CES 2013: Tο παρόν και το μέλλον

Mobile επεξεργαστές, νέες αφίξεις και… συμπράξεις στον χώρο των Smart TV, tablets για gaming, Ultra HD τηλεοράσεις και ένα σωρό ακόμα εντυπωσιακά προϊόντα παρουσιάστηκαν στην φετινή CES. Μία πιο κοντινή ματιά στην… ελίτ τους.
CES 2013: Tο παρόν και το μέλλον
του Χρήστου Τζώρτζη

Η αυλαία έπεσε για μια ακόμα φορά στο Las Vegas και τη φετινή CES, τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο και τα πλήθη που συνέρευσαν στη Νεβάδα είχαν την τύχη να απολαύσουν προϊόντα, καινοτομίες και τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν μέχρι… την επόμενη CES. Ακόλουθα, σας προσφέρουμε μια παρουσίαση των πιο σημαντικών στιγμών της φετινής έκθεσης.

Η CES δεν είναι απλά μια γιορτή για τα νεότερα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, ακόμα ταχύτερα και πιο high end προϊόντα –όχι μόνο τουλάχιστον. Ανάμεσα στις smart TVs και στα εντυπωσιακά home theaters, στις “λεγεώνες” από ultra thin laptops, tablets, smartphones και ψηφιακές κάμερες, τα οποία τραβούν αναπόφευκτα τα βλέμματα του κοινού, αυτό που πραγματικά έχει αξία είναι να εντοπίσει κάποιος την τεχνολογία και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον.

Αν πέρυσι στη CES 2012 άφησαν το στίγμα τους τα Windows 8 Ultrabooks, οι 3D OLED TVs, τα Android tablets και οι quad-core επεξεργαστές, φέτος τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Ορίστε κάποια από τα προϊόντα και τεχνολογίες που κυριάρχησαν με την παρουσία τους στη CES 2013.

NVidia Project Shield

Σε πρώτη ματιά, μοιάζει πολύ με ένα PC gamepad κολλημένο σε ένα smartphone 5 ιντσών, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό. Η συσκευή τρέχει Android OS, οπότε μπορεί να παίξει αυτόματα οποιοδήποτε παιχνίδι στο Google Play store. Ακόμα καλύτερα, προσφέρει δυνατότητα streaming παιχνιδιών από οποιοδήποτε PC εξοπλισμένο με την κάρτα GeForce GTX 650 της NVidia ή από όποιο laptop διαθέτει κάρτα GTX 660M. Η multi touch οθόνη του έχει ανάλυση HD 1280x720, ενώ στο εσωτερικό τής συσκευής θα βρείτε τον νέο Tegra 4 SoC, έξι φορές ταχύτερο από τον Tegra 3.

Mobile επεξεργαστές

Μιας και αναφερόμαστε σε mobile επεξεργαστές, ο Tegra 4 της NVidia δεν είναι το μοναδικό chip που έκανε την πρεμιέρα του. Η Samsung παρουσίασε το επερχόμενο οχταπύρηνο Exynos 5 Octa που θα χρησιμοποιηθεί στα Galaxy Note 3 και Galaxy S4 (S IV) smartphones. Η Intel από την πλευρά της παρουσίασε το Bay Trail, την νέας γενιάς τετραπύρηνη Atom πλατφόρμα για ταμπλέτες. Και για να μην υπολείπεται στον ανταγωνισμό, η Qualcomm αποκάλυψε τα chips Snapdragon 800, τα οποία είναι έως και 75% ταχύτερα από τη σειρά S4 Pro που βρίσκεται σε πολλά smartphones που ανακοινώθηκαν στην CES, όπως το Xperia Z. Τo μοντέλο Snapdragon 800 είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες συσκευές όπως tablets, smartphones, Smart TVs κ.ο.κ. στο άμεσο μέλλον.

