Lumia 920 review: Crash test στο νέο smartphone της Nokia

Review στη «ναυαρχίδα» των smartphones της Nokia που δείχνει τα δόντια της στο iPhone και τις Android συσκευές, με τσουχτερή τιμή αλλά απεριόριστες δυνατότητες.
Lumia 920 review: Crash test στο νέο smartphone της Nokia
του Χρήστου Τζώρτζη

Η έλευση του iPhone πριν από καιρό και η εμπορική του εξέλιξη, η κυκλοφορία των Android smartphones και η καθιέρωση τους, έχει αλλάξει κατά πολύ το "τοπίο" στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, όπως το γνωρίζαμε πριν από μερικά χρόνια.

Η πρωτοκαθεδρία της Nokia, στην κινητή τηλεφωνία έχει χαθεί εδώ και καιρό. Ο παράγοντας λειτουργικό σύστημα ήταν καθοριστικός, καθώς το Symbian της Nokia δεν κατέφερε να αντιταχθεί στα φρέσκα λειτουργικά Web OS και Android. Η σύμπραξη της Nokia με την Microsoft και η υιοθέτηση των Windows, ως λειτουργικού για τα smartphones ήταν η απάντηση, τόσο της Nokia, όσο και της Microsoft. Μένει να δούμε από την εξέλιξη των πραγμάτων αν αυτή η σύμπραξη–απάντηση θα σταθεί ικανή να δώσει μερίδιο αγοράς στη Nokia.

Πώς θα το δούμε αυτό; Μα φυσικά από την επιτυχία – τεχνολογική και εμπορική – των συσκευών που λανσάρονται κατά καιρούς.

Το Nokia Lumia 920 έχει επιλεχθεί από την Nokia ως αιχμή τους δόρατος στις smartphones λύσεις που προσφέρει. Η ίδια η εταιρεία αποκαλεί το 920 "ναυαρχίδα της σειράς Lumia", της σειράς δηλαδή που διαθέτει μεσαίες και high end συσκευές.



Γεγονός είναι ότι το Lumia 920 διαθέτει όλα όσα μπορεί να ζητήσει ένας σύγχρονος χρήστης από μια κινητή συσκευή. Μια high end συσκευή με όλη τη σημασία της λέξης, η οποία είναι μεν ακριβή, αλλά προσφέρει τεχνολογία αιχμής σε κάθε τομέα: συνδεσιμότητα, λειτουργικό σύστημα, multimedia χαρακτηριστικά, σχεδιασμό και καινοτομία. Από όπου και αν "πιάσεις" το Lumia 920, δύσκολα θα βρεις ψεγάδι και αν αρχικά το ποσό των 680 ευρώ περίπου που χρειάζονται για να το αποκτήσεις φαίνεται εξωπραγματικό, στο τέλος αναθεωρείς.

Καταρχάς έχουμε να κάνουμε με μια 4G συσκευή, που σημαίνει ότι όπου υπάρχει διαθεσιμότητα 4G οι ταχύτητες που θα σερφάρετε στο Internet θα είναι έως και 100Mbps.



Σχεδιαστικά το Lumia 920 είναι σύγχρονο, οι καθαρές γραμμές σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα δημιουργούν μια αίσθηση μοντερνισμού και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εντοπίσει κάποιον που να μην συμφωνεί ότι η συσκευή είναι καλοσχεδιασμένη. Το πάχος της συσκευής δεν ξεπερνά τα 10,7 χιλιοστά, ενώ και το βάρος διατηρείται σε λογικά επίπεδα αφού δεν ξεπερνά τα 185 γραμμάρια.

Η οθόνη έχει τη χορταστική διάσταση των 4,5". Διαθέτει panel IPS εξασφαλίζοντας πολύ ζωντανά χρώματα και υψηλή φωτεινότητα, είναι επίσης τεχνολογίας Gorilla Glass 2, για προστασία από γρατζουνιές και γδαρσίματα και υποστηρίζει Full HD ανάλυση 768x1280 pixels (σκεφτείτε ότι ένα τυπικό laptop 15" έχει ανάλυση 1366x768). Στην πράξη η οθόνη είναι ένα… χάρμα οφθαλμών, αφού ανταποκρίνεται πλήρως σε υψηλές προσδοκίες, που έχουν να κάνουν με την προβολή σελίδων στο Internet, την προβολή ταινιών και φωτογραφιών ή στα παιχνίδια.

Στο εσωτερικό του πλαστικού αλλά αρκετά ποιοτικού σασί, υπάρχει η καρδιά της συσκευής, ένας ισχυρός διπύρηνος επεξεργαστής της Qualcomm στα 1.5 GHz. Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από τα Windows Phone 8, που σημαίνει απόλυτη συμβατότητα με τον υπολογιστή σας, ευρεία γκάμα εφαρμογών και ένα φρέσκο και λειτουργικό user interface. Στο ενσωματωμένο software της συσκευής ξεχωρίζει το πλήρες Microsoft Office που θα σας επιτρέψει να επεξεργαστείτε αρχεία Word, Excel και Power Point σαν να είστε μπροστά στον σταθερό ή φορητό σας υπολογιστή.

Από μια high end συσκευή, όπως το Lumia 920, δεν θα μπορούσαν να λείπουν χαρακτηριστικά όπως το Bluetooth και το Wi-Fi αλλά και η υποστήριξη DLNA, για ασύρματη μεταφορά περιεχομένου σε τηλεοράσεις ή άλλες DLNA συσκευές, αλλά και υποστήριξη NFC.

Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής φτάνει τα 32 GB, χωρίς ωστόσο να λείπει η υποστήριξη καρτών μνήμης microSD, ενώ διαθέτει και GPS με ενσωματωμένους χάρτες.

Τελευταίες αφήσαμε τις κάμερες του Lumia 920. Στο μπροστινό μέρος – για τις βιντεοκλήσεις – θα βρείτε μια κάμερα στα 1,3 Megapixels, ωστόσο ο high end χαρακτήρας εκφράζεται από την πίσω κάμερα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κάμερα 8 Megapixels που μπορεί και "τραβάει" φωτογραφίες διάστασης 3264x2448 pixels, διαθέτει φακό Carl Zeiss και Dual LED Flash, ενώ μπορεί και κάνει εγγραφή βίντεο FullHD 1080p στα 30 fps. Σε συνδυασμό με τα διάφορα βοηθητικά χαρακτηριστικά λήψεων (σταθεροποιητή εικόνας, αυτόματο focus κ.ά), το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικές φωτογραφίες σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Γεγονός είναι ότι το Lumia 920 θα σας κάνει να αναθεωρήσετε για τις δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και βίντεο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας.



Η αυτονομία της συσκευής εξαρτάται άμεσα από τη χρήση των high end χαρακτηριστικών, και σε full χρήση δεν θα ξεράσετε τις 10 ώρες – τιμή διόλου ευκαταφρόνητη αφού δεν μιλάμε για ένα απλό κινητό τηλέφωνο αλλά για έναν... φορητό υπολογιστή. Ακόμη και στη φόρτιση της συσκευής το Lumia 920 δίνει "αέρα" καινοτομίας - μπορείτε να το φορτίσετε μέσω του ασύρματου φορτιστή, χωρίς να συνδέετε καλώδια.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v