Ταξίδια: Ε-αποσκευές για τις αποδράσεις

Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ τα ταξίδια μας. Χρήσιμα gadgets, «φευγάτες» εφαρμογές και tech συμβουλές για τους απανταχού ταξιδιώτες.
Ταξίδια: Ε-αποσκευές για τις αποδράσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι καιροί που για να πάμε ένα ταξίδι έπρεπε πρώτα να ξεσκονίσουμε χάρτες χιλίων (και βάλε) σελίδων, να γεμίσουμε ογκώδη σακίδια ή βαλίτσες με ένα σωρό αξεσουάρ και να είμαστε με έναν ταξιδιωτικό οδηγό ή δεκάδες εκτυπώσεις ανά χείρας έχουν παρέλθει προ πολλού. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, πιο απλά και ενίοτε πολύ πιο διασκεδαστικά για τους επίδοξους ταξιδιώτες.

Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τις παραδοχές τύπου «αυτά τα πράγματα είναι του διαόλου» ή «έτσι όπως πάμε η τεχνολογία γίνεται εξυπνότεροι και εμείς πιο χαζοί» και πάρτε μια tech γεύση από το πώς μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα τα μελλοντικά σας ταξίδια.

«Φευγάτες» εφαρμογές

Ο αριθμός των ταξιδιωτικών εφαρμογών για smartphones έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταίο χρόνο με την πιο πρόσφατη «φουρνιά» να περιλαμβάνει δεκάδες χρηστικές εφαρμογές για αναζήτηση και κλείσιμο πτήσεων, ακτοπλοϊκών, ξενοδοχείων, hostel , εξερεύνηση πόλεων και αναλυτική καταγραφή συγκοινωνιών.

Πριν φύγετε: Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πλέον τις δικές τους εφαρμογές για να κλείσετε πτήσεις, ενώ βοηθούν στην αποφυγή της «χαρτούρας» του check in αποστέλλοντας άμεσα στο e-mail σας το boarding pass. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Lufthansa, την Olympic Air, την Easy Jet, την British Airways και την Aegean. To ίδιο ισχύει και για ακτοπλοϊκές εταιρείες όπως η Blue Star, η οποία πρόσφατα επισημοποίησε την πρώτη της εφαρμογή στο app store της Apple.

Αν τώρα θέλετε να έχετε έναν συγκεντρωτικό κατάλογο πτήσεων έτσι ώστε να επιλέξετε τις πιο οικονομικές, τότε η εφαρμογή του Air Tickets ή του Sky Scanner θα σας βρουν και θα σας κλείσουν τις πιο φθηνές πτήσεις για τα ταξίδια σας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ελληνικό Pamediakopes, το οποίο διαθέτει επίσης επιλογή αναζήτησης και σύγκρισης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Θέλετε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται η πτήση σας; Η εφαρμογή Flightboard σας εμφανίζει live όλες τις πτήσεις ανεξαρτήτως αεροπορικής με δυνατότητα αναζήτησης μεταξύ 3.000 αεροδρομίων και 1.400 αεροπορικών εταιρειών. Κοστίζει 3,59€

Ψάχνετε το πιο οικονομικό ξενοδοχείο; There’s an app for that. Εκτός από το παραδοσιακό Booking και την εφαρμογή του μέσα από την οποία μπορείτε να ψάξετε και να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχεία, αντίστοιχης φιλοσοφίας και εξίσου χρηστικά είναι το άρτι αφιχθέν Hot Hotels, το Trip Advisor το οποίο διαθέτει επίσης και μηχανή αναζήτησης πτήσεων/ εστιατορίων/ αξιοθέατων ανά χώρα, το Hotels.com και το Airbnb, το οποίο δεν σας βρίσκει ξενοδοχεία αλλά ενοικιαζόμενα δωμάτια/σπίτια σε κάθε γωνία της γης για να μείνετε. Αν και οι παραπάνω εφαρμογές σας βρίσκουν και Hostels, αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να εστιάσετε την αναζήτησή σας για κατάλυμα εξολοκλήρου σε Hostel, τότε η εφαρμογή Hostelworld είναι ό,τι πρέπει.


Σημειώστε πως όλες οι παραπάνω εφαρμογές αποτελούν «παιδιά» των αντίστοιχων ιστοσελίδων τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε για να κάνετε κράτηση καταλύματος.

