Δεκαεπτάχρονος Έλληνας στους φιναλίστ του Google Science Fair!

Ο 17χρονος Χαράλαμπος Ιωάννου και το δημιούργημά του «εξωσκελετικό γάντι» βρίσκονται στους 15 φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού Google Science Fair 2013.
Δεκαεπτάχρονος Έλληνας στους φιναλίστ του Google Science Fair!
Πέρυσι, εξέπληξε τους πάντες στην παρουσίασή του στο TEDx Athens παρουσιάζοντας ένα μεταλλικό εξωσκελετό (μεταλλικό γάντι) το οποίο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα. Φέτος, η ίδια δημιουργία του εξασφάλισε μια θέση στους 15 φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό της Google, Google Science Fair, ο οποίος απευθύνεται σε έφηβους, οι οποίοι έχουν ιδέες για επιστημονικές και τεχνολογικές εφευρέσεις που θα «αλλάξουν τον κόσμο».

Ο 17χρονος Χαράλαμπος Ιωάννου απέκτησε την ιδέα για την κατασκευή του «γαντιού» παρατηρώντας την γιαγιά του. Όπως λέει στην περιγραφή του project του: ««Μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω».



Το Google Science Fair είναι ένας online, διεθνής, επιστημονικός και τεχνολογικός διαγωνισμός που ενθαρρύνει τους μαθητές ηλικίας 13 -18 ετών, να καλλιεργήσουν την περιέργειά τους, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να πειραματιστούν για να τα απαντήσουν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κυνηγήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Οι φετινές ιδέες βασίστηκαν στο θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο» και αυτό που έψαχναν οι κριτές ήταν, μεταξύ άλλων, δημιουργικές ιδέες, σταθερή έρευνα και καλή, σαφή δομή. Η Google έλαβε χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες, και 15 από αυτές (πέντε από κάθε ηλικιακή κατηγορία) διαγωνίζονται τώρα για το μεγάλο βραβείο. Ο μεγάλος νικητής Google Science Fair 2013 θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ το έπαθλο περιλαμβάνει ένα δεκαήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μια υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και μια σχολική υποτροφία αξίας 10.000 δολαρίων.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στον Χαράλαμπο!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v