Φορητές κονσόλες: Το gaming πάει... διακοπές

Αυτό το καλοκαίρι, τρεις φορητές κονσόλες αποκτούν… λεπτή γραμμή και υπόσχονται να μας κρατήσουν συντροφιά σε οποιοδήποτε προορισμό επιλέξουμε. Nintendo 3DS, XBOX360 ή Sony PS3 Slim; Η επιλογή δική σας.
Φορητές κονσόλες: Το gaming πάει... διακοπές
του Πάρη Καπράλου

Οι κονσόλες εδώ και πολλά χρόνια είναι συσκευές εύκολες στη μεταφορά, αλλά φέτος ειδικά απέκτησαν οι περισσότερες εξαιρετικά λεπτή γραμμή, διατηρώντας ή αυξάνοντας τις δυνατότητες τους. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η δυνατότητα προβολής σε 3D ενώ βασιλιάς σε θέματα φορητότητας παραμένει η Nintendo. Πάντως, είναι πλέον απόλυτα εφικτό να μεταφέρετε την αγαπημένη σας κονσόλα οπουδήποτε πάτε, υπό τη προϋπόθεση να έχετε μια αξιόπιστη συσκευή τηλεόρασης ή οθόνη υπολογιστή.

Ένα Nintendo 3DS, ένα XBOX360 και φυσικά ένα Sony PS3 Slim δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής μας αυτό το καλοκαίρι. Με τιμές που ξεκινούν από 170 ευρώ και φτάνουν τα 370, με ποικιλία από νέες δυνατότητες, παιχνίδια και τρόπους χρήσης, οι τρεις αυτές συσκευές μας ακολουθούν στις φετινές μας διακοπές.

Nintendo 3DS Aqua Blue

Το Nintendo 3DS έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παίζατε παιχνίδια μέχρι σήμερα με αληθινά 3D γραφικά χωρίς ειδικά γυαλιά, αισθητήρα κίνησης, ασύρματη σύνδεση στο internet και πολλές ακόμη νέες λειτουργίες. Η συσκευή περιλαμβάνει δύο οθόνες. Η επάνω στερεοσκοπική 3D οθόνη δίνει στα αντικείμενα των παιχνιδιών την αληθινή αίσθηση του βάθους.

Κοιτώντας προς την οθόνη είναι σα να συνδέεστε μέσω ενός παραθύρου με τον κόσμο, όπου οι χαρακτήρες και τα αντικείμενα φαίνονται σαν πραγματικά, χωρίς να χρειάζεστε ειδικά γυαλιά. Η κάτω οθόνη αφής, κάνει χρήση ενός τηλεσκοπικού stylus, το οποίο αποθηκεύεται στη συσκευή. Το σύστημα διαθέτει επίσης έναν ρυθμιστή βάθους 3D (3D Depth Slider) που επιτρέπει στους παίκτες να επιλέγουν το επίπεδο 3D που τους αρέσει περισσότερο. Η 3D επίδραση μπορεί να αυξηθεί μέχρι το ανώτερο επίπεδο, να μειωθεί σε πιο μέτρια ρύθμιση ή να απενεργοποιηθεί τελείως, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Και φυσικά, το Nintendo 3DS μπορεί να παίξει παιχνίδια Nintendo DS με τα κανονικά 2D γραφικά.

Επιπλέον, η συσκευή διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα κίνησης (motion sensor) και γυροσκόπιο (gyro sensor), μπορεί να αντιδρά στην κίνηση και την κλίση του συστήματος, έτσι ώστε είτε όταν οι παίκτες κλείνουν την κονσόλα τους ή κινώντας την πάνω ή κάτω, τα παιχνίδια για το Nintendo 3DS που θα είναι συμβατά με αυτές τις λειτουργίες θα ανταποκρίνονται άμεσα. Μία σειρά εφαρμογών κάνει το μηχάνημα ξεχωριστό. Ανάμεσα τους αξίζει να παρουσιάσουμε την StreetPass, η οποία είναι σε θέση να ανταλλάσσει πληροφορίες των παιχνιδιών με άλλα συστήματα Nintendo 3DS, όπως δεδομένα των χαρακτήρων Mii, χάρτες παιχνιδιών ή υψηλά σκορ καθώς και τα διαμορφωμένα στοιχεία χαρακτήρων για διάφορα παιχνίδια, αλλά και την SpotPass μπορεί να συνδεθεί στο internet από δημόσια hot-spot ή από το οικιακό σας δίκτυο, ακόμη και όταν η κονσόλα είναι σε κατάσταση αναμονής (SleepMode). Μόλις συνδεθεί, το Nintendo 3DS θα λαμβάνει νέο περιεχόμενο και ενημερώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπρόσθετα, ένας αναβαθμισμένος Internet browser θα είναι διαθέσιμος μέσω αναβάθμισης συστήματος.

Το Nintendo 3DS διαθέτει τρεις κάμερες. Η μια κάμερα είναι στραμμένη προς τον χρήστη, ενώ οι άλλες δύο βλέπουν εξωτερικά. Αυτές οι δύο εξωτερικές κάμερες λαμβάνουν φωτογραφίες και σε 3D. Το διασκεδαστικό, προεγκατεστημένο παιχνίδι Face Raiders προτρέπει τους χρήστες να στοχεύουν αστείες απεικονίσεις του εαυτού τους. Παράλληλα, το Μusic Player δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής MP3 ή AAC μουσικών αρχείων.

