Σύστημα παρακολούθησης: Οι πιο low budget εγκαταστάσεις

Θέλετε να εγκαταστήσετε σύστημα παρακολούθησης στο σπίτι αλλά ο προϋπολογισμός σας δεν το «αντέχει»; Δείτε πώς θα το κάνετε οικονομικά και εύκολα.
Σύστημα παρακολούθησης: Οι πιο low budget εγκαταστάσεις
του Χρήστου Τζώρτζη

Οι λόγοι που κάποιος χρειάζεται να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας ή παρακολούθησης στην οικία ή την εργασία του είναι πολλοί. Η προστασία περιουσιακών στοιχείων ή/και η φροντίδα αγαπημένων προσώπων (κυρίως παιδιών) μπορεί να οδηγήσει κάποιον προς ένα σύστημα ασφάλειας ή παρακολούθησης.


Ανεξάρτητα αν οφείλεται στη διευρυμένη οικονομική κρίση ή στην… φυσική εξέλιξη, γεγονός είναι ότι η παραβατικότητα βρίσκεται σε διαρκή έξαρση, ενώ η φροντίδα ή η επίβλεψη προσώπων είναι ακόμη ένα πεδίο εφαρμογής συστημάτων ασφαλείας. Όποιος και αν είναι ο λόγος και όποια και αν είναι η αιτία, είναι αρκετοί αυτοί που καταφεύγουν στη λύση παρακολούθησης χώρων.

Η εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε συνδυασμό με ένα σύστημα συναγερμού γίνεται συνήθως από εξιδανικευμένο προσωπικό, ενώ η συγκεκριμένη αγορά χαρακτηρίζεται από ευρεία προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Παρ' όλα αυτά το κόστος εγκατάστασης λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά, οπότε και ο ενδιαφερόμενος αναζητά άλλες λύσεις, πιο συμφέρουσες και πιο εύκολες στην εγκατάσταση.

Βοήθεια από το Internet



Στη περίπτωση που έχετε αποφασίσει πως πρέπει να παρακολουθήσετε έναν χώρο και αναζητάτε μια λύση ελαχίστου κόστους, τότε το Internet μπορεί σας βοηθήσει σημαντικά στο εγχείρημά σας.

Μια απλή λύση είναι οι λεγόμενες IP κάμερες. Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ανάλυση λήψης, ή αν έχουν δυνατότητα νυχτερινής λήψης, αν περιστρέφονται κ.ά.

Ωστόσο το σημαντικό στοιχείο για τις IP κάμερες είναι – όπως αναφέρει και το όνομα τους- το γεγονός ότι μπορούν να λάβουν διεύθυνση IP, άρα και να γίνουν μέλη ενός τοπικού δικτύου ή να αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet.



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο χώρος που θέλετε να παρακολουθήσετε έχει πρόσβαση στο Internet, τότε μπορείτε να αγοράσετε μια IP κάμερα, να τη συνδέσετε ενσύρματα ή ασύρματα με το Router του χώρου και με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα όσα καταγράφει η κάμερα από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, όπου έχετε πρόσβαση στο Internet.

An υποθέσουμε ότι έχετε εγκαταστήσει μια IP κάμερα στο σπίτι σας, τότε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα όσα καταγράφει η κάμερα αυτή, είτε μέσω του desktop υπολογιστή σας στο γραφείο, είτε μέσω του laptop σας στις διακοπές ή σε ένα σύντομο ταξίδι, είτε τέλος μέσω του smartphones σας. Βασική προϋπόθεση είναι ότι, desktop, laptop και smartphone έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω ενός τοπικού δικτύου, ενός Wi-Fi δικτύου ή μέσω 3G δικτύων.

Διαθέσιμες λύσεις 

Το κόστος μιας IP κάμερας ξεκινά από τα € 60 και ανάλογα με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά μπορεί να υπερβεί το ποσό των € 160.

Τα χρήματα που θα δαπανήσετε για μια IP κάμερα αυξάνονται αν είναι ασύρματη, αν έχει τη δυνατότητα νυχτερινής λήψης ή αν οι λήψεις που κάνει είναι σε standard definition ή σε high definition. Ακόμη υπάρχουν κάμερες που έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης σε τοίχο (ή το ταβάνι), αλλά και κάποιες που διαθέτουν θύρα κάρτας μνήμης SD για την αυτόματη αποθήκευση των λήψεων.

Σχεδόν όλες οι IP κάμερες διαθέτουν software ανίχνευση κίνησης και με αυτή τη δυνατότητα μπορείτε να έχετε άμεση ειδοποίηση (συνήθως μέσω email) αν η κάμερα ανιχνεύσει κάποια κίνηση, στο χώρο που παρακολουθεί. Σημαντική επίσης είναι η υποστήριξη της δυνατότητας σύνδεσης πολλαπλών καμερών. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε την λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης σε παραπάνω από ένα δωμάτια.

Επέκταση του συστήματος

Το κόστος και η ευκολία εγκατάστασης IP καμερών τις καθιστούν αρκετά δελεαστική πρόταση, ειδικά αν η ανάγκη σας είναι στοιχειώδη και όχι ιδιαίτερα εξεζητημένη. Ωστόσο η ανάγκη αυτή ενδεχομένως να μεγαλώσει για οποιοδήποτε λόγο. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσετε να διευρύνετε το σύστημα παρακολούθησης χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Αν θελήσετε να εγκαταστήσετε πάνω από μια IP κάμερα, είτε αυτή είναι εξωτερική, είτε εσωτερική αλλά σε "τυφλό" σημείο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο Internet τότε μπορείτε να κάνετε χρήση της τεχνολογίας Powerline.

