Google Reader: Το τέλος και οι εναλλακτικές

Η Google ανακοινώνει την πάυση του RSS Reader, όμως η διαδικτυακή κοινότητα δε μασάει. Οι εναλλακτικές για να συνεχίσουμε απτόητοι τις online αναγνώσεις μας.
Google Reader: Το τέλος και οι εναλλακτικές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» της άνοιξης στον τεχνολογικό κολοσσό της Google, συμπεριέλαβε και την διακοπή της λειτουργίας του δημοφιλούς και άκρως χρηστικού Google Reader. Για όσους έχουν μαύρα μεσάνυχτα σε θέματα τεχνολογίας, εκτιμούμε το ότι κάνατε κλικ σε αυτό το θέμα και σας ενημερώνουμε ότι ο Reader αυτός βοηθάει στο να βλέπει ο χρήστης όλες τις δημοσιεύσεις από τα αγαπημένα του site και blog (εν συντομία RSS) «τακτοποιημένα».

Γιατί το έκανε αυτό; Αναρωτιέται αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία της online κοινότητας. Τα αίτια είναι λίγο πολύ γνωστά. Η Google θεωρεί το RSS χρήσιμο αλλά «παλιό», σκοπεύει να μεταφέρει όλο το προσωπικό που ασχολείται με τον Reader στο… ερημωμένο Google+, πιθανώς για να κοντράρει περισσότερο το Facebook και τελοσπάντων θεωρεί πως η δημοτικότητα της υπηρεσίας ακολουθεί καθοδική πορεία.

Για να καταλάβετε τι χαμός επικρατεί στο Διαδίκτυο από αυτήν της την απόφαση, ήδη μαζεύονται υπογραφές σε petition εναντίον της εδώ, ενώ το θέμα έφτασε ακόμα και μέχρι τον… Λευκό Οίκο μέσω σχετικού αιτήματος.

Όπως και να έχει, από 1η Ιουλίου και έπειτα σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ο Reader της θα πάψει να λειτουργεί. Ε και; Οι εναλλακτικές που έχουμε για να κάνουμε την δουλειά μας και να διαβάζουμε online τα θέματα που μας ενδιαφέρουν είναι – ευτυχώς – μπόλικες. Ακολουθούν οι καλύτερες εξ’ αυτών.

* Σημείωση: Πριν εγκαταστήσετε κάποιον καινούργιο reader καλό θα ήταν να κάνετε ένα Import/Export από το Google Reader ώστε η μετάβασή σας να γίνει πιο "ομαλά" και να μην χάσετε τα RSS σας.

Feedly
Θυμίζει αρκετά εφημερίδα, έχει όμορφο και απλό interface και δουλεύει στο… σύννεφο. Δηλαδή, κατεβάζετε την εφαρμογή ως προέκταση του Chrome ή του Firefox, την κατεβάζετε δωρεάν στο iPhone, το Tablet ή στο android σας και έχετε παντού και πάντα ενημερωμένα και τακτοποιημένα τα RSS Feed σας, οποιαδήποτε συσκευή και αν χρησιμοποιήσετε. 



Pulse
Στην ίδια λογική «σύννεφου», το Pulse έχει όμορφο interface και έχει βραβευτεί για’ αυτό, όμως σας αφήνει να επιλέξετε μόνο τις κατηγορίες ειδήσεων που σας ενδιαφέρουν και όχι τις εκάστοτε ιστοσελίδες. Η εφαρμογή για smartphone και desktop είναι δωρεάν, επομένως δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε και εφ’ όσον δείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, να το κρατήσετε. 



NewsBlur
Σύγχρονη εμφάνιση, εύκολη μεταφορά των RSS σας από τον Google Reader, απλό και εύχρηστο. Μπορεί να μην έχει το πιο όμορφο interface, όμως προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες από τις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε μέχρι και 64 ιστοσελίδες και προσφέρει εύκολη εναλλαγή ανάμεσα στην πλήρη σελίδα και στην text μορφή της. Διαθέτει επίσης εφαρμογές για smartphones και tablet έτσι ώστε να έχετε συγχρονισμένα σε όλες τις συσκευές τα feed σας.

Flipboard
Στιλάτη, εύχρηστη και εύκολη στην χρήση της εφαρμογή. Μοναδικό της «μείον» το γεγονός ότι δεν υπάρχει σε desktop έκδοση, αλλά κυκλοφορεί μόνο για smartphones και tablet (ios, android). Μικρό το κακό. 



Evernote 
Ακόμα μια εξαιρετική εναλλακτική, η οποία κυκλοφορεί για ipad, iphone, android και PC και σας επιτρέπει να ταξινομήσετε τα feed σας, να κρατήσετε σημειώσεις για αυτά, να τα βάλετε σε φακέλους, να τα αναζητήσετε εύκολα και να τα έχετε διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές σας μέσω τις δημοφιλούς διαδικασίας του συγχρονισμού.



Εξίσου καλές επιλογές, αν και πολύ πιο απλές όσον αφορά τις λειτουργίες τους είναι το RSS Owl και το FeedDemon, ενώ περιμένουμε να δούμε την νέα κίνηση του Digg, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα βγάλει και αυτό το δικό του reader.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v