PC για (πολύ) αρχάριους: Έξι λειτουργίες που πρέπει να γνωρίζετε

Από το να στείλετε (με επιτυχία) ένα email, μέχρι να ανασυγκροτήσετε τον σκληρό σας δίσκο και να συνδεθείτε σε ένα ασύρματο δίκτυο, ιδού έξι λειτουργίες του υπολογιστή σας που θα πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε πώς θα φέρετε εις πέρας.
PC για (πολύ) αρχάριους: Έξι λειτουργίες που πρέπει να γνωρίζετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μερικές φορές ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, μας φαίνονται… βουνό, πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν να κάνουν με τον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν λοιπόν, δεν έχετε ιδέα από τεχνολογία, όμως θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να χειριστείτε αξιοπρεπώς έναν υπολογιστή, ακολουθούν έξι βασικές λειτουργίες τις οποίες – επιτέλους – οφείλετε να μάθετε.

Αποστολή email: Η… μάστιγα του 21ου αιώνα. Τι να κάνουμε όμως που είναι απαραίτητα για την επικοινωνία σε αρκετές περιπτώσεις; Για να στείλετε email ανοίξτε το σχετικό πρόγραμμα (π.χ. Outlook) ή ιστοσελίδα (Hotmail, Gmail, Yahoo κτλ.) και κάντε κλικ στην επιλογή "νέο μήνυμα" στο μενού στην κορυφή της σελίδας. Στο πεδίο "Προς:" συμπληρώστε τη διεύθυνση email του παραλήπτη του μηνύματος, στο πεδίο "Cc:" εισάγετε τις διευθύνσεις των χρηστών στους οποίους θέλετε να αποσταλεί ένα αντίγραφο του email και στο πεδίο "Bcc:" εισάγετε τις διευθύνσεις των χρηστών στους οποίους θέλετε να αποσταλεί ένα αντίγραφο του email, αλλά να παραμείνουν "αόρατοι" στους άλλους παραλήπτες. Ύστερα, συμπληρώστε τον τίτλο και το κείμενο του email στα αντίστοιχα πεδία και όταν ολοκληρώσετε τη συγγραφή του μηνύματος, κάντε κλικ στο κουμπί "αποστολή" για να ολοκληρώσετε την αποστολή.

Δείτε το βίντεο για το πώς θα στείλετε email με το Outlook:





Shortcuts (Συντομεύσεις): Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα, αν είχατε όλα τα προγράμματα / φακέλους που χρειάζεστε στην επιφάνεια εργασίας; Πόσο χρόνο θα γλιτώνατε αντί να τα ψάχνετε από το μενού της «Έναρξης»; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι «πολύ». Για να φτιάξετε μια συντόμευση ενός οποιουδήποτε προγράμματος, αρχείου, άλμπουμ μουσικής κτλ. στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ πάνω στο εκάστοτε πρόγραμμα και επιλέξετε Αποστολή προς/ send to > Επιφάνεια Εργασίας.

Οι συντομεύσεις δεν αφορούν μόνο προγράμματα ή φακέλους. Υπάρχουν δεκάδες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο που θα σας «λύσουν» τα χέρια. Δείτε τις βασικότερες σε παλαιότερο άρθρο.

