Samsung Galaxy Note 3: Τρίτο και… εντυπωσιακό

Με τεράστια οθόνη και πανίσχυρο επεξεργαστή το νέο Galaxy Note είναι ένα smartphone που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως «μικρό tabet».
Samsung Galaxy Note 3: Τρίτο και… εντυπωσιακό
του Χρήστου Τζώρτζη

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στα Smartphones με Android η Samsung είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Τα μερίδια αγορά της εταιρείας είναι υψηλά και το εύρος των λύσεων που προσφέρει καλύπτει πλήθος αναγκών και… προϋπολογισμών.

Από την άλλη, η διάδοχη κατάσταση ενός best seller smartphone δημιουργεί από μόνη της διάφορα ζητήματα. Η μοιραία σύγκριση με τον προκάτοχο, το πόσο διαφορετική είναι η αγορά, το πόσο διαφορετική είναι η εταιρεία κατασκευής και άλλες παράμετροι έρχονται να επηρεάσουν το λανσάρισμα του Samsung Galaxy Note 3 που έρχεται να αντικαταστήσει το Note 2. Η Samsung – με το λανσάρισμα του Note 3 - κάνει τα αδύνατα δυνατά όχι απλά για να πείσει, αλλά για να εντυπωσιάσει. Και έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει.

Τα χαρακτηριστικά του νέου Note είναι πραγματικά ζηλευτά και σε συνδυασμό με τις εγκατεστημένες εφαρμογές δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που όμοιο του δύσκολα θα βρείτε στην αγορά – για την ακρίβεια δεν θα βρείτε.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό δεν είναι άλλο από την οθόνη αφής Super Amoled. Η διάσταση έχει πιάσει τις 5,7 ίντσες και η ανάλυση είναι αισίως στα 1920x1080 pixels (Full HD). Η καρδιά του 3ου Note – η CPU του - είναι τετραπύρηνη και χρονισμένη στα 2,3 GHz ενώ η βοήθεια των 3GB RAM είναι καταλυτική στις επιδόσεις. Η συσκευή υποστηρίζει δίκτυα 4G και τρέχει με περίσσεια άνεση την νεότερη έκδοση του Android, την 4.3 Jelly Bean.

Και συνεχίζουμε την απαρίθμηση των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών του Note 3 με την κάμερα στο πίσω μέρος, ανάλυσης 13 Megapixels με φλας και δυνατότητα λήψης Video Full HD. Η μπροστινή πλευρά δεν υπολείπεται της κάμερας, καθώς διαθέτει μια στα 2 Megapixels για βιντεοκλήσεις υψηλής επίσης ποιότητας. Η εσωτερική μνήμη της συσκευής αγγίξει τα 32 GB ενώ το περιβόητο S Pen από το προηγούμενο Note, είναι αναβαθμισμένο όσο αφορά τις λειτουργίες και τις δυνατότητες, όπως για παράδειγμα το απομακρυσμένος έλεγχος, ενεργά notes κ.ά.

Όσο αφορά τις εξωτερικές διαστάσεις και την όψη της συσκευής, έχουμε να κάνουμε κατ'αρχάς με μια συσκευή που, οπτικά, δεν διαφοροποιείται πολύ από το προηγούμενο Note, ωστόσο δείχνει ακόμη πιο όμορφη και πιο κομψή. Αν και τα περιθώρια γύρω από την οθόνη είναι πολύ περιορισμένα, εντούτοις το Note 3 πιάνει 151,2 χιλιοστά ύψους και 79,2 χιλιοστά πλάτους. Βοηθητικό στο να κρατήσετε τη συσκευή είναι το πάχος των μόλις 8,3 χιλιοστών αλλά και το βάρος, καθώς για μια τέτοια συσκευή θεωρούνται επίτευγμα τα 168 γραμμάρια. Στο κράτημα της συσκευής έχετε έναν ακόμη σύμμαχο: Το leather feeling πίσω κάλυμμα. Μπορεί να μην είναι δέρμα αλλά πλαστικό, ωστόσο είναι πολύ καλής ποιότητας και βοηθάει αρκετά στο κράτημα, ενώ δίνει και μια αίσθηση (συγκρατημένης) πολυτέλειας.

Φυσικά από το Note δεν λείπουν θύρες και λειτουργίες που τείνουν να θεωρηθούν mainstream για τα περισσότερα smartphones. Διαθέτει GPS με χάρτες Google Maps και υποστηρίζει DLNA για ανταλλαγή περιεχομένου (φωτογραφιών και βίντεο) με άλλες συσκευές π.χ. τηλεοράσεις. Υποστηρίζει επίσης τεχνολογία NFC και διαθέτει θύρα κάρτας μνήμης micro SD για πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι μια συσκευή που όχι απλά εντυπωσιάζει, αλλά σχεδόν "ψαρώνει" στον χρήστη. Ακόμη και ο χρήστης που έχει δει πολλές συσκευές και έχει κρατήσει στα χέρια του high end smartphone θα "κολλήσει" με τη χρήση του Galaxy Note 3.

Σημαντικό είναι το συναίσθημα που σου εξασφαλίζει η συσκευή, ότι όλα είναι εφικτά. Είτε με το δάχτυλο είτε με το S Pen, τα πάντα λειτουργούν ρολόι και σε κάθε εντολή η συσκευή ανταποκρίνεται αμέσως. Γεγονός είναι ότι το S Pen είναι πιο εθιστικό από όσο περίμενες αρχικά, καθώς σου προσφέρει πραγματικά πολλές δυνατότητες και μεγάλη ακρίβεια ακόμη και σε εργασίες που είναι αμιγώς επαγγελματικής φύσεως.

To Galaxy Note 3 δεν είναι μόνο μια "δυνατή" συσκευή με επιδόσεις που "σκοτώνουν" είναι μια συσκευή που προσφέρει μοναδική εμπειρία χρήσης. Και για να επιτευχθεί αυτό η Samsung το έχει φορτώσει με εφαρμογές και λειτουργίες. Το γενικό σύνολο αρχικά θα καθηλώσει τον χρήστη μπροστά στην οθόνη της συσκευής και στη συνέχεια θα τον κάνει να αρχίζει να σκέφτεται εντελώς διαφορετικά, τόσο την καθημερινότητά του, την οργάνωση του χρόνου του, αλλά και τον τρόπο που εργάζεται. Ίσως τα τελευταία να μοιάζουν υπερβολή, ωστόσο είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικά, αφού μια συσκευή όπως το Note 3 έχει πραγματικά τη δυνατότητα και το "βάρος' να σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με τα smartphones.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν όμως να μην φαίνονται στο… λογαριασμό. Τα σχεδόν 800 € που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις το Note 3 είναι ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο υποψήφιος αγοραστής της συσκευής, είναι ότι δεν αγοράζει μια συσκευή για να μιλάει, να σερφάρει και να βλέπει και κανένα email. Αυτά μπορεί να τα κάνει πολύ καλά και με συσκευές στο 1/3 της αξίας του Note 3. Το smartphone της Samsung προσφέρει μεν ένα high end σύνολο, αλλά επιδιώκει να αλλάξει συνήθειες και πρακτικές στην καθημερινότητα του κατόχου του.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v