Τι να προσέξω στην αγορά tablet και Smartphone

Τι είναι όλα αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά στις περιγραφές των smartphones και των tablets; Ποια ενδιαφέρουν τον υποψήφιο αγοραστή και ποια όχι;
Τι να προσέξω στην αγορά tablet και Smartphone
του Χρήστου Τζώρτζη

Οι κατασκευαστές tablets και smartphones χρησιμοποιούν πληθώρα τεχνικών και μάρκετινγκ όρων για να περιγράψουν τις συσκευές τους. Κάποιοι από αυτούς τους όρους ανταποκρίνονται σε σημαντικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοι είναι απλά της μόδας. Για να βοηθήσουμε τους υποψήφιους αγοραστές να κατανοήσουν τι ακριβώς επιλέγουν, θα επιχειρήσουμε να επεξηγήσουμε τα πιο συνήθη από τα χαρακτηριστικά αυτά (γνωστά και ως specs), δικαιολογώντας γιατί είναι σημαντικά ή όχι.

Με βάση τις διευκρινίσεις που θα σας προσφέρουμε, τόσο για τα tablets όσο και για τα smartphones, θα μπορέσετε να επιλέξετε τη συσκευή της οποίας τα τεχνικά χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Επιπλέον, θα σας φανούν χρήσιμα όταν επισκεφτείτε ένα κατάστημα ή μια σελίδα στο Internet, για να μπορείτε να ξεχωρίσετε το σημαντικό από το… μοδάτο.

Οθόνη

Υπάρχουν δύο σημαντικές παράμετροι: το μέγεθος και η ανάλυση. Η πλειονότητα των Android tablets αναφέρουν την οθόνη στο όνομα της συσκευής –π.χ., Asus 10.1". Αυτό σημαίνει πως η διαγώνιος της οθόνης είναι 10,1 ίντσες. Η ανάλυση δίνεται με τη μορφή δύο αριθμών, π.χ. 1280x800. Αυτός είναι ο αριθμός των pixels και ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη η οθόνη (και η ανάλυση), τόσο καλύτερη και η ποιότητα της απεικόνισης.

Όσον αφορά τα smartphones, εάν δεν σκοπεύετε απλά να στέλνετε μηνύματα και θέλετε να σερφάρετε και να βλέπετε και βίντεο, θα χρειαστείτε μια οθόνη πιο μεγάλη σε ίντσες και με μεγάλη ανάλυση. Μια οθόνη 2,7 ιντσών είναι ικανοποιητική για διαχείριση emails και στοιχειώδες browsing, αλλιώς κοιτάξτε για μια συσκευή 3.5" ή μεγαλύτερη.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι LCD οθονών (σε tablets και smartphones): Καταρχάς οι TFT οθόνες που βρίσκουμε στις πιο οικονομικές συσκευές. Οι γωνίες θέασης είναι πιο περιορισμένες, η ορατότητα στο φως είναι "φτωχή" και καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Ακόλουθα, έχουμε τις IPS-LCD οθόνες (γνωστές και ως Retina) που διαθέτουν οι συσκευές της Apple για παράδειγμα, και προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης, μεγαλύτερη γωνία θέασης και χαμηλότερη κατανάλωση. Θα τις βρείτε σε πιο ακριβές συσκευές.

Τέλος, η τεχνολογία AMOLED που διαθέτουν οι συσκευές της HTC, π.χ., είναι παρόμοια με αυτή των TFT, ενώ η μετεξέλιξή τους, οι Super AMOLED (π.χ. Samsung Galaxy), έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες αφής στην ίδια την οθόνη, και όχι σε ξεχωριστό στρώμα, καθιστώντας τες τις πιο λεπτές αλλά και πιο άμεσα ανταποκρινόμενες συσκευές στην αγορά.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των οθονών αφής (touchscreens) στα smartphones είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στις τεχνολογίες resistive και capacitive. Πλέον, οι περισσότερες συσκευές ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, ενώ τα πολύ οικονομικά κινητά διαθέτουν resistive οθόνες. Οι capacitive οθόνες λειτουργούν ως αγωγοί, δεδομένου πως το ανθρώπινο σώμα παράγει ηλεκτρισμό. Όταν το δάχτυλό σας ακουμπάει την ειδική επίστρωση στο γυαλί, αυτόματα διακόπτεται το ηλεκτροστατικό πεδίο της οθόνης. Οι capasitive touchscreens αποτελούν "μονόδρομο" στην επιλογή μιας συσκευής.

