Cloud storage: Τα αρχεία σας στο… σύννεφο

Το Internet μαζεύει… συννεφάκια και εμείς μαθαίνουμε τα πάντα για την online αποθήκευση δεδομένων εν ονόματι cloud storage. Τα πλεονεκτήματα, οι διαθέσιμες υπηρεσίες, τα υπέρ και τα κατά τους.
Cloud storage: Τα αρχεία σας στο… σύννεφο
Η αποθήκευση δεδομένων και προσωπικών αρχείων αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας είτε πρόκειται για τον απλό χρήστη είτε για επιχειρήσεις. Τελευταία, η online αποθήκευση δεδομένων (cloud storage) αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, με ολοένα και περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.

Τι είναι το cloud storage;

Η ιδέα είναι απλή, λειτουργική και επιτρέπει ουσιαστικά στον χρήστη να ανεβάζει (upload) τα αρχεία του στο Internet, και ακόλουθα να αποκτά πρόσβαση σε αυτά μέσα από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή, tablet, smartphone ή γενικά δικτυακή συσκευή, απλά με τη χρήση ενός password.

Οι εταιρείες που προσφέρουν τον αποθηκευτικό χώρο στους servers τους (hosting), ουσιαστικά τον δανείζουν επί πληρωμή στους χρήστες. Συνήθως προσφέρεται κάποιο καταρχήν δωρεάν ποσό της τάξεως των λίγων GBs και ακόλουθα η χρέωση γίνεται ανάλογα με τον όγκο των GB.

Πλεονεκτήματα του cloud storage

Το βασικό πλεονέκτημα του cloud storage είναι καταρχάς το μειωμένο κόστος, καθώς μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας και να τα μοιραστείτε με όσους επιθυμείτε, χωρίς να γεμίζετε σκληρούς δίσκους που μόνο τοπικά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Αφετέρου, θα έχετε στη διάθεσή σας την ασφάλεια που προσφέρει μια μεγάλη και αξιόπιστη εταιρεία για τα πολύτιμα δεδομένα σας, δίχως να ανησυχείτε κατά πόσον το anti-virus software ή το firewall που διαθέτετε στο PC σας θα είναι επαρκές για την προστασία τους. Παράλληλα, θα έχετε ένα backup εκτός του σπιτιού ή της επιχείρησής σας, μιας και οι υπηρεσίες αυτές διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες αυτόματου backup.

Περαιτέρω, ο online αποθηκευτικός χώρος αποδεικνύεται η πιο ευέλικτη λύση στην περίπτωση των smartphones και tablets, όπου η φορητότητα αποτελεί το βασικό ζητούμενο και η πρόσβαση σε αρχεία multimedia κ.ο.κ. δεν θα απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο από τη συσκευή σας, καθώς όλα θα είναι διαθέσιμα στο… σύννεφο.

Υπηρεσίες cloud storage

Θα ξεκινήσουμε διαφοροποιώντας καταρχάς τις εν λόγω υπηρεσίες από αυτές του file sharing, αν και βασίζονται στην ίδια τεχνολογία. Οι τελευταίες, χρησιμοποιούν τις file hosting υπηρεσίες για να προσφέρουν πρόσβαση στο συνήθως παράνομο -από πλευράς πνευματικών δικαιωμάτων- περιεχόμενό τους επί πληρωμή (αγορά ενός premium λογαριασμού). Ακόλουθα, οι κάτοχοι ενός premium λογαριασμού μπορούν να ανεβάζουν και να μοιράζονται μουσική, ταινίες κ.ο.κ. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των Dropbox και Google Drive π.χ., μιας και κάτι που θα ανεβάσει ένας χρήστης δεν θα απευθύνεται σε όλους, παρά μόνο στην "ομάδα" του (όσους έχει κάνει share). Εξάλλου, η χωρητικότητά τους δεν είναι αρκετή για αρχεία δεκάδων GBs.