Μεταφορά αρχείων σε USB: Ένα αφαιρούμενο μέσο αποθήκευσης όπως ο εξωτερικός σκληρός δίσκος ή μια Flash μνήμη είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να μεταφέρετε οποιοδήποτε αρχείο από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο ή απλά για να «ξελαφρώσετε» τον υπολογιστή σας. Για να μεταφέρετε ένα αρχείο σε μια συσκευή USB, βάλτε τη συσκευή σε κάποια από τις ελεύθερες θύρες USB του υπολογιστή σας και περιμένετε τα windows να εγκαταστήσουν το λογισμικό της συσκευής (γίνεται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο που θέλετε να μεταφέρετε και βάλτε τον κέρσορα πάνω στο «Αποστολή προς/ send to». Στο παραθυράκι που θα ανοίξει κάντε κλικ στο όνομα του εξωτερικού δίσκου ή flash συσκευής (συνήθως είναι στο τέλος) και αμέσως θα δείτε ένα νέο παράθυρο με το πόση ώρα απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύνδεση σε ασύρματο δίκτυο (wireless): Για να συνδεθείτε σε ένα ασύρματο δίκτυο, κάνετε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο που βρίσκεται κάτω δεξιά στην οθόνη του υπολογιστή σας, αυτό με τις δυο οθονίτσες και τις καμπυλωτές γραμμές, και επιλέγετε "Προβολή Διαθέσιμων Ασύρματων Δικτύων" ή "View Available Wireless Networks". Αφού το κάνετε αυτό θα ανοίξει ένα παράθυρο, στο οποίο φαίνονται όλα τα ασύρματα δίκτυα που "πιάνει" η κάρτα δικτύου. Κάνετε κλικ επάνω στο δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε και πατάτε το κουμπί "Σύνδεση" ή "Connect" που βρίσκεται κάτω δεξιά στο παράθυρο. Στην περίπτωση που το δίκτυο είναι κλειδωμένο με κωδικό, θα ανοίξει ένα μικρό παραθυράκι που θα σας ζητάει τον κωδικό αυτό. Γράψτε τον κωδικό και περιμένετε να συνδεθείτε. Αφού συνδεθείτε, είμαστε πλέον έτοιμοι να μπείτε στο internet.

Αναζήτηση (Search): Ψάχνετε μια φωτογραφία, ένα τραγούδι ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο, φάκελο η πρόγραμμα το οποίο είστε σίγουροι ότι βρίσκεται στον υπολογιστή σας όμως δεν ξέρετε που. Η αναζήτηση των Windows είναι ένα εξαιρετικά εύκολο και χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις που τα έχετε… χαμένα. Στα Windows XP, κάντε κλικ στην Έναρξη/Start και στο μενού που θα ανοίξει επιλέξτε Αναζήτηση/Search. Στο παράθυρο που θα ανοίξει μπορείτε να φιλτράρετε την αναζήτησή σας ώστε να περιλαμβάνει φωτογραφίες, μουσική ή βίντεο, έγγραφα, αρχεία ή όλα τα αρχεία και τους φακέλους ανεξαιρέτως. Στα Windows 7, ξεκινήστε να πληκτρολογείτε το όνομα που ψάχνετε στο πλαίσιο αναζήτησης του μενού "Έναρξη" και αμέσως θα δείτε στον υπολογιστή σας μια λίστα συναφών αρχείων.

Defragment (ανασυγκρότηση): Όταν ένα αρχείο "καταγράφεται" στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, είναι πιθανό να μην είναι ενιαίο, αλλά να είναι "σπασμένο" σε διάφορα μικρότερα κομμάτια, τα οποία όμως είναι διάσπαρτα. Έτσι, όταν χρειαστούμε το αρχείο, η «κεφαλή» του δίσκου αναγκάζεται να μετακινείται σε διάφορα σημεία για να το διαβάσει, καθυστερώντας τη λειτουργία του υπολογιστή. Για να κάνετε defragment σε Windows XP πηγαίνετε Start/Εναρξη > All Programs/Όλα τα προγράμματα > Accessories/Βοηθήματα > System Tools/Εργαλεία Συστήματος > Disk Defragment /Ανασυγκρότηση δίσκου. Στα Vista και τα Windows 7, το defragment γίνεται αυτόματα σε προγραμματισμένη χρονική στιγμή, αλλά μπορείτε αν θέλετε να το κάνετε χειροκίνητα, όπως ακριβώς και στα Windows XP. Άναλογα με την χρήση που κάνετε στον υπολογιστή σας, το defragment θα πρέπει να γίνεται ανά τρεις έως έξι μήνες.  

Δείτε το αναλυτικό βίντεο για ΧΡ:



Και για Windows 7 εδώ:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v