Remote access: Σαν στον... υπολογιστή σας

Δείτε τα διαθέσιμα προγράμματα που διατίθενται δωρεάν στο internet για να συνδεθείτε εξ' αποστάσεως από το γραφείο με τον υπολογιστή του σπιτιού σας και να έχετε διαθέσιμα τα αρχεία σας όπου κι αν είστε.
Remote access: Σαν στον... υπολογιστή σας
του Χρήστου Τζώρτζη

Ένας υπολογιστής στον χώρο εργασίας, ένας υπολογιστής στο σπίτι, και πολλή δουλειά ανάμεσά τους: Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας αναγκάζουν πολλούς να μεταφέρουν εργασία από τον υπολογιστή της δουλειάς τους στον οικιακό υπολογιστή. Όσο πιο συχνό είναι το φαινόμενο μεταφοράς εργασίας από τον έναν υπολογιστή στον άλλο, τόσο πιο σύνηθες είναι το φαινόμενο να ξεχάσουμε να μεταφέρουμε τα κατάλληλα αρχεία ή να μεταφέρουμε μη ενημερωμένα ή ελλιπή αρχεία – με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να προχωρήσει ή να παραδοθεί η εργασία που έχουμε αναλάβει.

Μηδενίζοντας τις αποστάσεις

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η online αποθήκευση. Στην ουσία είναι ένας χώρος αποθήκευσης που έχουμε πρόσβαση από οποιοδήποτε υπολογιστή "έχει" Internet. Πριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει εκτενές αφιέρωμα στην online αποθήκευση ή Cloud storage. Η λύση του Cloud storage απαιτεί στοιχειώδη προετοιμασία, ενώ έχει και περιορισμό στο διαθέσιμο online αποθηκευτικό χώρο.

Η δεύτερη λύση είναι αυτή της απομακρυσμένης πρόσβασης. Έχοντας και πάλι τηρήσει κάποιες προϋποθέσεις και εφόσον ο υπολογιστής του σπιτιού, αυτός της εργασίας ή οποιοδήποτε άλλοι υπολογιστές, συνδέονται στο Internet, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε διαδικασία απομακρυσμένης πρόσβασης.

Να αναφέρουμε εδώ ότι η λύση απομακρυσμένης πρόσβασης, εκτός από την ανάκτηση αρχείων από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση ενός ατόμου στον απομακρυσμένο υπολογιστή ή για την επίλυση προβλημάτων του απομακρυσμένου υπολογιστή, που σχετίζονται με τις λειτουργίες των Windows ή επί μέρους προγραμμάτων.

Προγράμματα απομακρυσμένη πρόσβασής

Η κατηγορία προγραμμάτων απομακρυσμένης πρόσβασης δεν είναι μια κατηγορία στους «κόλπους» της οποίας θα βρείτε δεκάδες προγράμματα διαθέσιμα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη κατηγορία προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό τα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης, ήταν ακόμη λιγότερα, αφού τα χρησιμοποιούσαν μόνο επαγγελματίες του χώρου, για την απομακρυσμένη επίλυση προβλημάτων ή άλλες εργασίες υποστήριξης εξ' αποστάσεως.

Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε αρκετά προγράμματα για να συνδεθείτε και να ελέγξετε έναν υπολογιστή που βρίσκεται μακριά σας, πολλά εκ των οποίων διατίθενται εντελώς δωρεάν. 

CrossLoop Screen Sharing

Το πρόγραμμα CrossLoop Screen Sharing διατίθεται δωρεάν. Η δωρεάν έκδοση είναι διαθέσιμη για download από το site www.crossloop.com και σας δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης από ένα PC σε ένα άλλο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν και οι χρήστες των δύο υπολογιστών που θα συμμετάσχουν στην απομακρυσμένη σύνδεση, είναι να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα CrossLoop Screen Sharing ο καθένας στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια ο ένας χρήστης ενεργοποιεί τον διαμοιρασμό, και το πρόγραμμα του δίνει ένα κωδικό πρόσβασης. Τον κωδικό πρόσβασης αυτόν, τον γνωστοποιεί στον άλλο χρήστη και έτσι ο χρήστης του δεύτερου υπολογιστή κάνει αίτημα σύνδεσης στον πρώτο. Μόλις ο πρώτος δεχτεί το αίτημα, οι δύο υπολογιστές "συνδέονται". Από εκεί και πέρα μπορεί να γίνεται ανταλλαγή αρχείων, έλεγχος ρυθμίσεων, ενεργοποίηση προγραμμάτων και άλλες εργασίες.

Το site CrossLoop διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες υπό πληρωμή, που επιτρέπουν των έλεγχο παραπάνω του ενός υπολογιστή. 

ShowMyPC 

Τo ShowMyPC είναι ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου και υποστηρίζει υπολογιστές που τρέχουν λειτουργικό σύστημα Windows, Mac ή Linux. Οι εμπορικές εκδόσεις του προγράμματος, έχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης σύνδεσης για παραπάνω από έναν υπολογιστή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης μέσω κινητού τηλεφώνου (smartphone).

