Tech Trends 2013: Η τεχνολογία που θα βρούμε… μπροστά μας

Το 3D εξελίσσεται σε... πραγματικότητα, τα clouds κάνουν τους σκληρούς μας δίσκους να μοιάζουν απαρχαιωμένοι, ο Firefox έρχεται στις οθόνες των smartphone μας και η Microsoft αντεπιτίθεται. Όλες οι τεχνολογίες για τις οποίες θα συζητάμε τη νέα χρονιά.
Tech Trends 2013: Η τεχνολογία που θα βρούμε… μπροστά μας
του Χρήστου Τζώρτζη 

Το μόνο “αγαθό”, το οποίο μπορεί να περηφανευτεί πως είναι πραγματικά… trendy, είναι η τεχνολογία, καθώς εξελίσσεται διαρκώς, με καινοτομίες και προϊόντα που δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν.

Κάθε χρόνος φέρνει νέες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, καθώς ο διαρκής ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες τις υποχρεώνει να αναπτύσσουν νέες τάσεις ή να εξελίσσουν τις ήδη υπάρχουσες. Φυσικά, πολλές από τις υποσχέσεις μένουν απλά σχέδια, άλλες παραχωρούν τη θέση τους σε κάτι πιο εμπορικό, ενώ πολλές απλά δεν εμπνέουν τις μάζες των χρηστών, οπότε ο… χρόνος τις ξεχνά.

Συγκεντρώσαμε αυτά που αναμένουμε να αφήσουν το στίγμα τους το 2013 και σας τα παρουσιάζουμε. Στεκόμαστε σε προϊόντα και τεχνολογίες που, όπως όλα δείχνουν, θα κυριαρχήσουν ή/και θα εδραιωθούν στο 2013. 

Firefox Mobile OS

Η Google διαθέτει ένα mobile λειτουργικό σύστημα, όπως και η Apple. Γιατί ο Mozilla Firefox να υπολείπεται στον τομέα αυτό; Η εταιρεία δημιουργός του δημοφιλούς browser, η οποία τελευταία νιώθει την “ανάσα” του Google Chrome όσον αφορά τη δημοτικότητα, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το χώρο των Smartphones. Το βασικό πλεονέκτημα του project, όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες της εταιρείας, είναι πως θα υποστηρίζει πλούσιο περιεχόμενο με HTML5, ενώ η σχέση και η διαδραστικότητα με το hardware θα λάβει νέες διαστάσεις. Ένα παράδειγμα που η Mozilla ανέφερε είναι πως το λειτουργικό σύστημα θα ελέγχει την κάμερα του τηλεφώνου για εγγραφή σε slow motion ή για ταχείες επαναληπτικές λήψεις. Για να δούμε, τι θα δούμε…

Amazon Kindle Phone

Ουσιαστικά πρόκειται περί φήμης ακόμα, αν και η έγκυρη οικονομική εφημερίδα “The Wall Street Journal” δημοσίευσε πρόσφατα την είδηση επικαλούμενη έγκυρη πηγή. Η αναμενόμενη συσκευή θα διαθέτει οθόνη 5 ιντσών, παρόμοια με αυτή του Samsung Galaxy Note ή μια 4 ιντσών οθόνη παρόμοια με αυτή του φημολογούμενου iPhone 5. Σε κάθε περίπτωση, το Kindle Phone θα βρίσκεται σε απόλυτη “αρμονία” με το Kindle Fire και θα επικεντρώνει πρωτίστως στην καταναλωτική πλευρά, με custom εφαρμογές για ανάγνωση βιβλίων και παρακολούθηση βίντεο. Τα σχέδια και οι προοπτικές είναι πολλά, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι πιο συγκεκριμένο.

(Δεν υπάρχει φωτογραφία από το προϊόν, ωστόσο, σχεδιαστικά, αναμένεται να μοιάζει με το Kindle Fire.) 

Microsoft Surface Tablet Pro

Εάν αναφερόμαστε σε νέα προϊόντα και τάσεις, κανείς δεν μπορεί να αφήσει απέξω τη Microsoft. Το Surface Tablet Pro είναι λοιπόν μια ταμπλέτα που χαρακτηρίζεται εκ πρώτης από τον ιδιαίτερο σχεδιαστικό συνδυασμό καλύμματος-πληκτρολογίου. Έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, αλλά η έκδοση Pro αναμένεται εντός του 2013, και αυτό που σχεδόν σίγουρα γνωρίζουμε για το εσωτερικό της ταμπλέτας, είναι πως θα διαθέτει έναν διπύρηνο επεξεργαστή Intel i5. Τώρα, εάν αναρωτιέστε γιατί μας αφορά ένα tablet της Microsoft, απαντούμε απλά πως αυτό είναι και το μέλλον των βασισμένων στα Windows συσκευών. 

iPad Mini

Η κυκλοφορία ενός iPad αποτελεί είδηση σε κάθε περίπτωση, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση για το Mini της Apple. Μπορεί να βρίσκεται ήδη στα καταστήματα τη στιγμή που μιλάμε, αλλά ουσιαστικά θα δείξει την αντοχή του και τη δημοτικότητά του μέσα στο 2013, καθώς θα πρέπει να επιβεβαιώσει μια τάση που δείχνει την επικράτηση των tablets 7” και 8”. Απόδειξη αυτού αποτελεί ο ανταγωνισμός των Google (με το Nexus 7 tablet) και της Amazon (με το Kindle Fire).



