Nokia 808 Pure View: Smartphone με... υπερφυσική φωτογραφική μηχανή

Κινητό με κορυφαία κάμερα ή ψηφιακή κάμερα με λειτουργίες smartphone; Το νέο Nokia 808 Pure View μπορεί να μην απαντά ευθέως στο δίλημμα, όμως ενσωματώνει μια... εξωπραγματική κάμερα 41 megapixels και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες λειτουργίες.
Nokia 808 Pure View: Smartphone με... υπερφυσική φωτογραφική μηχανή
του Χρήστου Τζώρτζη

Η αλήθεια είναι ότι το Nokia 808 Pure View σου δημιουργεί αμφιβολίες για το αν πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο με πολύ καλή (κορυφαία για την ακρίβεια) κάμερα ή τελικά μια ψηφιακή κάμερα με λειτουργίες κινητού τηλεφώνου.

Ανεξάρτητα από το πώς έχει διαμορφωθεί η αγορά των smartphone και τον κινητών τηλεφώνων γενικότερα, είναι γεγονός ότι η Nokia δεν έχει πάψει ποτέ να φτιάχνει αξιόλογες και ποιοτικές συσκευές.



Το Nokia 808 Pure View είναι ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο παρόλο που δεν προσφέρει πρόσβαση σε… τόνους από εφαρμογές, ο χρήστης της συσκευής δεν πρόκειται να αφήσει ανικανοποίητη σχεδόν καμία από τις ανάγκες που "επιτάσσουν" οι καιροί. Ωστόσο το Pure View καταφέρνει να σπάσει όρια και φραγμούς στα κινητά τηλέφωνα, ενσωματώνοντας κάμερα με την εξωπραγματική ανάλυση των 41 Megapixels.

Η ποιότητα συναρμολόγησης της συσκευής είναι από τις κορυφαίες και παρόλο που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί "trendy" υλικά όπως, γυαλί, αλουμίνιο ή κράματα μετάλλων, η συσκευή πείθει από το πρώτο κιόλας άγγιγμα.

Η οθόνη του Pure View, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: χορταστική διάσταση (4 ίντσες), χαμηλή ανάλυση (360 x 640 pixels) και πέραν του δέοντος ποιότητα προβολής, χάρη στις τεχνολογίες AMOLED και Clear Black.



Όσο αφορά το λειτουργικό σύστημα, εν έτει 2012 και μετά τη συνέργια της Microsoft με τη Nokia, η επιλογή του Symbian ως λειτουργικού συστήματος για το Nokia 808 Pure View δημιουργεί έναν προβληματισμό. Όχι γιατί το Symbian (έκδοση Nokia Belle) είναι κακό αλλά μάλλον γιατί θεωρείται –ίσως και από την ίδια τη Nokia – ως ένα λειτουργικό χωρίς μέλλον.

Όπως και να 'χει το Nokia Belle τρέχει χωρίς κανένα κόλλημα και όπως ήδη αναφέραμε ο χρήστης του δεν πρόκειται να στερηθεί καμία mainstream λειτουργία ενός smartphone. Ανεξάρτητα λοιπόν από την κατάληξη που θα έχει το Nokia Belle, ο χρήστης του Pure View, δεν θα στερηθεί την πρόσβαση στο Internet (με υποστήριξη HTML 5 και Adobe Flash Lite 4.0). Δεν θα στερηθεί λειτουργιών πλοήγησης μέσω των κορυφαίων χαρτών της Nokia. Δεν θα στερηθεί εφαρμογών ελέγχου του mail (Hotmail, Yahoo! Mail, Nokia Messaging, Gmail κ.ά). Ενώ δεν θα στερηθεί και εφαρμογών προβολής και επεξεργασίας εγγράφων, κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πολλών παιχνιδιών. Βεβαίως οι διαθέσιμες εφαρμογές δεν αγγίζουν σε ποικιλία και αριθμό τις διαθέσιμες εφαρμογές για Android, για iPhone ή ακόμη και για Windows Phone.

Πριν περάσουμε στην κάμερα του Nokia 808 Pure View να αναφέρουμε 1-2 ακόμη σημαντικά χαρακτηριστικά, καθώς οτιδήποτε ακολουθήσει με την αναφορά στην κάμερα του Nokia 808 Pure View θα είναι καταδικασμένο από άποψη προσοχής.

Καταρχάς η συσκευή διαθέτει εσωτερική μνήμη 16 GB και υποστηρίζει και προσθήκη κάρτας μνήμης Micro SD. Διαθέτει θύρα HDMI-D, ενώ όσο αφορά τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης υποστηρίζει φυσικά Bluetooth και Wi-Fi αλλά και DLNA για ασύρματη σύνδεση με τηλεοράσεις, καθώς και NFC (Near Field Communication) για αυτόματη μεταφορά δεδομένων σε άλλη NFC συσκευή με το στιγμιαίο άγγιγμα της μιας συσκευή στην άλλη.

Και φτάνουμε αισίως στην κάμερα του Nokia 808 PureView.



Η ποιότητα φωτογραφίας της κάμερας των 41 Megapixels του Pure View είναι πέρα από κάθε προσδοκία ή καλύτερα πέρα από κάθε φαντασία. Η τερατώδης ανάλυση, οι φακοί Carl Zeiss Tessar, το φλας Xeon και οι επιμέρους λειτουργίες εξασφαλίζουν άκρως ποιοτικές φωτογραφίες σε μέγεθος… αφίσας, χωρίς "θολούρες" ή άλλες ατέλειες και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες φωτισμού. Αν και μοιάζει υπερβολή ότι η ποιότητα φωτογραφιών της Pure View "πιάνει" φωτογραφικές μηχανές των τετρακοσίων και πεντακοσίων ευρώ, ωστόσο είναι γεγονός.



Διαθέτει τρία mode λήψης φωτογραφιών, το αυτόματο όπου "δέχεστε" τις ρυθμίσεις λήψης της κάμερας, το mode επιλογής σκηνής, όπου επιλέγετε ρυθμίσεις βάσει συγκεκριμένων προτύπων λήψης και τέλος το δημιουργικό mode όπου έχετε τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ρυθμίσεων λήψης.

Αν η φωτογραφία σημαίνει κάτι παραπάνω για εσάς και είστε διατεθειμένοι να κάνετε και μια μικρή οικονομική υπέρβαση (των 679,00 ευρώ), τότε το Nokia 808 Pure View είναι μακράν το ιδανικό κινητό για εσάς. Ανταγωνισμό για τις λειτουργίες και την ποιότητα κατασκευής θα βρείτε, όταν όμως η κουβέντα φτάσει στην κάμερα τότε η παράσταση είναι για έναν ρόλο και με έναν πρωταγωνιστή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v