Google Nexus 7: To καλύτερο στο είδος του

Το νέο επτάρι tablet της Google εντυπωσιάζει με την ποιότητα κατασκευής και τις λειτουργίες του, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρει δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στην Ελλάδα.
Google Nexus 7: To καλύτερο στο είδος του
του Χρήστου Τζώρτζη

Οι διάσταση των 7 ιντσών στα tablet, φαίνεται ότι αποκτά σιγά σιγά το δικό της κοινό και εδραιώνεται όλο και περισσότερο στην ευρύτερη κατηγορία των tablet συσκευών και τα iPad mini και Nexus 7 αναμένεται να αποτελέσουν από τις κορυφαίες συσκευές στην κατηγορία. Το Google Nexus 7 κατασκευάζεται από την Asus και για την Google αποτελεί το "όχημα" που θα μεταφέρει τις φιλοδοξίες της εταιρείας, που σχετίζονται με το περιεχόμενο και τις εφαρμογές.

Αυτό όμως που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή είναι ότι όλες οι αρετές και τα "ταλέντα" του Google Nexus 7, προς το παρόν, δεν μπορούν να ξεδιπλωθούν στην χώρα μας. Ο λόγος είναι ότι πολλές από τις υπηρεσίες της Google, που υποστηρίζονται από το Nexus 7, δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα κάτι που ευχόμαστε να αλλάξει σύντομα. Οπότε μένει να δούμε το Nexus 7 σαν μια ακόμη συσκευή Android και έτσι να την αξιολογήσουμε.

Κατά την πρώτη επαφή, το Nexus 7 γίνεται αμέσως και εύκολα "κτήμα" σου. Το πίσω κάλυμμα από μαλακό και σαγρέ υλικό και το διακριτικό του σχήμα, βοηθούν να "πατήσει" καλά στην παλάμη και διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό το χειρισμό της συσκευής, ενώ τα 340 γραμμάρια του βάρους της θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κρατήσετε τη συσκευή για αρκετή ώρα στο χέρι σας, χωρίς να αισθανθείτε ενόχληση.



Η εμπειρία χρήσης συγκαταλέγεται από την αρχή στα πλεονεκτήματά της. Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής NVIDIA Tegra 3 ανταπεξέρχεται και με το παραπάνω στις απαιτήσεις του λειτουργικού συστήματος Android 4.1 Jelly Bean. Ακόμη και αν το πιέσετε, το Nexus 7 δεν "μασάει" και ανταπεξέρχεται με άνεση στην εντολές αφής. Κολλήματα, παγώματα και προβλήματα ενεργοποίησης εφαρμογών, είναι σχεδόν άγνωστες λέξεις για τη συσκευή.

Η 7άρα οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 1280x800 pixels και είναι πολλαπλής αφής, ενώ στο μπροστά μέρος της συσκευής υπάρχει και κάμερα στα 1,2 Megapixels, με την οποία μπορείτε να φωτογραφίσετε, αλλά η κύρια χρήση της είναι μάλλον για βιντεοκλήσεις. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος φτάνει τα 16 GB, ενώ η συσκευή κυκλοφορεί και σε έκδοση με 32 GB. Ωστόσο και στις δυο εκδόσεις δεν είναι δυνατή η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω κάρτας μνήμης. Αυτό έχει σαν συνέπεια, πως αν χρειαστείτε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο τότε θα πρέπει να αναζητήσετε μια online λύση (cloud storage), όπως το Dropbox ή το Google Drive.

Στα θετικά της συσκευής περιλαμβάνεται, η ύπαρξη GPS και η θύρα Micro USB 2.0. Επίσης η υποστήριξη NFC (Near Field Communication), για όταν με το καλό έχουμε εφαρμογές της τεχνολογίας επικοινωνίας κοντινού πεδίου στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα η επικύρωση εισιτηρίων ακουμπώντας το tablet στο μηχάνημα επικύρωσης ή το check in σε αεροδρόμια κ.ά. Αξίζει επίσηγ να σημειωθεί ότι η αυτονομία της φτάνει τις 300 ώρες σε αναμονή και τις 9 ώρες σε χρήση.

Στα μειονεκτήματα της συσκευής συγκαταλέγεται το γεγονός ότι στην home page του λειτουργικού, δεν υπάρχει δυνατότητα οριζόντιας προβολής, δηλαδή η λειτουργία της αυτόματης περιστροφής, η οποία λειτουργεί άψογα σε διάφορες εφαρμογές, δεν λειτουργεί στην πρώτη σελίδα των εφαρμογών.

Δεδομένης της τιμής του Google Nexus 7 και παρόλο που όλες οι δυνατότητες που αντιστοιχούν σε υπηρεσίες της Google δεν είναι προς το παρόν ενεργοποιημένες στη χώρα μας, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η συσκευή είναι από τις απόλυτα value for money συσκευές. Το κόστος των 269 ευρώ κρίνεται λογικό για την εμπειρία χρήσης που προσφέρει το Nexus 7 και αυτό τελικά είναι και το απόφθεγμα που σου αφήνει η συσκευή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v