Asus Transformer: Το PC που γίνεται tablet!

H Asus πρωτοπορεί με μια συσκευή για λίγους, που από στιλάτο All-in-one PC μπορεί να γίνει γιγαντιαίο tablet εντυπωσιακού design αλλά και επιδόσεων.
Asus Transformer: Το PC που γίνεται tablet!
του Χρήστου Τζώρτζη

Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Asus είναι για το ότι αδρανεί ή ότι "στρογγυλοκάθεται" στα κεκτημένα και δεν σταματά να πειραματίζεται με συσκευές και με κατηγορίες προϊόντων. Το FonePad, το PadPhone και, γιατί όχι, τα Vivobook και Vivotab είναι μερικά παραδείγματα για το πώς σκέφτεται η εταιρεία το σύγχρονο computing.

Το Transformer P1801 είναι μια τέτοια περίπτωση, όπου η Asus καινοτομεί, πειραματιζόμενη στην κατηγορία των All-in-One υπολογιστών και των tablets. Το Transformer είναι λίγο απ΄ όλα τα παραπάνω και όλα μαζί.

All-in-One στο γραφείο σας



Αν το δεις "στημένο" σε ένα γραφείο και με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μπροστά, τότε έχεις να κάνεις με ένα All-in-One PC με LED οθόνη πολλαπλής αφής, διάστασης 18.4" και αναλογίας 16:9, η οποία υποστηρίζει Full HD ανάλυση (1920x1080) και λόγω του IPS πάνελ εξασφαλίζει ζωντανά χρώματα και ρεαλισμό σε ότι προβάλλεται.

Σχεδιαστικά το Asus Transformer P1801 είναι χάρμα οφθαλμών. Η βάση στήριξης δένει αρμονικά με το κύριο σώμα της συσκευής, ενώ η ποιότητα των υλικών κατασκευής, αλλά και το γενικό "δέσιμο" διαθέτουν χαρακτηριστικά πολυτέλειας και εκλεπτυσμού. Και αυτό είναι μάλλον αναγκαίο, αφού ο κάτοχος ενός Transformer P1801 θα το έχει μάλλον σε… περίοπτη θέση.

Το μεταλλικό πληκτρολόγιο και ποντίκι προσθέτουν ακόμη ένα τόνο πολυτέλειας στο γενικότερο σύνολο. Στην καρδιά του All-in-One PC (B145K) υπάρχει ένας ισχυρός επεξεργαστής της Intel – o Intel Core i5-3350P, 4GB μνήμης και σκληρός δίσκος χωρητικότητας 1 TB. Για τη διαχείριση των γραφικών αναλαμβάνει "δράση" η NVIDIA GeForce GT730M με 2GB μνήμη, η οποία εξασφαλίζει υψηλή ευκρίνεια σε ταινίες αλλά και δυνατότητα να παίξετε "βαριά" παιχνίδια. Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από τα Windows 8, στα οποία – λόγω της οθόνης αφής – διαθέτετε επιπλέον επιλογές ελέγχου.

Μέχρι στιγμής, το Transformer είναι ένα ισχυρό και όμορφο All-in-One PC, που εύκολα θα γίνει το κέντρο "αναφοράς" για διασκέδαση, επικοινωνία και εργασία.

Από PC… tablet



Στο πίσω μέρος της οθόνης υπάρχει μια χειρολαβή. Σηκώνοντας τη χειρολαβή αυτή, η οθόνη των 18,5" αποσπάται από το σώμα του All-in-One και έχετε στα χέρια σας ένα "γιγαντιαίο" tablet.

Επειδή είναι προφανές ότι ένα τόσο μεγάλο tablet γίνεται γρήγορα κουραστικό για τα χέρια σας, η συσκευή (που είναι πλέον tablet) διαθέτει ενσωματωμένο stand, ώστε να την τοποθετήσετε σε ένα σταθερό σημείο και να ασχοληθείτε πιο άνετα και ξεκούραστα με τη χρήση της.

Ως tablet, το ASUS Transformer P1801-B145K βασίζεται σε διαφορετικό επεξεργαστή και διαθέτει άλλο λειτουργικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα ο επεξεργαστής είναι ο τετραπύρηνος Tegra 3 της NVIDIA στα 1,6MHz και το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από το Android 4.1. Το tablet των 18,5" διαθέτει 2GB DDR3 μνήμη RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου (eMMC Flash).

Από tablet… Remote desktop



Μέχρι στιγμής έχουμε "ανακαλύψει" τις δυο εκδοχές του ASUS Transformer P1801, αυτή του All-in-One mode και αυτή του Tablet mode. Ωστόσο υπάρχει και μια τρίτη, αυτή του Remote Desktop mode. Αυτή η εκδοχή της συσκευής σας επιτρέπει να έχετε ένα tablet με Windows 8. Βασική προϋπόθεση είναι να μην απομακρυνθείτε πολύ από τη βάση του All-in-One, καθώς αυτό που γίνεται στην ουσία είναι μια "ασύρματη σύνδεση" tablet και βάσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί η υπολογιστική ισχύς από τη βάση και οι προβολές ή ο έλεγχος δια της αφής, να γίνεται από την αποσπασμένη οθόνη, εξ ου και για το συγκεκριμένο mode η Asus χρησιμοποιεί τον όρο remote desktop.

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας και λοιπών λειτουργιών, οι δυνατότητες της συσκευής εξαρτώνται από το mode χρήσης. Αν δηλαδή τη χρησιμοποιείτε σαν All-in-One ή σαν tablet.

Έτσι το DVD±RW, η θύρα HDMI-out, η θύρα LAN, οι 4 θύρες USB 3.0, η 1 θύρα USB 2.0, η κάρτα τηλεόρασης και τα 2x3 Watt ηχεία, είναι διαθέσιμα μόνο όταν χρησιμοποιείτε το Transformer P1801 σαν All-in-One (Desktop mode). Σε tablet mode έχετε στη διάθεση σας θύρα Mini USB 2.0, ηχεία 2 x 1.5 Watt και αισθητήρα G-sensor.

Υπάρχουν βεβαίως λειτουργίες και θύρες που είναι κοινές και διαθέσιμες σε tablet και desktop mode και αυτές είναι το Wi-Fi και το Bluetooth, η θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης (6 σε 1) και η κάμερα 1 Megapixel.

Από την απλή ανάγνωση των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων γίνεται αντιληπτό, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μονοσήμαντη συσκευή και ότι οι χρήσεις και δυνατότητες της είναι δυναμικές και εξαρτώνται από τον ιδιοκτήτη της.

Το τίμημα για να αποκτήσετε το ASUS Transformer P1801-B145K αγγίζει τα 1.400 ευρώ. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της συσκευής δικαιολογούν την τιμή αυτή και είναι προφανές ότι για μια τέτοια συσκευή, δεν μπορεί να είναι η τιμή το καθοριστικό κριτήριο επιλογής. Και αυτό γιατί αφενός δεν υπάρχει σαφές ανταγωνιστικό προϊόν, αφετέρου το ASUS Transformer P1801 δεν καλύπτει μόνο ανάγκες computing αλλά και ανάγκες γοήτρου και -γιατί όχι;- κύρους και αίγλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v