Νέες κονσόλες: Ο πόλεμος των κουμπιών

O κόσμος του gaming αλλάζει και νέες κονσόλες ξεπετάγονται από παντού. Μια σύντομη ματιά σε όσες ανακοινώθηκαν και όσες κυκλοφορούν φέτος.
Νέες κονσόλες: Ο πόλεμος των κουμπιών
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο κόσμος του gaming αρχής γενομένης από το 2013 δείχνει να αλλάζει. Τα tablet εισβάλλουν με αξιώσεις σε ξένα λημέρια με εντυπωσιακές τεχνολογικές περγαμηνές, κονσόλες από ανεξάρτητες εταιρείες εμφανίζονται με άκρως ελκυστικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες… υπολογιστή, ενώ η αυτοκρατορία που τόσα χρόνια είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι «Δίδυμοι Πύργοι» του gaming Microsoft (Xbox) και Sony (Playstation) δείχνει πιο ασταθής από ποτέ. Τι μέλλει γενέσθαι με τόσο σκληρό ανταγωνισμό όπως ο φετινός; Ο χρόνος θα δείξει.
 
PlayStation 4

Ύστερα από επτά χρόνια αναμονής, η Sony αποκάλυψε στις 20 Φεβρουαρίου το νέο Playstation, το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην «Holiday Season» του έτους, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει ακόμα αν η συγκεκριμένη ημερομηνία θα αφορά όλο τον κόσμο ή μόνο την Αμερική.



Η κονσόλα ( ή μήπως… PC;) θα διαθέτει οκταπύρηνο επεξεργαστή 64bitx86 Jaguar της AMD, ενώ τα γραφικά της θα «περνούν» μέσα από δεκαοκτώ μονάδες επεξεργασίας συνολικής ισχύος 1,84 Teraflop. Η μνήμη της θα είναι στα 8GB τύπου GDDR5 και θα διαθέτει BD/DVD drive, μια θύρα USB 3.0, θύρα δικτύου, Bluetooth 2.1 και συνδέσεις HDMI, αναλογική και οπτική. Το χειριστήριο έχει σχεδιαστεί με περισσότερες καμπύλες και θα ενσωματώνει την λειτουργία PlayStation 4 Eye, η οποία επιτρέπει στην κονσόλα να «βλέπει» τις κινήσεις και την θέση του ασύρματα. Στον τομέα των παιχνιδιών, η Sony αγόρασε την εταιρεία GAIKAI η οποία με την σειρά της έχει αναπτύξει μια τεχνολογία με την οποία τα παιχνίδια φιλοξενούνται «στο σύννεφο» (cloud) και μπορούν να «κατεβάζονται» μέσω Internet.


ΧΒΟΧ 720(;)

Το ερωτηματικό δίπλα από το όνομα σημαίνει ότι μέχρι στιγμής η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την ονομασία της εξελιγμένης έκδοσης του XBOX 360 και το «720» αποτελεί… βαφτιστικό όνομα από την gaming κοινότητα για τον διάδοχο του XBOX. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κονσόλα της Microsoft σύμφωνα με φήμες θα περιλαμβάνει επεξεργαστή Jaguar της AMD στα 1,6 GHz, μνήμη 8GB τύπου DDR3, 500GB σκληρού δίσκου, USB 3.0, HDMI-out και ένα Blu Ray drive. Επίσης, λέγεται πως θα διαθέτει μια ειδική multitasking λειτουργία, η οποία θα επιτρέπει στον gamer να «παγώνει» οποιαδήποτε στιγμή το παιχνίδι για να αλληλεπιδρά με κάποιο άλλο πρόγραμμα και να επιστρέφει σε αυτό, χωρίς να χρειαστεί να αποθηκεύσει την πρόοδό του.

Θέλοντας να φέρει το νέο XBOX στο επίκεντρο της οικιακής διασκέδασης, η Microsoft σκοπεύει να αναβαθμίσει την τρέχουσα λειτουργία ελέγχου κίνησης Kinect και να την κάνει συμβατή με οποιαδήποτε κονσόλα κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χειριστήριο θα διαθέτει αναγνώριση φωνής και αντικειμένων. Όσον αφορά το επίσημο όνομά της, πρόσφατα διέρρευσε από έναν τεχνικό σχεδιαστή της το όνομα “Durango”. Περιμένουμε με ανυπομονησία περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη παρουσίαση που έχει προγραμματίσει η Microsoft στις 21 Μαΐου.

Piston

Η εταιρεία Valve (θυμάστε το θρυλικό Half Life για PC και το Counter strike; Ε, αυτή!) μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και συνεργάζεται με την νεόφερτη Xi3 για την κυκλοφορία του Piston. Μιας κονσόλας, η οποία θα επιτρέπει στους παίκτες αφενός να απολαύσουν gaming στις τηλεοράσεις τους επιλέγοντας από την τεράστια ποικιλία τίτλων της υπηρεσίας Steam (πάρτε μια γεύση εδώ), αφετέρου να έχουν στην κατοχή τους μια συσκευή η οποία θα θυμίζει αρκετά ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συγκεκριμένα, η κονσόλα διαθέτει μνήμη 8GB, κάρτα γραφικών Radeon 7000-series GPU & 3.2Ghz AMD Trinity Quad Core, εσωτερικό σκληρό δίσκο 128, 256 ή 512GB, ενώ το λειτουργικό της σύστημα θα είναι βασισμένο σε Linux. Η κονσόλα θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, ενώ μέχρι στιγμής η τιμή της προπαραγγελίας ανέρχεται στα 1000 δολάρια με τον σκληρό δίσκο 128GB. 