Όσον αφορά στα κλασικά online storage sites (Adrive, FlipDrive και το SkyDrive της Microsoft), ουσιαστικά δεν διαφοροποιούνται στη λογική και σε όσα προσφέρουν, με κάποιες μικρές διαφορές στην ευελιξία που προσφέρει ο client που θα πρέπει να κατεβάσετε για να χρησιμοποιήσετε τα Dropbox και Google Drive.

Dropbox

Το Dropbox είναι μια εξαιρετική υπηρεσία file hosting που προσφέρει cloud storage, συγχρονισμό αρχείων και ένα εξειδικευμένο client πρόγραμμα. Το Dropbox ουσιαστικά λειτουργεί βάσει του μοντέλου Freemium, το οποίο συνεπάγεται πως προσφέρει δωρεάν τα αρχικά 2GB και ακόλουθα για τις χωρητικότητες των 50GB και 100GB θα πρέπει να πληρώσετε 10$ και 20$ αντίστοιχα ανά μήνα. Να τονίσω πως η υπηρεσία είναι συμβατή με Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, και BlackBerry OS, και φυσικά με όλους τους web browsers.

Δημιουργήστε έναν δωρεάν λογαριασμό στην υπηρεσία και κατεβάστε τον client μέσα από τη σελίδα https://www.dropbox.com /. Με την εγκατάσταση του Dropbox στο PC σας, θα παρατηρήσετε πως θα δημιουργηθεί ένας φάκελος με το όνομα της εφαρμογής τοπικά. Στον φάκελο αυτό μπορείτε να μεταφέρετε όποιο αρχείο επιθυμείτε να μοιραστείτε με τους άλλους χρήστες της ομάδας σας ή με τον εαυτό σας. Ναι μεν ο φάκελος Dropbox διατηρεί τοπικά τα αρχεία αυτά, αλλά εφόσον εγκαταστήσετε τον client σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, τα αρχεία σας καθίστανται αυτόματα διαθέσιμα παντού.

Προαπαιτούμενο βέβαια, είναι η σύνδεση στο Internet και φυσικά ή χρήση του ίδιου email και password και στους δύο υπολογιστές. Ακόλουθα, γίνεται συγχρονισμός ανάμεσα στις συσκευές και οποιοδήποτε αλλαγή και εάν γίνει σε κάποιο αρχείο, αυτόματα ενημερώνεται και το άλλο. Αυτό συνεπάγεται πως ακόμα και σε διαφορετικά σημεία του κόσμου να βρίσκονται οι χρήστες, η ανταλλαγή και ο διαμοιρασμός δεδομένων γίνεται εύκολα και με ασφάλεια. Αυτονόητο είναι πως η ταχύτητα αποστολής και λήψης δεδομένων εξαρτάται απολύτως από τη γραμμή Internet του χρήστη, ενώ σε περίπτωση που διακοπεί η σύνδεση, διακόπτεται και η διαδικασία, η οποία συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε (resume).



Μετά το upload από τη μία συσκευή, ακολουθεί το download από την άλλη ή τις άλλες (ανάλογα με πόσους έχει γίνει share). Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το download, τότε αυτόματα διαγράφονται τα αρχεία από τον φάκελο του Dropbox του χρήστη που τα ανέβασε. Μια ακόμα δικλείδα ασφαλείας αποτελεί το γεγονός πως τα αρχεία του χρήστη αποθηκεύονται και στη σελίδα του Dropbox, ώστε ακόμα και εάν χαθούν τοπικά, να μπορούν να ανακτηθούν από εκεί.

Τέλος, η υπηρεσία προσφέρει τα κατάλληλα Apps για iPhone, iPad και Android, ώστε να επεξεργάζεστε τα αρχεία σας από το τηλέφωνό σας, να τα έχετε πάντα κοντά σας, να ανεβάζετε εύκολα φωτογραφίες και βίντεο στο Dropbox και να τα μοιράζεστε με τους οικείους σας.

