PlayBook: Τα πάντα για το πολυαναμενόμενο BlackBerry tablet

Η RIM ανακοίνωσε την Δευτέρα την έλευση του δικού της tablet PC, φέρνοντας στο φως τις πρώτες πληροφορίες για το προϊόν που φτιάχτηκε για να χτυπήσει το iPad. Μπορεί να τα καταφέρει;
PlayBook: Τα πάντα για το πολυαναμενόμενο BlackBerry tablet
Η καναδική φίρμα Research In Motion παρουσίασε την Δευτέρα τα πρώτα στοιχεία για το tablet PC που «μαγείρευε» εδώ και μήνες. Το πρώτο BlackBerry PlayBook θα βγει στην αγορά από τις αρχές του 2011, αλλά μέχρι τότε, μπορούμε να μελετήσουμε τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής της RIM Μάικ Λαζαρίδης στην παρουσίαση της περασμένης Δευτέρας. Το έγκυρο τεχνολογικό site Fastcompany.com «αποσυναρμολόγησε» το πολυαναμενόμενο gadget, κι εμείς σας μεταφέρουμε την ανάλυση, για να δούμε τι καινούριο έχει να προσφέρει η RIM στο πεδίο των υπολογιστικών «ταμπλέτων».

Γιατί η RIM έφτιαξε το δικό της tablet PC (και γιατί τώρα;)
Οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές της αγοράς ως τώρα είναι το iPad της Apple και το Galaxy Tab της Samsung, το οποίο θα πωλείται στα καταστήματα κατά πάσα πιθανότητα από αυτόν τον μήνα. Η RIM, βλέποντας τις πωλήσεις των BlackBerry smartphone της να μην μπορούν να ξεπεράσουν το δυνατό χαρτί που λέγεται iPhone, το οποίο έχει κερδίσει το παραδοσιακό αγοραστικό κοινό της RIM, δηλαδή τους επαγγελματίες, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, ξανακερδίζοντας το συγκεκριμένο κοινό με ένα tablet PC.

Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του έγινε τώρα, γιατί ήταν η ιδανική στιγμή: το προωθητικό «πανηγύρι» του iPad έχει ξεφουσκώσει και οι μικρότερες εταιρίες δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν τα δικά τους tablets. Έτσι, τα νέα προετοιμάζουν την άφιξη του PlayBook, την ίδια εποχή μάλιστα, κατά την οποία αναμένεται η νέα έκδοση του iPad, γεγονός που ανεβάζει τα στοιχήματα και για τις δύο πλευρές.

Τα χαρακτηριστικά του PlayBook
Υιοθετώντας την οθόνη επτά ιντσών, που καθιέρωσε και η Samsung στον σχεδιασμό του Galaxy Tab της, το PlayBook μπαίνει στην λίγκα των mini tab, μέγεθος που επιθυμεί και η Apple να «χτυπήσει», ετοιμάζοντας μία mini εκδοχή του iPad. Οι υπεύθυνοι της RIM άφησαν θολό το τοπίο για σημαντικούς παράγοντες της συνολικής εικόνας του PlayBook, όπως την τιμή, που πιθανολογείται ότι θα είναι αρκετά τσουχτερή ώστε να καθορίσει το στόχο της (τους επαγγελματίες) και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Το βασικό σύνθημα του BlackBerry PlayBook είναι η εμμονή στο multitasking, το οποίο ενισχύεται με έναν δυνατό επεξεργαστή δύο πυρήνων και την πλήρη υποστήριξη multitouch τεχνολογίας. Το νέο προϊόν θα έχει επίσης την δυνατότητα να συνδέεται ασύρματα με κινητό Blackberry, ώστε να εκμεταλλευτούν οι πιστοί της εταιρίας την λειτουργικότητα του smartphone και το μέγεθος του tablet PC την ίδια στιγμή.

Η ώρα της (σύγ)κρισης
Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των τριών μεγάλων ανταγωνιστών, που αναμένεται να μοιραστούν την πίτα των tablet για την επόμενη σεζόν.



Όπως επισημαίνεται στην σύγκριση του FastCompany.com, τα μεγάλα ατού του PlayBook απέναντι στα άλλα δύο είναι ο δυνατός επεξεργαστής του, οι δύο κάμερες, οι οποίες θα εγγράφουν HighDefinition video, οι έξοδοι που θα διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης και HDMI υποδοχής για σύνδεση με τηλεόραση και ο λεπτός του σχεδιασμός (πάχος περίπου ενός εκατοστού).

Κατά τα άλλα, μένει να δούμε σε τι επίπεδα θα κινηθεί η τιμή του και αν θα μπορέσει να κάνει την έκπληξη στην διάρκεια της μπαταρίας, αν λάβουμε υπόψη το μικρό μέγεθός του, το οποίο δεν διευκολύνει τα πράγματα.

Πάντως, τα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας αλλάζουν μέχρι να πεις… Apple, γι’ αυτό κάθε σύγκριση θα πρέπει να αναθεωρηθεί, όταν ανακοινωθούν τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του iPad. Η πρωτοπόρος του χώρου Apple, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της καναδικής εταιρίας, θα προσπαθήσει σίγουρα να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κατασκευάζοντας ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα νικάει στα σημεία τον ανταγωνισμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το έγκυρο τεχνολογικό site FastCompany.com, πιθανολογείται η είσοδος της Google στο παιχνίδι των στιλάτων ταμπλέτων, χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο θα χαίρονται σύντομα οι «οπαδοί» της Samsung στο «Γαλαξιακό» λανσάρισμα του δικού της tablet PC.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v