3D printing: Η τεχνολογία που... ξαναχτίζει τον κόσμο

Μπορεί από τον εκτυπωτή σας να βγει… μια κούπα, την οποία θα γεμίσετε με καφέ; Αν απαντήσατε όχι, καιρός να σας συστήσουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση.
3D printing: Η τεχνολογία που... ξαναχτίζει τον κόσμο
της Ηρώς Κουνάδη

«Μεγαλύτερη και από το internet» αποκάλεσαν την εφεύρεση του 3D printing οι Financial Times, κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σου τραβήξει το ενδιαφέρον, δεν ξέρουμε τι είναι. Τι ακριβώς είναι αυτή η καινούρια τεχνολογία, τι μπορεί να αλλάξει στην καθημερινότητά μας, και γιατί μπορεί κανείς να την θεωρήσει «μεγαλύτερη από το internet»; Ψάχνουμε απαντήσεις, χαζεύουμε βίντεο και βλέπουμε… τον κόσμο να αλλάζει.

Τι ακριβώς είναι το 3D printing;

Η τρισδιάστατη εκτύπωση, αν προτιμάτε την ελληνική ορολογία, είναι σύμφωνα με την Wikipedia «μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού». Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο σχεδιασμένο στον υπολογιστή «εκτυπώνεται» ή αν προτιμάτε μετατρέπεται από τον εκτυπωτή σε στερεό αντικείμενο. Σχεδιάζεις για παράδειγμα, μία κούπα και "εκτυπώνεις"… μία κούπα, την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Ναι, κανονικά.



Στην τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι υλικού. Δημοφιλέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πλαστικό, βιοδιασπώμενο ή μη. Γίνονται, όμως, πειραματισμοί και με πολλά ακόμη υλικά, μεταξύ των οποίων τα κεραμικά, το γυαλί και το μέταλλο. Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να κατασκευαστεί θεωρητικά οτιδήποτε, χωρίς να απαιτούνται καλούπια ή γλυπτική. Η τεχνολογία βρίσκεται τώρα σε αναπτυσσόμενο στάδιο, αρχίζει δηλαδή δειλά δειλά να μπαίνει στα σπίτια.

Μπορώ δηλαδή να φτιάχνω αντικείμενα πατώντας ένα κουμπί;

Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά, η διαδικασία είναι λίγο πιο πολύπλοκη από αυτό, καθότι το πρόγραμμα στο οποίο θα σχεδιάσετε τα αντικείμενά σας, και που μοιάζει αρκετά στη λογική με το AutoCad, απαιτεί έναν βαθμό εξοικείωσης, τουλάχιστον στην αρχή. Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλά forum στα οποία μπορείτε να βρείτε έτοιμα σχέδια που έχουν δημιουργήσει άλλοι, κι εσείς απλά να τα εκτυπώσετε στον τρισδιάστατο εκτυπωτή σας. Ένας 3D εκτυπωτής κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα χίλια ευρώ.



Και πού θα βρει εφαρμογή η τρισδιάστατη εκτύπωση;

Παντού: Από τους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων (η Nike, για παράδειγμα, ήδη κατασκευάζει κάποια από τα παπούτσια της με την τρισδιάστατη εκτύπωση) του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών (AEC), στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών, και πολλά άλλα.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v