Smart TV Alliance

Το 2012, οι LG Electronics, η TP Vision και η Toshiba ίδρυσαν τη Smart TV Alliance με στόχο να δημιουργήσουν ελκυστικές εφαρμογές και υπηρεσίες Smart TV, οι οποίες θα μπορούν να τρέχουν σε κάθε πλατφόρμα. Στην CES 2013 η “συμμαχία” ανακοίνωσε ότι έξι νέοι προμηθευτές υλικού και εφαρμογών εντάσσονται σε αυτή με σκοπό να ενισχυθεί η ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών Smart TV, που θα μπορούν να τρέχουν σε διαφορετικές πλατφόρμες (cross-platform). Οι καταναλωτές, ως συνέπεια, θα έχουν μια ακόμη πιο πλούσια εμπειρία από τη χρήση μιας Smart TV, απολαμβάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία περιεχομένου και εφαρμογών, αλλά και κορυφαία ποιότητα ήχου, εικόνας και 3D βίντεο. Στα νέα μέλη της Smart TV Alliance περιλαμβάνονται κατασκευαστές, όπως η Panasonic, η ABOX42, και η TechniSat, και προμηθευτές εφαρμογών, όπως η IBM και η Specific Media.

Samsung Smart TVs 

Η Samsung έκανε αισθητή την παρουσία της παρουσιάζοντας μία πλήρη σειρά τηλεοράσεων με μεγαλύτερες οθόνες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης 85-ιντσών Ultra High Definition TV (UHD TV). Επιπλέον, παρουσίασε μια προσωποποιημένη εμπειρία θέασης: την S-Recommendation με τεχνολογία Voice Interaction. Η UHD τηλεόραση της Samsung προσφέρει τέσσερις φορές τα pixels που είναι διαθέσιμα στην υπάρχουσα ανάλυση των 1080p, ενώ διαθέτει ηχεία 120-watt ενσωματωμένα στο πλαίσιο της τηλεόρασης για αντίστοιχη ηχητική εμπειρία. Η UHD τηλεόραση διαθέτει έναν αναβαθμισμένο αλγόριθμο, που είναι σε θέση να μετατρέπει το HD και Full HD περιεχόμενο σε UHD ανάλυση.

Η Samsung παρουσίασε επίσης την F8000 TV LED, την πρώτη τηλεόραση της Samsung με τετραπύρηνο επεξεργαστή, η οποία διατίθεται σε μεγέθη έως και 75 ίντσες. Η F8000 είναι εξαιρετικά λεπτή, με πλαίσιο πάχους ίσο με το ένα τέταρτο της ίντσας και βάση σε τοξοειδές σχήμα.

Sony Xperia Z

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών φυλάνε τις δυνάμεις τους για το Mobile World Congress, η Alcatel παρουσίασε το 6,45 χιλ. πάχους One Touch Idol Ultra, η ZTE το Grand S και η Huawei το πρώτο της Windows handset, με το όνομα Ascend W1. Όλα τους πολύ καλές συσκευές. Κανένα τους όμως σαν το αδιάβροχο Sony Xperia Z, το οποίο ενσωματώνει τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm APQ8064 στα 1.5GHz, οθόνη Reality Display 5 ιντσών, 1080x1920 pixel, και κάμερα 13Mpixels!

Razer Edge

Έκλεψε τις εντυπώσεις και δικαίως! Πρόκειται για ένα πανίσχυρο tablet για PC games, το οποίο σύμφωνα με τη Razer βασίζεται σε specs που η gaming κοινότητα πρότεινε (chipset, χαρακτηριστικά, βάρος, όγκος, ακόμα και τιμή!). Το Razer Edge “τρέχει” Windows 8 και θα διατίθεται σε δύο μοντέλα. Το απλό μοντέλο ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i5, κάρτα γραφικών NVIDIA GT640M LE GPU, μνήμη 4GB DDR3, και αποθηκευτικό χώρο 64GB SSD. Το πιο ισχυρό μοντέλο Razer Edge Pro ενσωματώνει επεξεργαστή Intel Core i7 processor, κάρτα γραφικών NVIDIA GT640M LE, μνήμη 8GB DDR3, και αποθηκευτικό χώρο 128GB ή 256GB SSD.