Επεξεργαστής

Πρόκειται για τον "εγκέφαλο" της συσκευής, και μετριέται σε Megahertz (MHz) ή Gigahertz (GHz). Όσο μεγαλύτερο το νούμερο, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα μπορείτε να τρέξετε, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των συσκευών. Στην περίπτωση των tablets, πολλές εταιρείες ενσωματώνουν διπύρηνους επεξεργαστές. Αυτό σημαίνει δύο ξεχωριστοί πυρήνες που συνεργάζονται, ενώ όσο περισσότεροι οι πυρήνες τόσο πιο μεγάλη η ταχύτητα της συσκευής και η κατανάλωση. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη ισχύ, όπως HD βίντεο ή εφαρμογές παρουσιάσεων, θα χρειαστείτε τα παραπάνω… MHz. Οι περισσότεροι χρήστες, πάντως, θα καλυφθούν με έναν επεξεργαστή λίγο επάνω από το 1GHz.

Στα smartphones, τα πιο εξελιγμένα και ακριβά μοντέλα της αγοράς διαθέτουν ακόμα και τετραπύρηνους επεξεργαστές (το νέο HTC One), με ταχύτητες που αγγίζουν τα 1,7 GHz. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν αυτά που ήδη είπαμε προηγουμένως. Εξετάστε τι θέλετε να κάνετε με το smartphone σας. Εάν το ζητούμενο δεν είναι το multimedia περιεχόμενο και οι περίπλοκες εφαρμογές, τότε και ένας Qualcomm επεξεργαστής στα 800MHz, μπορεί να είναι ικανοποιητικός για εσάς.

Μνήμη

Όπως συμβαίνει και στους υπολογιστές, η ικανότητα ενός tablet ή smartphone να τρέχει πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα, εξαρτάται από την ποσότητα της RAM που περιλαμβάνει. Οι κατασκευαστές σπανίως διαφημίζουν την ποσότητά της, οπότε καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα πριν αγοράσετε. Τα περισσότερα νέα tablets προσφέρουν 1GB RAM, το οποίο είναι αρκετό για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Τα παλαιότερης τεχνολογίας smartphones προσφέρουν 256ΜΒ, ικανά για τις περισσότερες εργασίες, ενώ με 512MB μνήμης η συσκευή σας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα απόκρισης στις περισσότερες εργασίες.

Μπαταρία

Οι περισσότερες συσκευές smartphones χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων-λιθίου (Li-Ion), οι οποίες είναι επαναφορτιζόμενες. Τα πιο μεγάλα τηλέφωνα διαθέτουν συνήθως μπαταρίες 1500mAH (μονάδα μέτρησης σε milliampere ανά ώρα, mAH), ενώ τα πιο μικρά κινούνται περίπου στα 1400mAH. Η μεγαλύτερη κατανάλωση της μπαταρίας γίνεται συνήθως από την οθόνη, και δευτερευόντως από το εάν έχετε ενεργοποιημένα τα Wi-Fi/ GPS ή 3G κ.ο.κ.

Στα tablets, η μπαταρία είναι σαφώς πιο μεγάλης χωρητικότητας λόγω ανάλογων απαιτήσεων και μπορεί να φτάνει τα 7000mAh (Samsung Galaxy Note). Επιπλέον, οι πιο ακριβές συσκευές της Samsung, όπως και τα iPads της Apple, διαθέτουν μπαταρίες πολυμερών-λιθίου (Li-poly), οι οποίες είναι ελαφρύτερες, πιο ασφαλείς και δεν "γερνάνε" όπως οι ιόντων-λιθίου, αλλά επιβαρύνουν το κόστος της συσκευής.