Η τεχνολογία σύνδεσης των καμερών είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά. Αν δηλαδή θα καταφύγετε στη λύση τη δικτύωσης μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος (Powerline), στη λύση της ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi). Στη λύση της ενσύρματης δικτύωσης (LAN), αν διαθέτετε τέτοιο δίκτυο στο κτίριο ή αν θα μπείτε στην διαδικασία εγκατάσταση πρόσθετης καλωδίωσης. Η πρόσθετη καλωδίωση είναι προ-απαιτούμενη συνήθως για τις λεγόμενες ολοκληρωμένες λύσεις κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, το οποίο περιλαμβάνει κάμερες και καταγραφέα με σκληρό δίσκο.

Η τεχνολογία Powerline σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα τοπικό δίκτυο, μέσω της καλωδίωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεπώς αν το δωμάτιο όπου θέλετε να τοποθετήσετε την IP κάμερα ασφαλείας ή η εξωτερική IP κάμερα έχουν πρόσβαση σε πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος, τότε μέσω των συσκευών Powerline οι IP κάμερες έχουν πρόσβαση στο router σας.

Η τεχνολογία Powerline είναι μια ώριμη τεχνολογία, η οποία είναι ασφαλής, τόσο για τις συσκευές, όσο και για το ηλεκτρικό δίκτυο και αποτελεί ενδεδειγμένη λύση σε προβλήματα δικτύωσης, αφού συνήθως το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο εκτενές και φτάνει στα περισσότερα σημεία ενός κτιρίου.

Μάλιστα υπάρχει και η αντίστροφη λύση. Το επονομαζόμενο και PoE (Power over Ethernet), που απαντάται κυρίως σε κάμερες κλειστών κυκλωμάτων. Σύμφωνα με αυτήν την τεχνολογία το ρεύμα που χρειάζεται η συσκευή περνάει μέσα από το καλώδιο δικτύου. Έτσι η κάμερα χρειάζεται ένα και μόνο καλώδιο για να συνδεθεί στο σύστημα, διευκολύνοντας την εγκατάσταση και μειώνοντας τα καλώδια και πρίζες που απαιτούνται.

Προτάσεις και λύσεις

Όπως αναφέραμε και παραπάνω μια απλή IP κάμερα ξεκινά από τα € 60. Το κόστος φεύγει από τα € 90, αν έχουμε να κάνουμε με μια IP κάμερα σαν την TL-SC3230N της TP-LINK. Η συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να συνδεθεί ασύρματα ή ενσύρματα στο Internet, καταγράφει High Definition βίντεο, διαθέτει κάρτα μνήμης Micro SD και υποστηρίζει δυνατότητα ανίχνευσης κίνηση ή ήχου αλλά και χρονοπρογραμματισμού, ενώ προσφέρει και δυνατότητα προβολή μέσω smartphone.

Όσο αφορά την τεχνολογία Poweline, τότε μια ενδιαφέρουσα πρόταση έρχεται από την Devolo, εταιρεία που έχει σημαντική εμπειρία και μεγάλη γκάμα προϊόντων τεχνολογίας Powerline. Το Devolo Powerline dLAN 500 Livecam Starter Kit με κόστος γύρω στα € 120 είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει κάμερα και συσκευή Powerline. Αρκετά σημαντικό για το kit της Devolo, είναι το γεγονός ότι η συσκευή Powerline μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες συσκευές για να συνδεθούν στο Internet, διευρύνοντας έτσι τη χρησιμότητα της… "επένδυσης".

Ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις διαθέτει και η εταιρία Logitech, ωστόσο τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων μπορείτε να την προμηθευτείτε, μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν εδρεύουν στη χώρα μας.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι ατό της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε γενικά, είναι ότι γενικά η καταγραφή με κάμερα ελεύθερων και δημόσιων χώρων αποτελεί παράβαση των αρχών και των νόμων περί προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με την Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αν οι κάμερες που θα εγκαταστήσετε καταγράφουν αποκλειστικά δικό σας ιδιωτικό χώρο, τότε δεν έχετε καμία υποχρέωση να το γνωστοποιήσετε εγγράφως στην Αρχή. Αυτό που απαγορεύεται είναι οι κάμερες που θα εγκαταστήσετε να μην καταγράφουν εικόνα από εξωτερικό δημόσιο χώρο (π.χ. δρόμο ή πεζοδρόμιο) ή από γειτονικά κτίρια.

Στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα καμερών που καταγράφουν δημόσιο χώρο ή πρόσωπα σε ιδιωτικό επαγγελματικό χώρο τότε θα πρέπει να τηρήσετε συγκεκριμένη διαδικασία για να είστε σύννομοι. Αν επίσης έχετε εγκαταστήσει web κάμερα/ες, για λόγους προβολής μιας επιχείρησης ή ενός τόπου, τότε αυτές θα πρέπει να είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε αν καταγράφονται πρόσωπα, αυτά να μην είναι αναγνωρίσιμα ή να χρησιμοποιούνται τεχνικές θόλωσης.

Γεγονός είναι ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης και εποπτείας χώρων, δεν απαιτεί εξιδανικευμένες γνώσεις και δεν χρειάζεται μεγάλες αλλαγές η μετατροπές στο χώρο όπου θα τοποθετηθεί. Παράλληλα αυτή η κατηγορία προϊόντων διακρίνεται από ποικιλία και ανταγωνιστικές τιμές. Το σημαντικό είναι ότι – όσο αφορά τις IP Κάμερες - δεν απαιτείται η άπαξ δαπάνη ενός ποσού και μπορεί να γίνει η σταδιακή δημιουργία ενός συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις οικονομικές σας προτεραιότητες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v