, καταφέρνουν παρόλα αυτά να αναπληρώσουν αυτό το κενό με τις εφαρμογές για desktop PCs. Πρακτικά, σε ένα Windows 8.1 tablet, μπορείτε να τρέξετε οποιοδήποτε πρόγραμμα τρέχετε και στον desktop υπολογιστή σας. Αυτή μάλιστα είναι και μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα Windows RT tablets, τα οποία μπορούν να τρέξουν μόνο mobile εφαρμογές από το κατάστημα της Microsoft. Σημειώστε παρόλα αυτά, ότι δεν είναι το ίδιο να τρέχετε, για παράδειγμα, το Excel, στην 24’’ οθόνη του desktop σας, με το να το τρέχετε στην 8’’ οθόνη του tablet σας. Ούτε είναι και το ίδιο εύκολο να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για να “σημαδέψετε” στην οθόνη, όπως κάνετε με το ποντίκι σε ένα desktop σύστημα. Στην πραγματικότητα, οι desktop εφαρμογές είναι πολύ πιο εύχρηστες όταν τρέχουν σε desktop σύστημα, όπου μπορείτε να έχετε και τις παραπάνω ανέσεις.

Εμπειρία χρήσης



Υπάρχει, τέλος, και ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να γύρει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση: η εμπειρία χρήσης. Το Android για παράδειγμα είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων “single-tasking”. Δεν μπορείτε δηλαδή να έχετε ταυτόχρονα ανοιχτά στην οθόνη σας δύο ή τρία παράθυρα διαφορετικών εφαρμογών, ούτε και θα συναντήσετε εκεί την ευχρηστία που προσφέρει η taskbar των Windows για την εναλλαγή των ανοιχτών προγραμμάτων. Μιας μορφής multitasking μπορείτε να δείτε όταν τοποθετείτε στο background κάποια εφαρμογή (π.χ. Google Play για updates), ενώ ανοίγετε κάποια άλλη, αν και αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές.

Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως η σειρά Galaxy της Samsung που σας επιτρέπει να έχετε ταυτόχρονα 2 ανοιχτές εφαρμογές και να αντιπαραβάλλετε τα παράθυρά τους το ένα δίπλα στο άλλο, όπως περίπου συμβαίνει στα Windows.

Όσον αφορά τώρα το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, σαφώς και υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες multitasking. Σε desktop mode, μπορείτε πάνω κάτω να κάνετε ό,τι θα κάνατε και στον desktop υπολογιστή σας, έχοντας ανοιχτά πολλά παράθυρα στην οθόνη σας, τα οποία μπορείτε να μετακινείτε αλλά και να αλλάζετε το μέγεθός τους εύκολα. Σε Metro mode, υπάρχουν αντίστοιχα τα Live Tiles τα οποία δημιουργείτε από εφαρμογές οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα. Τα Live Tiles ανανεώνονται στο background και σας προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στην οθόνη σας, θυμίζοντας ίσως και λίγο τα Widgets στο Android - με περισσότερες όμως λειτουργίες.

Δυστυχώς, όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, ακόμα και αν υπάρχει η δυνατότητα για multitasking στα Windows 8.1, στη μικρή – συγκριτικά πάντα – οθόνη ενός tablet, η λειτουργία αυτή περιορίζεται αρκετά. Σε Metro mode τα πράγματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, κάτι που όμως δε συμβαίνει σε desktop mode, όπου και θα δυσκολευτείτε αρκετά να “στριμώξετε” αλλά και να μετακινήσετε με τα δάχτυλά σας, τα παράθυρα στην οθόνη σας. Έτσι, το multitasking μπορεί να ακούγεται δελεαστικό, αλλά σίγουρα δεν προσφέρει την ίδια εμπειρία χρήσης που έχετε στο desktop PC σας.

Τελικά τι να επιλέξω;

Θεωρούμε ότι οι χρήστες που έχουν συνηθίσει να εργάζονται τόσα χρόνια με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft και όσοι – οι μεγαλύτεροι ίσως σε ηλικία - δε θέλουν να καταναλώσουν χρόνο για να μάθουν κάτι καινούριο, θα προτιμήσουν σίγουρα ένα Windows 8.1 tablet. Τα Windows 8.1 είναι σήμερα ένα ώριμο λειτουργικό σύστημα με πολλές ευκολίες και γνώριμο περιβάλλον εργασίας για τους περισσότερους.

Από την άλλη, το Android παρουσιάζεται μοντέρνο και καινοτόμο, διαθέτει τεράστια συλλογή εφαρμογών, ενώ χρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερες φορητές συσκευές, κάποιες μάλιστα από τις οποίες είναι ιδιαίτερα οικονομικές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v