Asus Taichi 31: Laptop και tablet με... δύο οθόνες

Το Taichi της Asus είναι και laptop, είναι και tablet, έχει και δύο οθόνες και εντυπωσιακές επιδόσεις και βέβαια... τσιμπημένη τιμή.
Asus Taichi 31: Laptop και tablet με... δύο οθόνες
του Χρήστου Τζώρτζη 

Η Asus μας έχει συνηθίσει σε "out of the box" προϊόντα και το Taichi είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το άκουσμα ότι πρόκειται για laptop –το πρώτο μάλιστα παγκοσμίως– με διπλή οθόνη, δημιουργεί αφενός έκπληξη, αφετέρου πολλές απορίες σχετικά με την υλοποίηση. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για ένα απλό laptop αλλά για έναν συνδυασμό laptop και tablet.

Με το που πιάνεις το Taichi στα χέρια σου, το πρώτο συναίσθημα που σου δημιουργεί είναι μια αμηχανία σχετικά με το πώς να το στρέψεις και από πού να το ανοίξεις. Γρήγορα όμως οι όποιοι δισταγμοί εξαφανίζονται και μένει η μόνη επιθυμία να ανακαλύψεις τον... κόσμο που κρύβει.

Ανοίγοντας το Taichi σαν ένα οποιοδήποτε laptop, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε μια καθ' όλα καλοσχεδιασμένη και εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής συσκευή. Η οθόνη των 13.3" είναι LED-backlit TFT, σηκώνει ανάλυση 1920x1080 – δηλαδή Full HD και είναι αναλογίας 16:9. Στην πράξη μιλάμε για μια άκρως ποιοτική οθόνη, που διαθέτει ρεαλιστικά χρώματα, ενώ η γωνία θέασης των 178 μοιρών θα σας φανεί χρήσιμη στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν είστε σε απόλυτη ευθεία με το laptop ή που υπάρχει και δεύτερο ή τρίτο άτομο που κοιτούν την οθόνη υπό γωνία.



Υπάρχει όμως λόγος να κάτσει κάποιος δίπλα σας για να δει αυτά που θέλετε να του δείξετε στην οθόνη του Taichi; Η απάντηση είναι όχι. Αντί για δίπλα, τοποθετήστε τον… θεατή, πίσω από το laptop και απλά ενεργοποιήστε την δεύτερη οθόνη. Εδώ είναι και το σημείο καινοτομίας του Taichi. Το "κάλυμμα" του laptop δεν είναι κάλυμμα αλλά μια κανονική οθόνη και μάλιστα με τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρώτη. Έτσι, οτιδήποτε προβάλλεται στην πρώτη οθόνη είναι ορατό και από την δεύτερη οθόνη, είτε υπό μορφή mirror desktop, είτε υπό μορφή extended desktop.

Κι όμως, το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο αυτό. Το εντυπωσιακό είναι ότι η δεύτερη οθόνη είναι οθόνη αφής (10 fingers Touch) και αυτό συνεπάγεται ότι το πίσω μέρος του laptop μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ανεξάρτητο tablet. Έτσι το dual screen, στην ουσία είναι μια λειτουργία που γίνεται τελικά…dual user. Εννοείται πως το laptop κλειστό, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα οποιοδήποτε tablet.

Το λειτουργικό σύστημα του Taichi είναι τα Windows 8 και αυτό ισχύει για οποιαδήποτε μορφή –laptop ή tablet– το χρησιμοποιήσετε και κατά τη γνώμη μου η διπλή προσωπικότητα του Taichi δεν είχε νόημα υλοποίησης σε διαφορετικό λειτουργικό πέραν των Windows 8.

Στο εσωτερικό του Taichi βρίσκεται ο τετραπύρηνος επεξεργαστής της Intel Core i7-3537U, ενώ η μνήμη του συστήματος φτάνει τα 4 GB. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα πανίσχυρο laptop ή/και tablet, το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει σε απαιτητικές χρήσεις, ενός επαγγελματίας ή ενός gamer. Το Taichi διαθέτει έναν μόνο δίσκο και αυτός είναι τεχνολογίας SSD και χωρητικότητας 256 GB, που σημαίνει ότι ο χρόνος εκκίνησης είναι ελάχιστος αλλά και η γενικότερη λειτουργία του δίσκου είναι κατά πολύ ταχύτερη σε σχέση με έναν συμβατικό σκληρό δίσκο.



Ενδεχομένως κάποιος να θεωρήσει μικρή τη δυνατότητα αποθήκευσης αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η διατήρηση του πάχους του Taichi στα μόλις 17,4 χιλιοστά δεν επιτρέπει την αλόγιστη χρήση υποσυστημάτων, όπως ένας ακόμη σκληρός δίσκος. Ωστόσο στα 17,4 χιλιοστά πάχους του Taichi, "χωράνε" τρεις θύρες USB 3.0, αλλά και mini VGA, micro HDMI και card reader, ενώ κάθε οθόνη διαθέτει και την κάμερα της – στα 5 Megapixel η πίσω και HD 720p η μπροστά.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το Taichi είναι μια ακριβή συσκευή. Άλλωστε η κορυφαία ποιότητα κατασκευής, οι "δυνατές" επιδόσεις και φυσικά η καινοτομία της διπλής οθόνης, δεν "χωράνε" σε ένα laptop ευρείας κατανάλωσης. Η τιμή του Taichi φεύγει από τα 1.800 ευρώ, και παρ' όλο που σε πείθει ότι αξίζει τα λεφτά του είναι σαφές ότι απευθύνεται σε… λίγους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v