Online games για τον ελεύθερο χρόνο

Από τις γνωστές παιχνιδοκονσόλες μέχρι τα πολυσύνθετα multilayer games, και από ιστοσελίδες παιδικών παιχνιδιών, μέχρι τα «Angry Birds», χαρτογραφούμε το σύμπαν του online gaming, για να μπείτε στο (διαδικτυακό) παιχνίδι.
Online games για τον ελεύθερο χρόνο
του Χρήστου Τζώρτζη 

Ο ελεύθερος χρόνος παραμένει το ζητούμενο για αρκετούς, ενώ είναι πλέον πολλοί εκείνοι που μπορούν λόγω συνθηκών να τον διαθέσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο αγαπημένος σας υπολογιστής προσφέρει μέσω του online gaming τη δυνατότητα να “σπαταλήσετε” ευχάριστα κάποιες ώρες. Όπως θα δείτε μάλιστα, το online gaming έχει εξελιχθεί και σε καμία περίπτωση δεν είναι μονοδιάστατο.

Αν θέλουμε να έχουμε μια γενική εικόνα για το τι ακριβώς είναι το online gaming, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται απλά για τα γνωστά σε όλους video games, τα οποία όμως μπορείτε να παίξετε μέσω κάποιου δικτύου υπολογιστών, με τη χρήση ενός υπολογιστή ή παιχνιδομηχανής. Το δίκτυο αυτό είναι συνήθως το ίδιο το Internet ή κάποια ισοδύναμη τεχνολογία (ένα τοπικό δίκτυο στο σπίτι ή την… εργασία).

Η δυναμική του online gaming αντικατοπτρίζεται στη συνολική εξάπλωση των δικτύων από τα μικρά οικιακά, στο Internet καθεαυτό και στην πρόσβαση σε αυτό. Τα online games ποικίλουν από απλές flash εφαρμογές, έως πλήρη παιχνίδια που ενσωματώνουν σύνθετα γραφικά και εικονικούς κόσμους στους οποίους “κατοικεί” ταυτόχρονα πληθώρα παικτών.

Για να συνοψίσουμε, τρία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του online gaming. Το πρώτο είναι η δυνατότητα που προσφέρει να συνδέεστε σε multiplayer παιχνίδια, παρόλο που το ίδιο ισχύει και για τα single player. Δεύτερο πλεονέκτημά τους είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών δεν απαιτεί κάποια πληρωμή. Τέλος, το τρίτο είναι η διαθεσιμότητα ευρείας ποικιλίας παιχνιδιών για όλους τους τύπους των παικτών.

Είδη του online gaming

Παιχνιδομηχανές

Οι κονσόλες τύπου Xbox 360 της Microsoft και Playstation 3 της Sony είναι ουσιαστικά υπολογιστές ειδικά σχεδιασμένοι για παιχνίδια. Αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνες τους, η καθεμιά από αυτές διαθέτει το δικό της site και τη δική της κοινότητα (Xbox Live/PlayStation Network), με εκατομμύρια παίκτες. Οι παίκτες απλά απαιτείται να έχουν την ίδια κονσόλα και παιχνίδι, καθώς και την άδεια να εισέλθουν σε ένα ήδη υπάρχον περιβάλλον παιχνιδιού.

Multiplayer gaming

Τα multiplayer παιχνίδια έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς εξελίσσεται και η τεχνολογία των υπολογιστών. Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα, τεραστίων διαστάσεων online multiplayer παιχνίδια, τα οποία καλούνται MMO ή MMOG. Αυτό που προσφέρουν είναι μια μαζική online κοινότητα, στην οποία οι παίκτες μπορούν να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν αντικείμενα απαραίτητα για το παιχνίδια και να παίξουν σε συνεργασία ή ενάντια σε άλλους παίκτες. Ίσως το πλέον γνωστό παιχνίδι του είδους (που κατά τους ειδικούς ανήκει περισσότερο στην υποκατηγορία MMORPG!), είναι το “World of Warcraft”, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι στιγμής. Για να αποκτήσετε μια αίσθηση του μεγέθους τού είδους αυτού, το παιχνίδι “Star Wars: The Old Republic” που κυκλοφόρησε το 2011, έγινε το “Fastest-Growing MMO Ever” αφότου απέκτησε ένα εκατομμύριο συνδρομητές στις τρεις πρώτες μέρες.


Να τονίσουμε βέβαια πως οι απαιτήσεις από πλευράς υπολογιστικών συστημάτων είναι αρκετά μεγάλες καθώς τα γραφικά των παιχνιδιών αυτών είναι αιχμής, ενώ από πλευράς παίκτη απαιτείται μακροχρόνια ενασχόληση και μεγάλη εμπειρία στο gaming. Μάλιστα, πολλά από αυτά χρεώνουν ένα μηνιαίο αντίτιμο για να σας προσφέρουν πρόσβαση (το WoW είναι ένα από αυτά) στο δίκτυο που θα σας βοηθήσει να βρείτε και να συνδεθείτε με άλλους παίκτες απομακρυσμένα. Ο παίκτης που αποκτά πρόσβαση σε ένα multiplayer παιχνίδι, θα πρέπει να αποδεχτεί κάποιους κανόνες, τους αποκαλούμενους End User License Agreement (EULA), ώστε να αποφευχθούν αντιπαλότητες ανάμεσα στους παίκτες, κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν την online συμπεριφορά των παικτών. Αυτοί που τους παραβιάζουν, αποκλείονται από το παιχνίδι.