Samsung Youm 

Όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPhone το 2007, το βασισμένο σε εικονίδια λειτουργικό της και η 3.5 ιντσών touchscreen έφεραν την επανάσταση στα smartphones. Πέντε χρόνια μετά, περιμένουμε το μεγάλο βήμα στο mobile design. Ίσως το Samsung Youm να αναγκάσει τα κινητά να κάνουν αυτό το βήμα στα επόμενα χρόνια. Η οθόνη OLED χρησιμοποιεί λεπτό πλαστικό αντί γυαλιού, κάνοντας την οθόνη ελαστική, ευλύγιστη και ουσιαστικά άθραυστη.

Panasonic 56” 4K OLED TV 

Εάν στην περυσινή CES “έλαμψαν” οι 3D OLED τηλεοράσεις, στη CES 2013 η νέα μόδα λέγεται 4Κ ή Ultra HD. Τόσο η Sony και η Panasonic παρουσίασαν πανέμορφες 56 ιντσών τηλεοράσεις, όπου η καθεμία έφερε τον τίτλο "world's largest 4K OLED TV". Ίσως η πιο εντυπωσιακή “παρουσία” ήταν αυτή της Panasonic με την ανάλυση των 3840x2160 pixels. Με πάχος μόλις μισή ίντσα, κατασκευασμένη με μια ειδική τεχνολογία 3D printing, πιθανώς να επιτρέψει επιτέλους τη μαζική παραγωγή OLED TVs για το ευρύ κοινό και όχι μόνο για παρουσιάσεις.

LG Smart Home

Στη CES, η LG παρουσίασε το σύστημα προηγμένης τεχνολογίας Smart Home που συνδυάζει τις εξελιγμένες τεχνολογίες κοινής χρήσης πολυμέσων του SmartShare, με τις ολοκληρωμένες δυνατότητες διαχείρισης των οικιακών συσκευών του SmartControl, επιτρέποντας στο χρήστη να έχει τον απόλυτο έλεγχο του Smart Home περιβάλλοντος. Το SmartShare περιλαμβάνει το one-touch NFC tagging, για τη στιγμιαία μεταφορά περιεχομένου από μια συσκευή σε μια άλλη, μέσω WiFi ή 3G/4G. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να μοιραστούν φωτογραφίες, βίντεο και άλλου είδους περιεχόμενο, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε ένα smartphone ή laptop, με τη Smart TV της LG. Οι καταναλωτές μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του πλυντηρίου τους, να ελέγξουν τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο ή να καθαρίσουν το σπίτι με την ηλεκτρική σκούπα, και όλα αυτά, ενώ βρίσκονται εκτός σπιτιού. Επιπλέον, μπορούν να ελέγξουν το πλυντήριο ή το φούρνο από τον καναπέ, με τη Smart TV και το Magic Remote της LG.

Oculus Rift

Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της φετινής CES. Θυμάστε καθόλου την εικονική πραγματικότητα; Τοποθετήστε το Oculus Rift στο πρόσωπό σας και θα έρθετε σε… στενή επαφή με δύο LCDs 640x800, οι οποίες συνδυάζονται σε μία HD οθόνη 1280x800 pixels. Αν και μοιάζει με το αποτυχημένο Virtual Boy της Nintendo –τότε που το VR gaming ήταν ένα αξιοπερίεργο που εγκαταλείφτηκε λόγων φτωχών γραφικών και ακριβού hardware-, το Oculus Rift αποτελεί την αναγέννηση της εικονικής τεχνολογίας και φαίνεται πως λειτουργεί εξαιρετικά, αφήνοντας ελπίδες για ένα ακόμα πιο εικονικό μέλλον!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v