Galaxy Tab: Το tablet που ήρθε για να μείνει

Συνδυάζοντας ιδανικά ένα ισχυρό tablet κι ένα smartphone, το ολοκαίνουριο επίτευγμα της Samsung, και βασικός αντίπαλος του iPad, ήρθε για να μείνει. Δείτε όσα μάθαμε εξετάζοντάς το.
Galaxy Tab: Το tablet που ήρθε για να μείνει
του Πάρη Καπράλου

Όλες οι συσκευές που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες -στις μέρες της δόξας τους- διεκδικούν για τον εαυτό τους τον τίτλο της καινοτομίας, συνήθως χωρίς αντίκρισμα. Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις είναι το Galaxy Tab της Samsung που σηματοδοτεί μία νέα κατηγορία mobile συσκευών...

Η νέα συσκευή δεν είναι προϊόν τεχνολογίας, αλλά μυαλού, και αυτό την κάνει να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. Κι αν σε διεθνή τεχνολογικά forums στο διαδίκτυο κάποιοι γκρινιάζουν θεωρώντας καλύτερο το iPad επειδή έχει -λέει- μεγαλύτερη διαγώνιο οθόνης, η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο χρήστης της συσκευής 7'' μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εν ανάγκη με το ένα χέρι για να στείλει π.χ. ένα μήνυμα, ενώ στις 9.7'' του iPad θα χρειαστεί να τη κρατά και με τα δύο, ή να την ακουμπήσει απαραίτητα σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο, γεγονός που κάνει την ανταγωνιστική λύση της Apple, σαφώς λιγότερο ελκυστική ως κινητό τηλέφωνο.

Το Galaxy Tab της Samsung κάνει αυτό ακριβώς που υποσχόταν ότι έκανε προ μερικών μηνών το iPad: συνδυάζει με ιδανικό τρόπο τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού tablet με τις δυνατότητες ενός κινητού τηλεφώνου τρίτης γενιάς. Το νέο tablet βασίζεται στην πλατφόρμα Android 2.2 (Froyo) και διαθέτει 3G συνδεσιμότητα, WiFi (802.11 n) αλλά και HSDPA και Bluetooth 3.0 για να είστε πάντα σε επαφή.

Χάρη στον γρήγορο web browser είστε σε θέση να απολαύσετε πλήρη περιήγηση στο internet με υποστήριξη HTML 5 και Adobe Flash 10.1, ενώ πέρα από άνετο σερφάρισμα η οθόνη αφής των 7 ιντσών είναι ιδανική για να διαβάσετε ebooks ή να παρακολουθήσετε HD video, όπου κι αν βρίσκεστε. Πάνω από την οθόνη βρίσκεται μία κάμερα 1.3Mpixels για βιντεοκλήσεις και μία ακόμη στο πίσω μέρος με ανάλυση 3 Mpixel, αυτόματη εστίαση και φλας, για χρήση ως βιντεοκάμερα και φωτογραφική μηχανή.

Τεχνολογικά μιλώντας, η συσκευή αν και δεν είναι ένα τεχνολογικό θαύμα, έχει αξιοπρόσεκτες επιλογές: o επεξεργαστής Cortex A8 1.0 GHz παρέχει όλη την δύναμη που χρειάζεστε για πλήρες περιβάλλον multitasking, η εσωτερική μνήμη των 16GB θα σας δυσκολέψει αρκετά να τη γεμίσετε -αλλά αν το κάνετε μπορείτε να την επεκτείνετε κατά 8 GB με τη χρήση καρτών microSD. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η επαναφορτιζόμενη μπαταρία των 4000mAh “χαρίζει εντυπωσιακή αυτονομία με δυνατότητα προβολής ταινιών έως και 7 ώρες”, γεγονός που δεν μπορεί μάλλον να υπερκεράσει την υπόσχεση της ιδίας για 7 ημέρες αναμονής.

Βεβαίως είναι άδικο να μιλήσουμε για χρόνους αναμονής και συνομιλίας σε μία συσκευή με τόσες δυνατότητες, καθώς αυτή τεχνολογικά / κατασκευαστικά δεν είναι ακριβώς ένα κινητό τηλέφωνο (οι υπόλοιπες λειτουργίες της είναι εξαιρετικά πιο ενεργοβόρες). Το λειτουργικό σύστημα Αndroid 2.2 (Froyo) υπόσχεται τα καλύτερα, ενώ οι δυνατότητες WiFi και HSDPA θα φροντίσουν να είστε πάντα συνδεδεμένοι.

Σε επίπεδο χρήσης η συσκευή διαθέτει όπως προείπαμε μία οθόνη 7" TFT (600x1024) με αισθητήρα αυτόματης περιστροφής για άνετη ανάγνωση ebook και ευέλικτο σερφάρισμα στο internet, με γρήγορο web browser, υποστήριξη HTML 5 και Αdobe Flash, δηλαδή πλήρεις δυνατότητες σα να βρισκόσασταν στον υπολογιστή σας και χωρίς τους περιορισμούς ανταγωνιστικών λύσεων που υποστηρίζουν μονάχα τις διαδικτυακές εφαρμογές των δικών τους συνεργατών.

Παράλληλα, η κατασκευάστρια έχει λάβει ειδική μέριμνα ώστε οι ενσωματούμενες υπηρεσίες του Google να δουλεύουν σαν αναπόσπαστο κομμάτι των εφαρμογών της συσκευής: Αναζήτηση (Google Search), Χάρτες (Google Maps), Gmail, YouTube, ενώ επιπλέον την έχει εξοπλίσει με GPS (με aGPS υποστήριξη και ψηφιακή πυξίδα), και ειδικό λογισμικό που εξασφαλίζει όχι μόνο την προβολή, αλλά και την άνετη επεξεργασία αρχείων του MS Οffice.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευή ζυγίζει μόλις 380 γραμ., έχει διαστάσεις 19 Χ 12 Χ 1,2 εκατοστά και συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση κατασκευαστή. Η τελική ενδεικτική τιμή (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) βρίσκεται στα 690 ευρώ, κι είναι ίσως ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας για την άμεση αγορά του, χωρίς βέβαια να υποννοώ στο ελάχιστο ότι δεν αξίζει τα χρήματα αυτά. Εντούτοις, δεδομένου ότι η Vodafone διαθέτει στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη συσκευή, ίσως θα μπορούσατε να συνδυάσετε την αγορά της με κάποιο πακέτο προσφοράς της εταιρείας και να την προμηθευτείτε με λιγότερο του μισού κόστος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v