Tablet PCs: Όσα θέλετε να ξέρετε

Γιατί μιλάει όλος ο κόσμος για τα tablet PCs; Τι διάσταση να διαλέξω; Μπορώ να το χρησιμοποιώ και ως τηλέφωνο; Τι διαφορά θα έχει από ένα smartphone; Όσα θέλετε να μάθετε για τα tablets... και λίγα παραπάνω.
Tablet PCs: Όσα θέλετε να ξέρετε
του Χρήστου Τζώρτζη 

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο iPad, η κατηγορία των tablet υπολογιστών άλλαξε άρδην και ανεπιστρεπτί. Τα tablets είναι κατηγορία υπολογιστών, που υπάρχει πολύ καιρό πριν, ωστόσο παρέμεναν στην αφάνεια, καθώς απευθύνονταν σε πολύ περιορισμένο κοινό και κάλυπταν εξειδικευμένες ανάγκες.

Αυτή τη στιγμή η αγορά των tablets είναι σε διαρκή άνθιση, καταγράφοντας μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές συσκευών τεχνολογίας έχουν εμπλακεί, άλλος λίγο άλλος πολύ, στην κατηγορία και έχουν να παρουσιάσουν διευρυμένο portfolio προϊόντων. Μετά το μεγάλο μπουμ του πρώτου iPad, η Apple εξακολουθεί και κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία, έχοντας ωστόσο σαν αιχμή του δόρατος πλέον το iPad2.

Η είσοδος πολλών "παιχτών" στα tablets έχει μετατρέψει τα tablet σε μια άκρως ανταγωνιστική κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων, που απευθύνονται σε διαφορετικά προφίλ χρηστών και σε διαφορετικά πορτοφόλια.
 


Για να κατανοήσετε την υπόσταση της αγοράς των tablet, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι σε ότι αφορά το λειτουργικό σύστημα σε tablet υπολογιστές, εμπλέκονται εταιρείες όπως η Apple (iOS), η Google (Android) και η Microsoft (Windows). Σε ό,τι αφορά το hardware, τις συσκευές δηλαδή, στην κατηγορία έχουν λανσάρει μοντέλα εταιρίες όπως, η Acer, η Apple, η Asus, η Creative, η Dell, η HP, η HTC, η Huawei, η Lenovo, η LG, η Motorola, η Samsung, η ZTE αλλά και ελληνικά brand όπως είναι το Crypto της ομώνυμης εταιρείας και το Turbo-X του Πλαισίου.

Επιλέγοντας tablet

Ένα θεμελιώδες ερώτημα για την επιλογή tablet υπολογιστή είναι η διάσταση της οθόνης. Από τη στιγμή που το iPad "έσυρε το χορό" είναι μοιραίο η διάσταση της οθόνης του (9,7 ίντσες) να αποτελέσει κάτι σαν σημείο αναφοράς. Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η πιο "ισχυρή" κατηγορία των tablets είναι αυτή με διάσταση οθόνης τις 10 ίντσες, ωστόσο το "μπλοκ" των 10ιντσων tablet "έσπασε" πριν ένα χρόνο με το λανσάρισμα tablet με διάσταση οθόνης τις 7 ίντσες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ελεγχόμενη τάση να παρουσιαστούν συσκευές και σε άλλες διαστάσεις, οπότε και έχουμε μοντέλα με διάσταση οθόνης τις 5 και τις 8,9 ίντσες.
 


Πέρα από τη διάσταση της οθόνης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητά της. Μην ξεχνάτε ότι στην περίπτωση των tablet υπολογιστών η οθόνη είναι ταυτόχρονα μέσο, εισόδου και εξόδου. Άρα για την οθόνη ενός tablet δεν μας αφορά μόνο η απεικόνιση και η προβολή αλλά και ο τρόπος που δέχεται εντολές από τα δάχτυλα του χρήστη. Ένας γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι στα πιο φθηνά μοντέλα θα βρούμε resistive οθόνες, οι οποίες δεν υποστηρίζουν multitouch και απαιτούν περισσότερη πίεση από το δάχτυλο για να λάβουν εντολή. Από την άλλη, τα καλύτερα και πιο ακριβά μοντέλα διαθέτουν capacitive οθόνες, οι οποίες υποστηρίζουν multitouch –υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να διαχειριστούν έως 10 σημεία επαφής. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των capacitive οθονών είναι ότι αντιδρούν άμεσα στο κάθε άγγιγμα του χρήστη, ενώ κατά κανόνα διαθέτουν και ποιοτικότερη προβολή σε σχέση με τις προβολές των resistive οθονών.