Όταν φτάσετε: Πέρα από τους κλασικούς ενσωματωμένους χάρτες των smartphones, συνιστούμε να κατεβάσετε και την εφαρμογή των Google Maps η οποία είναι πολύ χρηστική για τις διαδρομές σας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Σημειώστε μόνο ότι οι ενσωματωμένοι χάρτες δεν χρειάζονται σύνδεση στο Internet για να λειτουργήσουν, ενώ τα Google Maps την απαιτούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και διαθεσιμότητα (βλ. παρακάτω για ταξιδιωτικά πακέτα δεδομένων από ελληνικές εταιρείες).

Στο ψητό τώρα. Τι αξίζει να δούμε; Πού θα φάμε; Ποια μουσεία πρέπει να επισκεφτούμε; Πώς θα την παλέψουμε με τις συγκοινωνίες; Πέρα από την εφαρμογή του Trip Advisor που αναφέραμε πιο πάνω, ο Lonely Planet έχει βγάλει μια σειρά εξαιρετικών ταξιδιωτικών εφαρμογών – οδηγών για κάθε δημοφιλή τουριστικό προορισμό του κόσμου. Οι εφαρμογές διαθέτουν χάρτες των πόλεων, συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε, τι πρέπει να δείτε, κριτικές εστιατορίων, ξενοδοχεία, πληροφορίες για συγκοινωνία κ.ο.κ. Οι οδηγοί κοστίζουν 3,59€ έκαστος και ενδεικτικά μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει για Παρίσι, Ρώμη, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Κωσταντινούπολη και δεκάδες ακόμα πόλεις. Δείτε τους αναλυτικά και κατεβάστε τους από εδώ στα αγγλικά.


Εναλλακτικά, μπορείτε ανάλογα με την χώρα την οποία έχετε επισκεφτεί να κάνετε αναζήτηση στο app store του κινητού σας χρησιμοποιώντας το όνομα της χώρας/πόλης και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε εξίσου χρηστικές εφαρμογές για τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τις συγκοινωνίες της κάθε πόλης. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη εξόρμηση μας στο Torino, χρησιμοποιώντας την φράση “Torino Guide” στην αναζήτηση βρήκαμε τουλάχιστον δέκα δωρεάν οδηγούς για εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες και συγκοινωνίες της πόλης.

Για ενοικίαση αυτοκινήτου, οι πολυεθνικές Hertz και Sixt διαθέτουν απλές και χρηστικές εφαρμογές για smartphones μέσα από τις οποίες μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα ενοικίασης και να κλείσετε το αυτοκίνητο της αρεσκείας σας.
Δεν ξέρετε γρι την γλώσσα; Κανένα πρόβλημα, η εφαρμογή Google Translate αναλαμβάνει να μεταφράσει από Ελληνικά σε οποιαδήποτε γλώσσα μπορείτε να φανταστείτε (Όχι, για Σουαχίλι δεν έχει), με δυνατότητα ηχητικής αναπαραγωγής της λέξης/φράσης. Αν και αρκετές φορές (ιδιαίτερα στις φράσεις) η μετάφραση δεν είναι 100% πιστή, παρ’ όλα αυτά την δουλειά σας θα την κάνετε, ακόμα και αν οι ντόπιοι πιθανώς να σας κοιτάξουν σαν να μοιάζετε με εξωγήινο, ενώ προσπαθείτε να τους ρωτήσετε «από πού πάνε για το μετρό, παρακαλώ;».

Για να μην υπέρ-χρεωθείτε: Η χρέωση δεδομένων για Internet στο εξωτερικό τσούζει αν δεν ενεργοποιήσετε το κατάλληλο πακέτο ανάλογα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία ανήκετε. Πριν φύγετε για τα ξένα λοιπόν, καλό θα ήταν να κάνετε ένα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών και να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα πακέτα και το κόστος τους. Συγκεκριμένα η Cosmote, μέσω του προγράμματος Data Traveller σας επιτρέπει με 5€ επιβάρυνση στο μηνιαίο πάγιο να χρησιμοποιήσετε τα δωρεάν MB του προγράμματός σας στο εξωτερικό, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Περισσότερα εδώ. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει η Vodafone με το ίδιο κόστος (περισσότερα εδώ) και η Wind.

Για όσους αποδράσουν εντός των τειχών της χώρας, εκτός μερικών από τις παραπάνω εφαρμογές οι οποίες είναι εξίσου χρήσιμες και στην Ελλάδα (χάρτες, κλείσιμο ξενοδοχείων/ακτοπλοϊκών/πτήσεων) υπάρχει μια εξίσου χρηστική γκάμα «ντόπιων» επιλογών.
Ο «Βενζινάτορας», για παράδειγμα, αναλαμβάνει να σας υποδείξει τα κοντινότερα βενζινάδικα με σύγκριση τιμών για να διαλέξετε εσείς το πιο οικονομικό (κόστος 0,89€), το TaxiBeat εντοπίζει και σας βρίσκει το κοντινότερο ταξί αναλόγως την περιοχή που βρίσκεστε όχι μόνο στην Αθήνα πλέον, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ η νέα εφαρμογή της Vodafone “Explore Greece” είναι πραγματικά εξαιρετική. Διαθέτει πλήρη λίστα με όλους τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ελλάδα, λίστα ξενοδοχείων ανάλογα με το πού βρίσκεστε, κοντινές παραλίες, events και πολλά ακόμα «καλούδια». Κατεβάστε την από εδώ.