Google Drive



Το Google Drive αποτελεί την ανταγωνιστική λύση στο Dropbox και ουσιαστικά βασίζεται στην ίδια λογική. Αποτελεί μια προέκταση των Google Docs, επιτρέποντας στους χρήστες να αποθηκεύουν όλους τους τύπους των αρχείων στους servers της Google. Η υπηρεσία προσφέρει 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, ενώ θα μπορείτε να αναβαθμίσετε σε 25GB ($2,49/μήνα), σε 100GB ($4.99/μήνα) ή σε 1TB ($49.99/μήνα). Παράλληλα, η αναβάθμιση αυτή θα ανεβάσει και τη χωρητικότητα στο Gmail σας στα 25GB. Επί του παρόντος, το Google Drive είναι διαθέσιμο για τα PC, Mac και Android, ενώ διατίθεται και για iPhone και iPad (δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για Linux).

Αρχικά θα πρέπει να εγγραφείτε στην υπηρεσία, μέσα από τη σελίδα https://drive.google.com/start  και ακόλουθα να κατεβάσετε τον client τοπικά. Ακόλουθα, θα μπορείτε να δημιουργήσετε νέα έγγραφα, spreadsheets κ.ο.κ., να τα μοιραστείτε και να παρακολουθείτε ταυτόχρονα με τους άλλους τις όποιες αλλαγές. Κατά τον ίδιο τρόπο, όσα βίντεο και φωτογραφίες ανεβάσετε στο Google Drive μεταφορτώνονται άμεσα στο Google+, ώστε ακόλουθα να μπορείτε να τα μοιραστείτε με τους κύκλους σας με ένα μόνο κλικ, σε πραγματικό χρόνο. Απλά θα πρέπει να στείλετε ένα link από το Google Drive στο Gmail, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στο ίδιο αρχείο αλλά και στην ίδια έκδοση. Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιοι θα μπορούν να δουν, να επεξεργαστούν και να σχολιάσουν το περιεχόμενο.

Το Google Drive προσφέρει τη δυνατότητα να τρέξετε περί τους 30 τύπους αρχείων απευθείας (βίντεο HD, Adobe Illustrator, Photoshop κ.ο.κ.) στο πρόγραμμα. Βασικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας αποτελεί η εξαιρετική δυνατότητα αναζήτησης περιεχομένου βάσει λέξης-κλειδιού και φιλτράρισμα βάσει τύπου αρχείου, κατόχου κ.λπ., το οποίο προσφέρει ακόμα γρηγορότερη πρόσβαση στα αρχεία σας. Το Google Drive έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει αντικείμενα στις φωτογραφίες σας καθώς και κείμενο σε έγγραφα που έχετε σκανάρει.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που επιχειρεί η Google και αποτελεί και το βασικό ατού της είναι η διαδικασία ενοποίησης των ήδη υπαρχουσών και δημοφιλέστατων υπηρεσιών της, επεκτείνοντάς τις με το Google Drive (πλήρης σύνδεση με το Google+), προσφέροντας στο χρήστη ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών.

iCloud

Τέλος, το iCloud αποτελεί την cloud υπηρεσία της Apple, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δεδομένα και αρχεία στους servers της, οπότε να μπορούν ακόλουθα να αποσταλούν σε όλες τις συσκευές. Απλά θα πρέπει να εγγραφείτε με την Apple ID σας, ενώ απαιτείται μια συσκευή που τρέχει iOS 5.x ή ένα Mac με Lion OS. Αντίστοιχα, ο συγχρονισμός με ένα PC απαιτεί Windows 7 ή Vista. Ο κάθε λογαριασμός προσφέρει 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου για τους κατόχους συσκευών iOS και Mac, ενώ κάθε φορά που εγγράφετε μια νέα συσκευή, μπορείτε να κατεβάσετε από τους servers του iTunes όλο το προηγούμενα αγορασμένο περιεχόμενο από αυτό, καθώς και όλο το περιεχόμενο από τους servers του iCloud.

Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύσουν μουσική, φωτογραφίες, εφαρμογές, έγγραφα, υπενθυμίσεις, backup, σημειώσεις, iBooks, επαφές κ.ο.κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v