Xperia Z review: Το κορυφαίο smartphone της Sony

Δοκιμάσαμε το κορυφαίο smartphone της Sony, το Xperia Z και «ερευνούμε» κατά πόσο αξίζει από άποψη specs, επιδόσεων, design και τιμής.
Xperia Z review: Το κορυφαίο smartphone της Sony
του Χρήστου Τζώρτζη 

"Ό,τι καλύτερο έχει η Sony, σε ένα smartphone". Αυτό αναφέρει η ίδια η εταιρία για το Xperia Z, υποδεικνύοντας ξεκάθαρα το πόσα πολλά – υλικά και άυλα - επενδύει στον νέο της smartphone.

Μια πρόσφατη ανακοίνωση της Sony, η οποία στηρίζεται σε εκτιμήσεις αξιόπιστων αναλυτών (ωστόσο όχι σε κάποιο οίκο όπως η IDC ή η Gartner), αναφέρει ότι μέσα στις πρώτες 40 ημέρες κυκλοφορίας του, το Xperia Z πούλησε 4,6 εκατομμύρια συσκευές, γεγονός που ενισχύσει τη θέση και κυρίως το γόητρο της Sony στο χώρο των smartphones.

Από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του, έγινε σαφές ότι το Xperia Z θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στα smartphone για την Sony. Σύμφωνα με τις προθέσεις της εταιρείας, η συσκευή έχει σχεδιαστεί με στόχο να προσφέρει κορυφαία εμπειρία χρήσης, στηριζόμενη στα ζωντανά χρώματα της οθόνης, στην κάμερα αλλά και στο γεγονός ότι είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη.

Η Sony κινήθηκε επιθετικά τόσο εμπορικά όσο και σε επίπεδο marketing με σκοπό να κάνει "ντόρο" για τη νέα της συσκευή, αλλά και να δηλώσει ότι παραμένει ένας ισχυρός παίκτης στα smartphones. Το Holi festival στην Ινδία, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπων συμμετέχουν σε ένα πανηγύρι εκτόξευσης πολύχρωμης σκόνης και νερού, ήταν ιδανικό σκηνικό για το διαφημιστικό σποτ της Sony.

Τα χαρακτηριστικά του Xperia Z



Το Xperia Z είναι ένα high end smartphone, που σημαίνει ότι πέρα από τεχνολογία αιχμής και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, οφείλει να είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Κατ’ αρχάς έχουμε να κάνουμε με ένα – κατά γενική ομολογία – όμορφο smartphone. Οι στρογγυλεμένες άκρες, η μεγάλη γυάλινη επιφάνεια στη μπροστά όψη, τα γυαλιστερά φινιρίσματα και τα πλαϊνά πλήκτρα δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο σύνολο.

Η διάσταση της οθόνης είναι στις 5 ίντσες και υποστηρίζει ανάλυση 1920x1080 pixel (1080p), ενώ οι τεχνολογίες που προέρχονται από τις τηλεοράσεις BRAVIA της Sony δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι η οθόνη του Xperia Z διαθέτει υψηλής ποιότητας εικόνα και εξασφαλίζει μοναδική εμπειρία προβολής.

Στην καρδιά της συσκευής, βρίσκεται ένα τετραπύρηνος επεξεργαστής της Qualcomm χρονισμένος στο 1,5 GHz, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα να τρέξει χωρίς κανέναν πρόβλημα το Android 4.1 (Jelly Bean).

Η δυνατότητα αποθήκευσης της συσκευής φτάνει τα 16 GB, χωρητικότητα που αυξάνεται με την προσθήκη κάρτας μνήμης microSD. Φυσικά υποστηρίζει σύνδεση στο Internet μέσω Wi-Fi αλλά και μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G). Στις δυνατότητες συνδεσιμότητας της συσκευής με άλλες συσκευές περιλαμβάνεται το DLNA και το Bluetooth και το NFC (near field communication).



Στο μπροστινό μέρος του XperiaZ υπάρχει κάμερα 2,3 Megapixels για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων, ωστόσο στο πίσω μέρος η κάμερα είναι υψηλής ανάλυσης (13 Megapixels) και υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτει LED Flash για να έχετε πολύ καλές λήψεις ακόμη και με χαμηλό φωτισμό. Ένα χαρακτηριστικό που κάνει την κάμερα να ξεχωρίζει είναι ο αισθητήρας Exmor RS, ο οποίος υποστηρίζει δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο HDR. Το HDR είναι μια τεχνολογία που μέσω του οπίσθιου φωτισμού της φωτογραφίας επιτυγχάνει πολύ καλές φωτογραφίες και βίντεο σε συνθήκες χωρίς φώς. Μάλιστα διαθέτει μια εξελιγμένη λειτουργία αυτόματης επιλογής ρυθμίσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (Superior Auto), ενώ έχει και δυνατότητα λήψης ριπής φωτογραφιών με 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο (σε ανάλυση 9 Megapixels).

Ως κλασικό Sony, το XperiaZ, είναι ιδιαίτερα αποδοτικό και ποιοτικό στην αναπαραγωγή ήχου, αφού η διαύγεια του ήχου δεν χάνεται εύκολα ακόμη και στην αναπαραγωγή σε υψηλή ένταση.

Ο high end χαρακτήρας αποτυπώνεται και στην τιμή καθώς το XperiaZ αγγίζει τα 700 ευρώ, καθιστώντας το απαγορευμένο καρπό για αρκετούς.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v