Η εταιρεία που αναπτύσσει το πρόγραμμα ShowMyPC, έχει δημιουργήσει και mobile application εφαρμογή για smartphones με Android. Η δωρεάν έκδοση του προγράμματος περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως δυνατότητες διαμοιρασμού εφαρμογών, δυνατότητα μεταφοράς αρχείων μεταξύ των συνδεδεμένων κ.ά.  

MingleView 
To MingleView σας επιτρέπει να "μοιραστείτε" την οθόνη σας – και όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια εργασίας – με κάποιον άλλο υπολογιστή. Το MingleView διατίθεται δωρεάν χωρίς ωστόσο να έχει αναβαθμισμένη έκδοση η οποία να διατίθεται έναντι αμοιβής.

Μια ιδιαιτερότητα του MingleView είναι ότι δεν απαιτεί εγκατάσταση στον υπολογιστή που θα το κατεβάσετε. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε περίπτωση που ένας από τους υπολογιστές που θα συμμετάσχουν στην απομακρυσμένη σύνδεση, για παράδειγμα ο υπολογιστής εργασίας, δεν επιτρέπει στον χρήστη του να κάνει κάποια εγκατάσταση. 

TeamViewer 

Αφήσαμε για τελευταίο το TeamViewer γιατί πρόκειται για το πιο δημοφιλές και ίσως και το πιο περιεκτικό δωρεάν πρόγραμμα της κατηγορίας. Αφότου εγκατασταθεί το TeamViewer σε δυο υπολογιστές, είναι δυνατό να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στον απομακρυσμένο υπολογιστή, όπως θα γινόταν αν καθόσασταν μπροστά σε αυτό τον υπολογιστή.

Η διαδικασία που ακολουθείτε έχει ως εξής:
Ο χρήστης του υπολογιστή που θα αποκτήσει τον έλεγχο κατεβάζει και εγκαθιστά στον υπολογιστή του την πλήρη έκδοση του προγράμματος και αφότου γίνει η εγκατάσταση, καταγράφει τους κωδικούς, που θα του δώσει το πρόγραμμα. Αυτούς τους κωδικούς τους κοινοποιεί (τηλεφωνικά ή μέσω email) στον χρήστη που θέλει να ελέγξει.

Στη συνέχεια ο χρήστης του υπολογιστή που θα ελεγχθεί θα πρέπει να κάνει download το αρχείο που αντιστοιχεί στο link "Συμμετοχή στην συνεδρία απομακρυσμένου ελέγχου" και να το τρέξει στον υπολογιστή του. Εισάγει τους κωδικούς που έχει λάβει από τον πρώτο χρήστη και η σύνδεση είναι πλέον γεγονός.

 
Το TeamViewer επιτρέπει τη σύνδεση υπολογιστών με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (Windows, Mac OS και Linux), ενώ διαθέτει δωρεάν και application για smartphones (Android, iPhone/ iPad και Windows 8/Windows RT). Πολύ σημαντικό για τους Έλληνες χρήστες είναι ότι τόσο το πρόγραμμα, όσο και η ιστοσελίδα του προγράμματος υποστηρίζουν πλήρως την ελληνική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι όλη η βοήθεια και τεκμηρίωση για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, με αποτέλεσμα το TeamViewer να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αρχάριους χρήστες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την αγγλική ορολογία που σχετίζεται με την απομακρυσμένη πρόσβαση.

Αυτή η πληρότητα της τεκμηρίωσης, την οποία διαθέτει η εταιρεία που αναπτύσσει το TeamViewer, είναι ίσως και ο βασικός λόγος που το πρόγραμμα το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο. 

Τι να προσέξετε κατά την απομακρυσμένη πρόσβαση

Τα παραπάνω προγράμματα είναι ικανά να καλύψουν καθημερινές ανάγκες χρηστών στον απομακρυσμένο έλεγχο ενός υπολογιστή από έναν άλλο και μάλιστα με μηδενικό κόστος. Η απομακρυσμένη πρόσβαση είναι μια δυνατότητα που "λύνει" τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο απαιτείται προσοχή σε κάποιες πτυχές της διαδικασίας.

Το πρώτο ζήτημα που απαιτεί προσοχή είναι η ασφάλεια. Ειδικά αν μιλάμε για τον έλεγχο ενός υπολογιστή που είναι σε χώρο εργασίας, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει το αδιάβλητο της επικοινωνίας και η κοινοποίηση κωδικών πρόσβασης θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο.

Κατά δεύτερον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μεγάλες εταιρείες, που έχουν οργανωμένη υποστήριξη μηχανοργάνωσης, διαθέτουν εργαλεία ώστε να μπλοκάρουν διαδικασίες απομακρυσμένης πρόσβασης από τους χρήστες του δικτύου της εταιρείας. Για το λόγο αυτό πολλές φορές, ίσως να είναι αδύνατο να ολοκληρώσετε τη διαδικασία απομακρυσμένης σύνδεσης.

Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι οι ταχύτητες. Αυτό που έχει αναφερθεί παραπάνω ότι "ελέγχετε τον απομακρυσμένο υπολογιστή σαν να είστε μπροστά" αφορά τις δυνατότητες ελέγχου και όχι την ταχύτητα. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα πρόσβασης των υπολογιστών στο Internet και φυσικά μιλάμε για απομακρυσμένη πρόσβαση μόνο στην περίπτωση που και οι δύο υπολογιστές διαθέτουν DSL σύνδεση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v