Dual SIM: Ενώστε τα δύο κινητά σας σε ένα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός κινητού που λειτουργεί με δύο κάρτες SIM ταυτόχρονα; Ποια μειονεκτήματα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν; Και ποια είναι τα καλύτερα μοντέλα της αγοράς για να το έχετε... δίπορτο;
Dual SIM: Ενώστε τα δύο κινητά σας σε ένα
του Χρήστου Τζώρτζη

Τα dual SIM κινητά σάς επιτρέπουν να τοποθετήσετε δύο SIMs σε ένα κινητό, με συνέπεια να μπορείτε να κάνετε κλήσεις από όποια από τις δύο SIMs. Τη στιγμή που δέχεστε μία κλήση, και οι δύο κάρτες SIM βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, οπότε μπορείτε να απαντήσετε μέσω της SIM που επιθυμείτε. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής, ενώ θα επικεντρώσουμε σε προσφορές και μοντέλα.

Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενσωματώνοντας συνεχώς νέα χαρακτηριστικά. Αν και οι dual SIMs δεν ανήκουν στην αιχμή της τεχνολογίας, καθώς υπάρχουν στην αγορά για κάποιο καιρό, φαίνεται πως αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, λόγω της ευκολίας που προσφέρουν και κάποιων ακόμα χαρακτηριστικών που παραθέτουμε ακόλουθα.

Εν αρχή ην τα πλεονεκτήματα

Πλεονέκτημα κόστους
Οι διπλές SIM κάρτες επιτρέπουν να επιλέξετε τη SIM που είναι οικονομικότερη για την ενέργεια που θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την περίπτωση που είστε σε μια ξένη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τοπική SIM κάρτα για κλήσεις στη χώρα αυτή, ώστε να έχετε υπό έλεγχο τις χρεώσεις σας. Αποδεικνύεται σαφώς οικονομικότερο από τα να χρησιμοποιείτε το roaming της προσωπικής σας SIM, οπότε και οι κλήσεις σας υπόκεινται στις υψηλές διεθνείς χρεώσεις.

Κινητό με δύο νούμερα
Αντί να έχετε δύο διαφορετικές συσκευές, με δύο διαφορετικά νούμερα, έχετε μία συσκευή μαζί σας, και αυτό όπως καταλαβαίνει κάποιος, είναι μεγάλη διευκόλυνση. Εφόσον είστε επαγγελματίας, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη μία SIM για επαγγελματικούς λόγους και την άλλη για προσωπικές κλήσεις και επαφές. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να διαχωρίσετε τη λίστα κλήσεων και επαφών ανά κάρτα SIM.

Μειωμένο τιμολόγιο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο διαφορετικές SIM κάρτες από δύο διαφορετικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, έχοντας ουσιαστικά πρόσβαση σε δύο δίκτυα (π.χ. συμβόλαιο με την α’ εταιρεία και καρτοκινητό από τη β’). Πρόκειται περί βασικού πλεονεκτήματος, όσον αφορά την ευελιξία στο να εκμεταλλευτείτε τις διαφορετικές χρεώσεις που προσφέρουν διαφορετικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να διευρύνετε το χρόνο ομιλίας σας και παράλληλα να μειώσετε το κόστος.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις χρεώσεις των προγραμμάτων ομιλίας μπορείτε να βρείτε στο www.moneyexpert.gr, όπου στο πεδίο “Κινητή Τηλεφωνία” θα βρείτε τις επιλογές Καρτοκινητή, Καρτο-Συμβόλαια, Προγράμματα συμβολαίου και Επαγγελματικά προγράμματα. Στο καθένα από αυτά, αναφέρονται αναλυτικά οι εταιρείες που τα παρέχουν, τι ακριβώς προσφέρει το καθένα και φυσικά οι τιμές. Ακόλουθα, μπορείτε να προχωρήσετε στο συνδυασμό υπηρεσιών που προαναφέραμε, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις δύο SIMs σας και μειώνοντας το συνολικό κόστος κλήσεων. Αν μάλιστα αποκτήσετε ένα πρόγραμμα συμβολαίου ή καρτοσυμβολαίου για κάθε SIM τότε έχετε αυτόματα απεριόριστες κλήσεις για τα δυο από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας.

Μέγιστη δυνατή συνδεσιμότητα
Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που βρίσκεστε σε μια περιοχή (διακοπές σε κάποιο νησί, είναι το κλασικό παράδειγμα) όπου η εταιρεία στην οποία έχετε σύνδεση προσφέρει ελάχιστη συνδεσιμότητα; Για να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό, απλά αγοράζετε μια δεύτερη κάρτα SIM της εταιρείας εκείνης που ξέρετε πως προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα. Ακόλουθα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την εναλλακτική αυτή SIM για τις κλήσεις σας, όταν βρίσκεστε σε ταξίδι ή διακοπές.

Και τα μειονεκτήματα;

Προβλήματα δικτύου
Πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα δικτύου, κάνοντας χρήση δύο καρτών SIM από δύο διαφορετικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Είναι επίσης γενικά αποδεκτό πως το “όριο ζωής” των dual SIM κινητών είναι σαφώς μικρότερο σε σύγκρισή με τα κινητά τηλέφωνα με μία SIM. Επιπρόσθετα, κάποια κινητά με διπλή SIM δεν ενσωματώνουν σύνδεση 3G.