Στην αρχική συσκευασία θα βρείτε μια κάρτα μνήμης SD 2GB, μάλλον μικρή για τα στάνταρ της εποχής. Ωστόσο, μπορείτε να την αλλάξετε με μια μεγαλύτερη, μιας και το Nintendo 3DS υποστηρίζει ακόμα και κάρτες μνήμης SDHC, δηλαδή μπορεί να αγγίξει χωρητικότητες μέχρι 32 GB.

Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής της συσκευής είναι στα 180 ευρώ στην ελληνική αγορά με ΦΠΑ, ενώ συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση.

Sony PS3 Slim

Το Sony PS3 Slim είναι η υπερφορητή νέα “εκδοχή” του Sony PlayStation 3, που διαθέτει εκτός από “αεροδυναμικό” σχεδιασμό, σκληρό δίσκο 160GB, για να αποθηκεύουν οι χρήστες περισσότερα παιχνίδια, μουσική, φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και περιεχόμενο και υπηρεσίες που «κατεβάζουν» μέσω του PlayStation Network, όπως παιχνίδια, trailers και demos. Η εσωτερική αρχιτεκτονική του νέου συστήματος PS3, από τους κεντρικούς ημιαγωγούς και την παροχή ενέργειας έως το μηχανισμό ψύξης, έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, με αποτέλεσμα ένα πολύ λεπτότερο και ελαφρύτερο σώμα. Το νέο μοντέλο είναι κατά δύο τρίτα σχεδόν μικρότερο σε διαστάσεις και βάρος σε σχέση με το αρχικό, με συνακόλουθη συνέπεια την ελάττωση του θορύβου του ανεμιστήρα.

Εξάλλου, το PS3 προσφέρει τις στάνταρ λειτουργίες των προκατόχων του, αλλά και τη δυνατότητα απόλαυσης της υψηλής ευκρίνειας μέσω ταινιών και παιχνιδιών από Blu-ray δίσκους, αλλά και άφθονου περιεχομένου και υπηρεσιών, που διατίθενται για download μέσω του Playstation Νetwork.

Η συσκευή διαθέτει ακόμα WiFi υποστήριξη και ενσωματωμένο browser έξοδο σε HDMI 1080p και προβάλλει όλα τα παιχνίδια σε high-definition. Αν θα πρέπει να μιλήσουμε για μια σημαντική έλλειψη αυτή είναι η υποστήριξη παλιότερων παιχνιδιών από το PS2, αλλά η τιμή των 340 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου φόρου) το καθιστά ανταγωνιστικό προς το XBOX, το “προαιώνιο” αντίπαλο του.

Microsoft XBOX360/Kinect

Ξέρω πολύ κόσμο που κουβάλησε μαζί του στις διακοπές το Microsoft XBOX360 - και βεβαίως μιλάμε για την έκδοση των 250GB μαζί με το Kinect και τα παιχνίδια Kinect Adventures, Trials HD, LIMBO και Splosion Man. Με το σύστημα "Kinect" ο παίκτης είναι το χειριστήριο, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να σταθεί μπροστά στον αισθητήρα του Kinect και να κινείται ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να επιτύχει. Ο αισθητήρας του Kinect εντοπίζει όλες τις κινήσεις του σώματος, και απομονώνει τις φωνές, μετατρέποντάς σε σε χειριστήριο. Το Kinect διαθέτει μια κάμερα video η οποία αναγνωρίζει τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί) και έναν προβολέας υπέρυθρων σε συνδυασμό με ένα μονοχρωμικό αισθητήρα CMOS, επιτρέπουν στο Kinect να «δει» το δωμάτιο τρισδιάστατα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Το σύνολο συμπληρώνει ένα μικρόφωνο που ξεχωρίζει τις φωνές από τον ήχο και να τις απομονώνει από το θόρυβο του υπόλοιπου δωματίου.

Στην αρχική συσκευασία, εκτός από τη κονσόλα Xbox 360 στην έκδοση των 250GB (που σημαίνει ότι η συσκευή ενσωματώνει χωρητικότητα αυτού του μεγέθους), θα βρείτε τον αισθητήρα Kinect, μερικά παιχνίδια (Kinect Adventures / 3+ PEGI, Trials HD, LIMBO, Splosion Man) καθώς και πόντους δοκιμής και χρόνο για το XBOXLIVE και το το Gold LIVE -τα οποία βέβαια απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσουν και μάλιστα με “καλή” ευρυζωνική σύνδεση. Θεωρητικά, οι δυνατότητες που απαιτούν σύνδεση στο internet μπορούν να λειτουργήσουν με οποιαδήποτε broadband σύνδεση, ωστόσο όσο γρηγορότερη έχετε, τόσο το καλύτερο. Στη συσκευασία επίσης θα βρείτε τη τελευταία έκδοση ασύρματου χειριστηρίου της κονσόλας σε μαύρο χρώμα, και ένα καλώδιο Xbox 360 Composite A/V (standard definition).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v