4G και VDSL

Η ταχύτητα στο Internet είναι πάντα το ζητούμενο και οι τεχνολογίες 4G και VDSL θα έχουν την τιμητική τους. Για όσους συνδέονται ασύρματα στο Διαδίκτυο, το 4G προσφέρει βελτιώσεις στο roaming και στη διαχείριση του bandwidth σε σχέση με το 3G. Αυτό πρακτικά σημαίνει πρόσβαση σε περιεχόμενο όπου (ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια) και όποτε θέλετε, σε ανάλυση HD (ακόμα και πολλαπλά HD streams), HD video conferencing από το σπίτι σας με ελάχιστη καθυστέρηση κλπ.

Από την άλλη, οι υπηρεσίες VDSL, με ταχύτητες έως και 50 Mbps δεν χρειάζονται επεξήγηση. Ακόμα ταχύτερο Internet και downloading αρχείων, HD video streaming χωρίς διακοπές, ταχύτατο uploading, διαμοιρασμός φωτογραφιών και video, ταυτόχρονη online σύνδεση πολλών συσκευών (laptops, smartphones, tablets, παιχνιδομηχανές κλπ.), άψογη απόκριση στο online gaming κλπ.



3-D for Real

Μετά την παρουσίαση της DreamWorks πριν λίγο καιρό, όλοι πίστευαν πως θα έπρεπε να περιμένουμε ως το 2018 προτού δούμε μια πλήρη μετάβαση στο 3D, κυρίως εξαιτίας των γυαλιών active shutter που απαιτούνται και είναι ακριβά. Παρόλα αυτά, στο event της Marvel, η 3ality Digital παρουσίασε μια επαγγελματική οθόνη JVC, η οποία έκανε χρήση των κλασικών Dolby 3-D polarized γυαλιών (αυτά που μας δίνουν στο σινεμά). Με βάση αυτή την εξέλιξη, εάν τα παθητικά γυαλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, η μετάβαση θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, και το 2013 ίσως αποδειχθεί η χρονιά κλειδί. Η αλήθεια είναι πως πριν το 2018 δεν θα έχουμε στα χέρια μας οικονομικές τηλεοράσεις που δεν απαιτούν γυαλιά, αλλά μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Personal Cloud

Φαίνεται αναπόφευκτο πως το personal cloud σταδιακά θα αντικαταστήσει το PC ως αποθηκευτικός χώρος για τα προσωπικά αρχεία, πρόσβαση σε υπηρεσίες και ως επίκεντρο της ψηφιακής ζωής. Υπηρεσίες ολοένα και πιο δημοφιλείς, όπως τα Dropbox και Google Drive, θα αποτελέσουν το συνδετικό ιστό που θα ενώνει ένα δίκτυο συσκευών. Οι χρήστες θα χρησιμοποιούν το Cloud ως ένα φορητό, πάντα διαθέσιμο μέρος στο οποίο θα έχουν πρόσβαση για κάθε ψηφιακή τους ανάγκη. Ο δωρεάν (και επί πληρωμή για τους πιο απαιτητικούς) αποθηκευτικός χώρος σταδιακά θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, μέχρις ότου οι σκληροί δίσκοι στα PC μας θα θεωρούνται απαρχαιωμένοι! 

Mobile εφαρμογές και HTML5

Η αγορά για τα εργαλεία δημιουργίας εμπορικών και επαγγελματικών εφαρμογών είναι πολυσύνθετη, με εταιρείες που προσφέρουν ακόμα και πάνω από 100 εργαλεία. Όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια μάλλον δεν θα ξεχωρίσει κάποιο από αυτά τα εργαλεία, ενώ έξι αρχιτεκτονικές mobile παραμένουν δημοφιλείς. Εντούτοις, σταδιακά, αναμένεται να υπάρξει μια μετακύλιση από τις native εφαρμογές στις Web, καθώς το HTML5 θα γίνεται πιο αποτελεσματικό και άρα βασική επιλογή. Και πάλι, οι native apps δεν θα εξαφανιστούν, μιας και προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Οι κατασκευαστές θα χρειαστεί εξάλλου να αναπτύξουν νέες ικανότητες σχεδιασμού για να δημιουργήσουν mobile εφαρμογές touch-optimized, που θα λειτουργούν σε μια γκάμα συσκευών απολύτως συγχρονισμένων μεταξύ τους.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v