Διάρκεια ζωής μπαταρίας
Είναι αναπόφευκτο πως η χρήση δύο SIMs έχει αντίκτυπο και στην μπαταρία της συσκευής. Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση που τα περισσότερα από τα κινητά με dual SIM έχουν μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους, αφού αυτή "εξυπηρετεί" δύο δίκτυα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην κατανάλωση.

Έλλειψη χαρακτηριστικών
Αρκετά από τα κινητά τηλέφωνα με dual SIM δεν διαθέτουν σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως η ασύρματη δικτύωση και η υποστήριξη multimedia. Μπορεί φυσικά να μην σας απασχολούν αυτά, αν και η έλλειψή τους τελικά δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε πλήρως την εμπειρία χρήσης ενός smartphone. Εννοείται πως τα πιο ακριβά μοντέλα dual SIMs δεν έχουν συνήθως τέτοια προβλήματα, οπότε θα πρέπει να “ζυγίσετε” τις ανάγκες σας.

Εκπομπή ακτινοβολίας
Έχει γίνει πολύ συζήτηση για το θέμα, και η αλήθεια είναι πως τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από dual SIM συσκευές είναι μεγαλύτερη από ό,τι στα κλασικά. Η εκπομπή ακτινοβολίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με βασικότερη την ποιότητα κατασκευής, οπότε καλό είναι αποφύγετε άγνωστες και πολύ φτηνές μάρκες και μοντέλα. Κατά δεύτερον, όποτε δεν χρησιμοποιείτε τη δεύτερη SIM, καλό θα είναι να την απενεργοποιείτε. Σε κάθε περίπτωση, στα κινητά των γνωστών εταιρειών, τα στοιχεία αυτά αναγράφονται από τον κατασκευαστή. Φυσικά η λύση του hands free είναι μια αξιόπιστη λύση είτε έχουμε μια dual SIM συσκευή, είτε μια συσκευή με μια μόνο SIM.

Τα καλύτερα μοντέλα κινητών Dual SIM

Σε περίπτωση που αποφασίσατε πως ένα κινητό με dual SIM σάς είναι απαραίτητο για κάποιους από τους λόγους που προαναφέραμε, σας προτείνουμε κάποια ενδιαφέροντα μοντέλα που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας.

Samsung Galaxy Y Duos S6102 (τιμή: €169)

Το μοντέλο της Samsung είναι ένα εξαιρετικό Android κινητό με capasitive οθόνη 3.14”, επεξεργαστή χρονισμένο στα 832ΜΗz και κάμερα 2Mpixels (24 FPS video και geo-tagging). Η συσκευή τρέχει το “σταθερό” 2.3 Gingerbread, και επιπλέον διαθέτει Bluetooth 3.0, microUSB, aGPS και 160MB (επεκτάσιμο στα 32GB μέσω microSD) αποθηκευτικό χώρο. Στο πακέτο της συσκευασίας περιλαμβάνεται και κάρτα μνήμης 2GB. Το Y Duos συνδέεται στο Internet μέσω Wi-Fi, είτε στο οικιακό σας δίκτυο είτε σε κάποιο Hot-Spot. Ίσως η καλύτερη συσκευή στη κατηγορία αυτή.

LG Optimus L3 E405 (τιμή: €129)

Το Android smartphone (“τρέχει” το 2.3 Gingerbread) της LG διαθέτει οθόνη αφής capacitive 3.2", επεξεργαστή 800MHz και κάμερα 3.15Mpixels (λειτουργίες geo-tagging και autofocus). Διαθέτει εσωτερική μνήμη 1GB (επεκτάσιμη έως τα 32GB), υποστηρίζει HSDPA και Wi-Fi μέσω Hot-Spots, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ως Hot-Spot για να συνδεθούν άλλα smartphones στο Internet.


Sony Xperia E Dual (τιμή: €179)

Smartphone τελευταίας γενιάς, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και λειτουργικό σύστημα Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Διαθέτει οθόνη 3.5" Scratch Resistant, επεξεργαστή Qualcomm 1GHz και 2GB εσωτερικής μνήμης. Ενσωματώνει κάμερα 3.2Mpixels, GPS, υποδοχή καρτών microSD, ενώ υποστηρίζει δίκτυα GPRS και Wi-Fi μέσω Hot-Spots.

Alcatel One Touch 918D (τιμή: €89)

Η συσκευή της Alcatel είναι μια οικονομική επιλογή Android smartphone (2.3 Gingerbread). Προσφέρει TFT οθόνη 3.2”, επεξεργαστή Qualcomm 650MHz και εσωτερική μνήμη 256MB, με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας μνήμης Micro SD. Επιπλέον, διαθέτει κάμερα 3Mpixels, GPS και Bluetooth 3.0. Το 918D μπορεί συνδεθεί στο Internet μέσω 3G (με μια από τις δυο SIM) και να χρησιμοποιηθεί ως Wi-Fi hotspot.

Nokia Asha 308 (τιμή: €108)

Το μοντέλο της Nokia διαθέτει τον ειδικό μηχανισμό Easy Swap της εταιρείας, ο οποίος επιτρέπει την άμεση και εύκολη τοποθέτηση της δεύτερης SIM. Το Asha 308 διαθέτει capacitive οθόνη αφής 3.0", ενώ μέσω των Swipe Gestures μπορείτε να ρυθμίσετε το τηλέφωνο να εκτελεί συγκεκριμένες εντολές. Ενσωματώνει κάμερα 2Mpixels, μνήμη 20MB, υποδοχή για κάρτες microSD, Bluetooth και δυνατότητα σύνδεσης στο Internet μέσω του λειτουργικού της Nokia.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v