Αποθηκευτικός χώρος

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι το μέρος στο οποίο θα εγκαταστήσετε και θα αποθηκεύσετε τα αρχεία σας. Οι περισσότερες συσκευές tablets και android διαθέτουν τόσο ενσωματωμένο όσο και επεκτεινόμενο αποθηκευτικό χώρο. Οι κατασκευαστές συχνά περιλαμβάνουν την ποσότητα του αποθηκευτικού χώρου σε GB, στο όνομα της συσκευής (στα tablets κυρίως) - για παράδειγμα, Apple iPad WiFi-32GB. Θυμηθείτε πάντως πως ο αριθμός αυτός ισχύει πριν την εγκατάσταση του λειτουργικού και των βασικών προγραμμάτων. Ο αποθηκευτικός χώρος στα smartphones είναι συνήθως ελαφρά μικρότερος, αν και οι πιο ακριβές συσκευές, όπως το iPhone 5, αγγίζουν τα 64GB.

Η επεκτάσιμη μνήμη προσφέρεται με τη μορφή καρτών μνήμης που μπορεί να προστεθούν/ αφαιρεθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη φωτογραφική μηχανή σας. Η πλέον κοινή μορφή καρτών μνήμης είναι η SD και microSD (Secure Digital), με μόνη διαφορά το μέγεθός τους. Οι περισσότερες συσκευές στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αναφέρουν το όριο επέκτασης σε GB, οπότε εάν ενδιαφέρεστε να αποθηκεύετε πολλά βίντεο, θα χρειαστείτε τον επιπλέον χώρο. Στην περίπτωση των tablets θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί, καθώς δεν προσφέρουν όλα τα tablets δυνατότητα επέκτασης.

Κάμερα

Υπάρχει πρακτική διαφορά στην ποιότητα της φωτογραφίας σε μία λήψη από κάμερα 8Mpixels και σε μία από κάμερα 5Mpixels; Η αρίθμηση σε Mpixels ουσιαστικά αντανακλά το μέγεθος του αισθητήρα της κάμερας –μια μικρή συσκευή στο εσωτερικό που μετατρέπει σε ηλεκτρονικό σήμα αυτό που φωτογραφίζετε. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των pixels τόσο μεγαλύτερη και η ανάλυση των φωτογραφιών σας. Εάν πρόκειται βέβαια να τις προβάλλετε στην οθόνη του κινητού ή του tablet σας, τότε δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ποια από τις δύο αναλύσεις θα προτιμήσετε.

Η ποιότητα της κάμερας έχει σημασία στη λήψη βίντεο, παρ' όλα αυτά. Η λήψη σε 1080p συνεπάγεται βίντεο Full HD, ενώ τα FPS που συνοδεύουν συνήθως το χαρακτηριστικό αυτό, αντιστοιχούν στα Frames Per Second. Πρόκειται για τη συχνότητα στην οποία μια συσκευή παράγει μοναδικές, συνεχόμενες εικόνες που καλούνται frames. Τα πιο ακριβά smartphones και tablets προσφέρουν κάμερες 8Mpixels και Full HD βίντεο, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε κατά πόσο σας ενδιαφέρει το χαρακτηριστικό αυτό, ιδίως στην περίπτωση που ήδη διαθέτετε βιντεοκάμερα και φωτογραφική μηχανή.

Υπηρεσίες 4G and HSPA+

Οι κυριότεροι πάροχοι τηλεφωνίας αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους από 3G σε 3.5G (HSPA+) ή 4G (LTE ή WiMax). Το κατά πόσον μια συσκευή tablet ή smartphone υποστηρίζει τις νέες αυτές τεχνολογίες (και τις μεγαλύτερες ταχύτητες που προσφέρουν), θα πρέπει να εμφανίζεται στα χαρακτηριστικά της. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως το πρωτόκολλο 4G είναι 10 φορές ταχύτερο από το 3G. Το HSPA+ (Evolved High-Speed Packet Access) αποτελεί την μετεξέλιξη του δικτύου 3G GSM και προσφέρει περίπου ίδιες ταχύτητες με το 4G. Εφόσον, λοιπόν, το browsing και το downloading αποτελεί για εσάς προαπαιτούμενο, όπου και εάν βρίσκεστε, τότε θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τι θα επιλέξετε. Σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός της διαθεσιμότητας των δικτύων αυτών στην περιοχή σας ή έξω από τη χώρα, εφόσον ταξιδεύετε συχνά. Συμβουλευτείτε τους χάρτες κάλυψης στα site των παρόχων πριν αποφασίσετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v