Ouya 

Τρανή απόδειξη ότι ένα έξυπνο project σε συνδυασμό με την φιλοσοφία του crowd funding μπορεί να απογειωθεί, η κονσόλα Ouya αποτελεί μια διαφορετική πρόταση στο σύγχρονο gaming. Η χρηματοδότηση της νέας παιχνιδομηχανής έγινε μέσω του διαδικτύου με τη χρήση του ιστοτόπου Kickstarter, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι αποστολές των παιχνιδομηχανών σε 63.416 άτομα, τα οποία ενίσχυσαν οικονομικά την προσπάθεια κατασκευής της.

Σύμφωνα με αναλυτές, το κόστος των βιντεοπαιχνιδιών της κονσόλας θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις «διάσημες» παιχνιδομηχανές της αγοράς, ενώ αναμένεται να προσελκύσει και ανεξάρτητους δημιουργούς παιχνιδιών και εφαρμογών για smartphones, τα οποία θα είναι συμβατά με την κονσόλα. Όσον αφορά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, θα υποστηρίζει την έκδοση Jelly Bean του λειτουργικού Android και θα έχει δυνατότητα σύνδεσης HDMI με ανάλυση 1080p. Θα περιλαμβάνει επίσης media player, την υπηρεσία Online μουσικής TuneIn, ειδήσεις και αθλητικά σε πάνω από εβδομήντα χιλιαδες κανάλια ανά τον κόσμο. Η κονσόλα θα κυκλοφορήσει για εμάς τους υπόλοιπους στις 4 Ιουνίου και κοστίζει 77€. Μπορείτε να την προπαραγγείλετε από εδώ.

NVidia Project Shield

Η πασίγνωστη εταιρεία πίσω από τις δημοφιλείς κάρτες γραφικών κάνει και αυτή τα πρώτα της βήματα στον χώρο του gaming με αξιώσεις. Σε πρώτη ματιά, το… «σχέδιο ασπίδα» μοιάζει πολύ με ένα PC gamepad κολλημένο σε ένα smartphone 5 ιντσών. Η συσκευή τρέχει Android OS, οπότε μπορεί να παίξει αυτόματα οποιοδήποτε παιχνίδι από το Google Play store.

Ακόμα καλύτερα, προσφέρει δυνατότητα streaming παιχνιδιών από οποιοδήποτε PC εξοπλισμένο με την κάρτα GeForce GTX 650 της NVidia ή από όποιο laptop διαθέτει κάρτα GTX 660M. Η multi touch οθόνη του έχει ανάλυση HD 1280x720, ενώ στο εσωτερικό της συσκευής θα βρείτε τον νέο Tegra 4 SoC, έξι φορές ταχύτερο από τον Tegra 3. Εκτός από εσοχή micro SD, θύρα USB και είσοδο για ακουστικά, η κονσόλα θα έχει και θύρα HDMI για σύνδεση με την τηλεόραση. Το Project Shield θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Αμερικής και του Καναδά το δεύτερο τέταρτο του 2013, ενώ για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας η Nvidia ψάχνει ακόμα μία συμφωνία για διανομέα.



Razer Edge


Έκλεψε τις εντυπώσεις στην πρόσφατη έκθεση CES και δικαίως. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο tablet για PC games, το οποίο σύμφωνα με τη Razer διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία πρότεινε η gaming κοινότητα (chipset, χαρακτηριστικά, βάρος, όγκος, ακόμα και τιμή). Το Razer Edge “τρέχει” Windows 8 και θα διατίθεται σε δύο μοντέλα. Το απλό μοντέλο ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i5, κάρτα γραφικών NVIDIA GT640M LE GPU, μνήμη 4GB DDR3 και αποθηκευτικό χώρο 64GB SSD. Το πιο ισχυρό μοντέλο Razer Edge Pro, ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i7 processor, κάρτα γραφικών NVIDIA GT640M LE, μνήμη 8GB DDR3, και αποθηκευτικό χώρο 128GB ή 256GB SSD.

Μαζί με το tablet θα υπάρχουν και περιφερειακά αξεσουάρ, όπως ένα gamepad το οποίο θα προσκολλάται δεξιά κι αριστερά όταν η συσκευή είναι προσανατολισμένη οριζόντια, ένα Keyboard Dock, με το οποίο το tablet θα μετατρέπεται σε laptop και ένα Docking Station, με το οποίο θα συνδέεται στην τηλεόραση ως «οικιακή κονσόλα» με δυνατότητα σύνδεσης ως και δύο χειριστηρίων. Η απλή έκδοση κοστίζει περί τα 764€, ενώ η Pro 993€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v