Δωρεάν online gaming 

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα παιχνίδια απολύτως δωρεάν, από απλά browser games (μπορείτε να τα παίξετε στον browser σας χωρίς να τα κατεβάσετε), μέχρι και 3D παιχνίδια που διατίθενται για download. Πολλά από αυτά είναι δημιουργίες ατόμων ή μικρών εταιρειών (κάπως έτσι ξεκίνησε το Angry Birds), τα οποία τα έχουν ανεβάσει σε εξειδικευμένα online gaming sites, αλλά και σε sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Κάποια από αυτά είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για έναν παίκτη, ενώ αρκετά από αυτά μπορείτε να τα παίξετε και με άλλους παίκτες στο Internet.

Η ανάπτυξη των βασισμένων στο Web τεχνολογιών όπως Flash και Java, επιτρέπουν στα παιχνίδια αυτά να γίνουν πολύ πιο σύνθετα. Γνωστά πλέον και ως “Flash games" ή "Java games” έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Αν και στην αρχή, τα περισσότερα από αυτά είχαν περιορισμένες multiplayer δυνατότητες, αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με περιπτώσεις όπως τα “Castle of Heroes” ή το “Canaan Online show”.

Ακόμα πιο πρόσφατα τα browser games ενσωματώνουν νεότερες τεχνολογίες (π.χ. Ajax), ώστε να επιτύχουν περισσότερο σύνθετες multiplayers δυνατότητες, καθώς και το WebGL για 3D γραφικά που κάνουν χρήση του διαθέσιμου hardware χωρίς τη χρήση plugins. Τέλος, η επικινδυνότητα στα παιχνίδια αυτά είναι ελάχιστη καθώς δεν χρησιμοποιούν πολύ bandwidth, ενώ η πλειονότητά τους δεν είναι απαιτητική από πλευράς ισχύος.

Top 5 flash sites

Αφού αναλύσαμε το “γιατί” και το “πώς” του online gaming, ήρθε η στιγμή να σταθούμε και στα ίδια τα παιχνίδια, και να σας δώσουμε μια μικρή (αλλά πλούσια) γεύση τους. Το θετικό είναι πως τα browser/ flash games θα τα βρείτε συγκεντρωμένα σε τεράστιες ποσότητες και ποικιλίες στα εξειδικευμένα sites. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε ακόλουθα κάποια από τα πιο δημοφιλή και ενδιαφέροντα. 

Games.gr
Εξαιρετικό και ελληνικό gaming site, πλούσιο σε περιεχόμενο. Θα βρείτε κατανεμημένα παιχνίδια σε κατηγορίες για όλα τα γούστα. Επιπλέον, το site προσφέρει τα top παιχνίδια της Εβδομάδας ή του Μήνα, αλλά και τα πιο πρόσφατα, τα πιο δημοφιλή κ.ο.κ.

Kizi

Μοναδικής αισθητικής site, που θα τραβήξει το μάτι σας με την πρώτη φορά που θα το επισκεφτείτε. Δεν έχει την κλασική “από πάνω προς τα κάτω” κύλιση της σελίδας, με τα κλασικά εικονίδια, αλλά αντιθέτως από τα αριστερά προς τα δεξιά, το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Μπορεί να μην έχει την… τρομακτική ποσότητα παιχνιδιών άλλων sites, αλλά έχει σαφώς λιγότερες διαφημίσεις και είναι σίγουρο πως τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν μαζί του! 

Friv

Μια ακόμα ιδανική επιλογή, ιδίως για παιδιά, καθώς πρόκειται για ένα site με υπέροχη αισθητική, που θα μαγνητίσει το βλέμμα σας. Ακριβώς λόγω του ότι απευθύνεται σε παιδιά πρωτίστως, είναι ένα αρκετά ασφαλές μέρος, χωρίς περίεργες pop-up διαφημίσεις, και "τόνους" δωρεάν παιχνιδιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εκτός από τις κλασικές κατηγορίες, και τα παιχνίδια για κορίτσια (dress-up games κ.ο.κ.), τα car games και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα. 

Miniclip
Απαραίτητος σταθμός για όσους παίζουν online παιχνίδια. Τεράστια ποικιλία που περιλαμβάνει action games, sports games, puzzle games, games for girls, mobile games, iPhone games, Android games, Windows Phone, games for kids, flash games κ.ο.κ. Εφόσον μάλιστα εγγραφείτε δωρεάν, θα έχετε πρόσβαση σε high scores, δικό σας avatar, στατιστικές, βραβεία κλπ. 

Armor Games
Χιλιάδες δωρεάν παιχνίδια θα βρείτε σε αυτό το site: Παιχνίδια για παιδιά, πρόσβαση σε δωρεάν MMORPG games, online games για κορίτσια, online RPG games, online flash games κ.ο.κ. Στις διαθέσιμες κατηγορίες περιλαμβάνονται shooting games, puzzle games, war games, car games, hidden object games κλπ.

Σε καμία περίπτωση βέβαια, το online gaming δεν εξαντλείται εδώ. Τσεκάρετε και τα ακόλουθα links, με sites τουλάχιστον ισάξια με τα προηγούμενα, και καλή σας διασκέδαση!

http://www.bigfishgames.com/  
http://www.agame.com/  
http://www.gamepuma.com/  
http://www.addictinggames.com/  
http://www.gamenode.com/  
http://www.freeonlinegames.com/  



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v