Τα gadgets του ταξιδιώτη

* Ας ξεκινήσουμε από την «πονεμένη» ιστορία της φόρτισης. Είναι γεγονός ότι η μπαταρία των περισσότερων smartphones ζήτημα να διαρκέσει μισή ημέρα, δεδομένου ότι το χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά για κλήσεις, εφαρμογές, μουσική κτλ. Επομένως ένας φορτιστής αυτοκινήτου είναι τουλάχιστον απαραίτητος. Μια πολύ καλή επιλογή είναι αυτός εδώ της Ventev, ο οποίος φορτίζει με ασφάλεια και με την μέγιστη δυνατή παροχή ενέργειας το κινητό ή το tablet σας, εξασφαλίζοντας ότι ακόμα και αν τρέχετε την πιο απαιτητική εφαρμογή η συσκευή σας δεν θα κλείσει με τίποτα. Κοστίζει περί τα 25€, χωρίς μεταφορικά.

* Ακόμα και αν το κινητό σας διαθέτει υπηρεσία χαρτών, ένα GPS είναι πάντα απαραίτητο σε road trips και πολύ πιο εύχρηστο. Οι τιμές τους έχουν πέσει αισθητά και μπορείτε να βρείτε ακόμα και με 50€, όπως για παράδειγμα αυτό εδώ της Manta, το οποίο διαθέτει χάρτες για Ελλάδα και Ευρώπη.

* Φτάσατε στον προορισμό σας αεροπορικώς και φτάνει εκείνη η αμήχανη στιγμή όπου εσείς και ένας ακόμα κύριος κοιτάτε σαν υπνωτισμένοι τον κινούμενο ιμάντα με τις βαλίτσες, περιμένοντας να δείτε την δική σας. Έχει περάσει ήδη μισή ώρα και κάτι προφανώς κάτι δεν πήγε καλά. Αν θέλετε λοιπόν να ξέρετε που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι αποσκευές σας, το Trakdot Luggage Tracker είναι μια μικρή συσκευή την οποία βάζετε μέσα στην βαλίτσα σας και μπορείτε να την παρακολουθήσετε είτε από τον υπολογιστή σας είτε μέσω της ομώνυμης εφαρμογής για smartphone. Η συσκευή κοστίζει 38€, ενώ η ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία 10€.

* Καλή η κάμερα του κινητού, όμως όπως και να το κάνουμε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή έχει περισσότερο… στυλ και γοητεία. Η Nikon L27 Red, για παράδειγμα, είναι μικρή, στιλάτη, διαθέτει ευρυγώνιο φακό για πανοραμικές λήψεις, οπτικό ζουμ 5x και δυνατότητα λήψης βίντεο με ανάλυση 720p και ανάλυση 16mp. Κοστίζει 79€ και μπορείτε να την παραγγείλετε από εδώ. Αν πάντως είστε «γκατζετάκιας» και έχετε χρήματα για να επενδύσετε σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τότε κάντε λίγο υπομονή για το μεγάλο «μπαμ» της Polaroid. Η θρυλική εταιρεία θα κυκλοφορήσει την πρώτη της smart camera με λογισμικό Android η οποία διαθέτει ενσωματωμένη κεραία WiFi για άμεσο uploading στο Internet, 16mp ανάλυση, οθόνη touch και βάρος μόλις 141 γραμμάρια. H τιμή της θα είναι 230€.

* Η προστασία του κινητού από αντίξοες συνθήκες και ατυχήματα είναι το άλφα και το ωμέγα σε ένα ταξίδι, έτσι η αγορά μιας προστατευτικής θήκης κρίνεται απαραίτητη. Η Puro Waterproof προστατεύει πλήρως το smartphone από νερό, άμμο, αλάτι, σκόνη και γρατζουνιές (τιμή 15€), επειδή όμως τα κινητά δεν είναι τα μοναδικά gadgets που μπορεί να έχουμε οι θήκες της Aquapac προστατεύουν από κάμερες και tablet μέχρι mp3 και GPS. Δείτε αναλυτικά τις τιμές εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v