Τα 10άρια

Η κατηγορία με τις οθόνες μεγάλων διαστάσεων, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία μοντέλων καθώς είναι η κατηγορία που "εμπλέκονται" όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές. Η διάσταση της 10άρας οθόνης επιτρέπει αναλύσεις 1280x800 pixels που σημαίνει ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα προβολής σελίδων στο Internet, σε εφαρμογές ή παιχνίδια. Η διάσταση των 10 ιντσών είναι "χορταστική" αρκεί η διάσταση αυτή να υποστηρίζεται και από την εφαρμογή. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές εφαρμογές για Android που στη ανάλυση 1280x800 pixels είναι προβληματικές. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που διορθώνεται με το χρόνο και με την έντονη τάση ανάπτυξης εφαρμογών για tablet PCs. Το σίγουρο είναι ότι, όσο η χρήση ενός 10άρη tablet σχετίζεται με το Internet, τόσο πιο απολαυστική γίνεται.



Το αντίτιμο ενός tablet με οθόνη 10 ιντσών είναι, μοιραία, το βάρος της συσκευής. Τα πιο ελαφριά 10άρια tablet ζυγίζουν πάνω από μισό κιλό, ενώ τα πιο βαριά μοντέλα αγγίζουν σχεδόν το κιλό. Αν το βάρος αυτό σας φαίνεται αμελητέο, σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι χρήστες κρατούν τη συσκευή με το αριστερό (και πιο ασθενές) χέρι και τον χειρισμό τον κάνουν με το δεξί.

Τα 7άρια

Η επιλογή ενός tablet με διάσταση οθόνης 7 ιντσών μπορεί να γίνει για πρακτικούς ή οικονομικούς λόγους. Αν οι λόγοι να επιλέξετε ένα tablet 7 ιντσών είναι οικονομικοί, τότε ίσως τα παρακάτω να αποκτούν εγκυκλοπαιδικό και μόνο χαρακτήρα. Αν ωστόσο ο λόγος επιλογής ενός 7ιντσου tablet είναι η λειτουργικότητά του, οφείλετε να συνυπολογίσετε όσα αναφέρονται παρακάτω.

Τα 7άρια tablet υποστηρίζουν συνήθως ανάλυση οθόνης 1024x600 pixels αν και υπάρχουν και μοντέλα που υποστηρίζουν χαμηλότερη (800x480 pixels). Η ανάλυση της οθόνης είναι και το βασικό προβληματικό στοιχείο των tablet 7 ιντσών, καθώς σχετίζεται άρρηκτα με την προβολή στο Internet. Στα περισσότερα 7άρια προβάλλεται η mobile εκδοχής ενός site –η εκδοχή δηλαδή που βλέπετε και από ένα smartphone και είναι πολλές φορές αντιλειτουργική. Παρ' όλο που μπορείτε σε κάθε site να μεταβείτε από την mobile εκδοχή, στην κλασική, αυτό δεν σημαίνει ότι στη διάσταση των 7 ιντσών θα μπορέσετε να δείτε το site εύκολα, χωρίς να αναγκαστείτε σε zoom in/out σε διάφορα σημεία.

Βασικό πλεονέκτημα ενός tablet 7 ιντσών είναι το βάρος και η διάσταση της συσκευής. Ο μέσος όρος βάρους των συσκευών είναι κάτω από τα 400 γραμμάρια, ενώ όσον αφορά το μέγεθος μοιάζουν με… τεράστια smartphones. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το κρατήσετε περισσότερη ώρα στο χέρι σας, ενώ χρειάζεστε μικρότερο χώρο για να το αποθηκεύσετε –χωρά ακόμη και στην εσωτερική τσέπη ενός παλτού.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο ορισμένων συσκευών tablet, είναι το γεγονός ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σαν κινητό τηλέφωνο. Βεβαίως αν επιλέξετε να κάνετε το tablet smartphone, τότε καλό είναι να κάνετε χρήση ενός hands free, γιατί αν επιχειρήσετε να βάλετε στο αυτί για να μιλήσετε ένα 7άρη tablet, είναι βέβαιο ότι θα επικεντρώσετε πολλά απορημένα βλέμματα.

Out of box… διαστάσεις

Προς το παρόν, εκτός των πλαισίων των παραπάνω διαστάσεων (+/-1 ίντσα) κινούνται πολύ λίγες συσκευές, οι οποίες τελικά επιβεβαιώνουν και τον κανόνα. Η Samsung επεχείρησε λίγο καιρό πριν να "σπάσει" το λόμπυ των 7ιντσων tablet, παρουσιάζοντας συσκευή στις 5 ίντσες και με ανάλυση οθόνης τα 800 x 480 pixels. Μια ακόμη "εναλλακτικής" διάστασης πρόταση, έρχεται από την LG η οποία λανσάρει συσκευή με οθόνη 8,9 ίντσες και ανάλυση οθόνης 1280 x 768.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v